Actualitate, Educatie, Stiri

Mihnea Costoiu promite bani şi microbuze şcolare pentru unităţile de învăţământ din Alba

Mihnea CostoiuPrezent la Alba Iulia, pentru o serie de discuţii la Universitatea „1 Decembrie 1918”, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a luat parte şi la conferinţa de presă a PSD Alba, unde a dat detalii legat de finanţările pe care le va acorda ministerul pentru proiecte prin Programul Operaţional Regional (POR) şi de programul privind dotarea cu microbuze şcolare.

Prin Programul Operaţional Regional – componenta educaţională, vor primi finanţări 500 de unităţi şcolare din ţară pentru finalizarea proiectelor de infrastructură. Fondurile europene atrase pentru aceste proiecte vor fi mai substanţiale decât în anii precedenţi. Pentru anul 2014, ţinta de absorbţie prevăzută pentru POR este de 900 de milioane de euro, sume rambursate de Comisia Europeană, ceea ce va conduce la un grad de absorbţie de aproximativ 70%.

În Alba, ar putea intra în finanţare 9 unităţi de învăţământ. Dintre acestea, Costoiu a amintit de şcolile din Almaşu Mare, Blaj, Albac, Bistra şi Sohodol. Mai mult, Mihnea Costoiu a făcut un apel către autorităţile locale din Alba, pentru a depune proiecte până în data de 16 mai 2014.

Costoiu a mai spus că până acum au fost finalizate lucrările de reabilitare a 6 şcoli din Alba Iulia, Ocna Mureş, Cetatea de Baltă, Bucium, Lopadea Nouă şi Jidvei. Alte 9 unităţi de învăţământ din judeţul nostru urmează să intre în reabilitare.

Un alt anunţ important pentru şcolile din judeţul Alba, făcut de Mihnea Costoiu, face referire la dotarea unităţilor de învăţământ, în special a celor din zonele greu accesibile, cu microbuze şcolare. Din judeţul nostru, au depus deja solicitări pentru câte 2 microbuze şcolile din Blaj, Sebeş, Arieşeni, Lupşa şi Noşlac. Pentru aceste zone se ia în considerare şi varianta de a aloca câte unui autobuz în loc de  două microbuze.

Ministerul Educaţiei a finalizat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea a 600 de microbuze şi se are în vedere finanţarea de la bugetul statului pentru cumpărarea a încă 400 de mijloace de transport pentru a răspunde tuturor solicitărilor venite.

Mirobuzele ar putea ajunge la şcoli, cel mai devreme, în luna iunie a acestui an, ceea ce înseamnă că vor fi folosite începând cu anul şcolar 2014 – 2015. Maşinile achiziţionate sunt marca Opel, dotate cu sistem de aer condiţionat, sistem de încălzire, vor fi livrate cu un set de rezervă de 5 anvelope de iarnă şi au o garanţie de 5 ani, în limita a 150.000 km.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 martie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...