Evenimente, Social

Miercuri – Duminică: Festivalul Internaţional de Teatru “Poveşti” Alba Iulia

afis2013Se știe, se simte: încep „Poveștile”. Adică Festivalul Internațional de Teatru „Povești” Alba Iulia, ediția a VIII-a, 2-6 octombrie 2013.

Un nume puternic: Povești. Adică festivalul. E al optulea an când se întâmplă, ceea ce îi acordă o minimă maturitate. Da, festivalul de la Alba Iulia are, în felul său, „cei opt ani de-acasă”, anul acesta fiind al patrulea an de când Consiliul Județean Alba, a cărui marcă înregistrată este, a stabilit odată pentru totdeauna logo-ul și numele evenimentului: Povești. Un nume simplu dar puternic, esențial ca emblemă a spectacolelor sale și atrăgător ca eveniment, un nume care place și, totodată, care ilustrează însăși ideea de teatru. La urma urmei, „Povești” acoperă atât așteptările copiilor, cărora le este dedicată fiecare dimineață de festival, cât și gusturile celor mari, poate sătui de ofertele tot mai alambicat și prețios denumite ale noilor culturi. Așadar, povești și atât, cu deschidere către tot ceea ce încântă și pune pe gânduri.

Nume mari, spectacole mari. Ca în fiecare an la Alba Iulia, numele mari sunt rețeta sălilor pline. Nu e un mare plus – având în vedere, deocamdată, lipsa de atractivitate a celorlalte structuri de apel ale spectacolului, cum ar fi teatrul, regizorul, afișul ori dramaturgul –, însă e de bine. Anul acesta, la Alba Iulia, printre cei foarte cunoscuți îi vedem pe Marcel Iureș, Maia Morgenstern și Tania Popa. Nici teatrele nu se lasă mai prejos: Teatrul ACT, Gongul din Sibiu, „Nottara”, Odeonul, nelipsitele teatre „Țăndărică” din București și „Colibri” din Craiova. De asemenea, ne vor onora cu prezența și trupele din străinătate (Elveția, Serbia), cu spectacolele lor derutant de frumoase și provocatoare. Neobișnuite, încă, pentru ochiul albaiulianului, ele vor fi spectacolele despre care vor garanta un impact sigur asupra publicului.

Un public pe măsură. Ne bucurăm să descoperim, an de an, că publicul este același. Nu ca indivizi și nu în sens negativ. Același, adică gata de teatru, curat, curios și deschis în contact cu esteticile teatrale – nu întotdeauna clasice – ale spectacolelor invitate. Lăudăm această disponibilitate, materializată cât se poate de concret prin cumpărarea de bilete, din prima zi de la deschiderea caselor.

De luat în seamă. Ca de obicei la festivalul „Povești”, în fiecare dimineață se va bea „Cafeaua cu tâlc” (unde au loc întâlniri cu artiștii) și în fiecare zi se va scrie ziarul „Povești” (jurnalul zilnic al festivalului); se va scrie și pe LiterNet (cel mai important portal cultural din țară), se vor ține atelierele de teatru (scenografie, actorie, improvizație și mânuire marionete) și se va putea sta la un pahar de vorbă în clubul festivalului (Art Cafe Downtown), în fiecare seară de festival.

Urmează cinci zile de teatru pe pâine. De „Povești” pe pâine, mai bine zis, așa că îndemnul nostru sună așa: ne vedem la teatru!

Programul complet al festivalului:

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 10.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

ZULENKA
TEATRUL DE PĂPUȘI PRICHINDEL ALBA IULIA
Spectacol pentru copii (55 min.)
Scenariul / Adaptarea: Cristian Pepino
Scenografiea & costumele : Cristina Pepino
Muzica: Dan Bălan
Distribuţia: Amalia Pop, Teodora Popa, Elena Scorțeanu, Ramona Mincu Benchea, Radu Hăprian Dan, Ioan Pompiliu Cristea

Zulenka este o poveste pentru copiii mici, pentru cei mai mici spectatori ai noştri și este un text inspirat din creaţia Baronesei Orczy, care a publicat la Londra către sfârșitul secolului al XIX-lea un volum de minunate povești. E o istorie fără violență, fiind în acest sens mai potrivită pentru copiii de până la șapte ani. Basmele obișnuite prezintă de obicei episoade violente sau deosebit de dramatice potrivite mai degrabă pentru copiii mai mari de această vârstă. Zulenka e povestea unei fetițe care își dorește să devină zână. Din această cauză ea declanșează o serie de peripeții din care va ieși cu bine datorită ajutorului prietenilor ei: spiridușii și animalele pădurii.

Cristian Pepino, regizor
www.teatrulalba.ro
www.fitab.ro

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATEOR

PINOCCHIO
TEATRUL PENTRU COPII ARLECHINO BRAȘOV
Spectacol pentru copii (45 min.)
Scenariul & adaptarea: Balint Gheorghe
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Costumele: Ecaterina Rus
Coloana sonoră: A. Macovei
Distribuţia: Petronela Rujan, Dan Zorila, Marius Stroe, Florenta Vatavu, Alexandru Dobrescu, Adrian Dobrescu

Spectacolul este inspirat de Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi, una din cele mai populare cărți pentru copii. Cu totii știm povestea lui Pinocchio, păpușa de lemn care a prins viață, precum și întâmplările nefericite cărora a trebuit să le facă față înainte să înțeleagă că trebuie să fie un băiețel bun. Pinocchio a fost pedepsit pentru toate faptele rele și răsplătit pentru cele bune. Să nu uităm de Gimini, care a fost întotdeauna un bun consilier; în cele din urmă Pinocchio devine un băiat adevărat, bun și ascultător.

www.teatrularlechino.ro

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 12.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)
CAFEAUA CU TÂLC
2 – 6 OCTOMBRIE 2013, ORA 12.00

Cafeaua cu tâlc e un prilej de a povesti… Cine, ce mai joacă, întâmplări din spectacole, cum se simte lumea la Alba Iulia, chiar și mici bârfe, etc. În fiecare dimineață cei prezenți în festival sunt invitați să-și bea cafeaua alături de reprezentanții mass-media, de organizatori sau, de ce nu, de prietenii veniți din alte teatre. Tot aici vor avea loc lansări de carte, concerte și spectacole- lectură.

B-dul Decebal, Nr. 21, Alba Iulia
www.facebook.com/artcafealba

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 17.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

IN MEMORIAM CRISTINA PEPINO (1951 – 2013)
Expoziție de schițe scenografice

Moda în scenografia teatrului de păpuşi este relativă. Certă e numai provocarea acestui gen de teatru pentru scenografii care i se dedică. Designer la bază, Cristina Pepino este vocea spaţiului din teatrul de păpuşi, prin care scenografia explodează în ecouri de culoare şi fantezie, făcându-şi din tehnica modernă un aliat şi un instrument.

Adriana Teodorescu, teatrolog, revista Mozaicul, 2009

Cu un CV impresionat care cuprinde zeci de spectacole, premii naționale și internaționale, talentată, directă, cu umor şi sensibilitate, Cristina Pepino a fost și va rămâne un scenograf de referință în teatru românesc dar și peste hotare. Lucrările ei au încântat milioane de copii și adulți prin scenografiile pline de fantezie realizate în teatrele cu care a colaborat. Teatrul de Păpuși PRICHINDEL Alba Iulia s-a bucurat de creațiile sale în spectacolele „Vrăjitorul din Oz”, „Robin Hood”, „Trei prințese fermecate”, „Zulenka”. Prin expoziția de schițe scenografice în care se regăsesc parțial lucrări din spectacolele realizate de-a lungul timpului îi aducem astfel un ultim omagiu celei care a fost omul, artistul și prietena noastră dragă… Cristina Pepino.

Ioana Bogățan, manager

Cea mai mare provocare pentru mine e să inventez în fiecare spectacol câte ceva. Nu ştiu dacă sunt creator. Sunt anonim. Nu mă exprim pe mine, după cum ziceam, eu spun povestea, care, uneori e spusă altfel de către actori, faţă de cum îmi imaginam eu. Sau de către regizori. Unii regizori te provoacă, alţii nu. Unii, regizori sau scenografi, aduc povestea la maniera lor de exprimare, ei fiind creatori, având stil.

Cristina Pepino, scenograf, revista Mozaicul, 2009

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 17.30, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

FATA DIN CURCUBEU
One Man Show
Spectacol pentru tineri şi adulţi (75 min.)
Autoarea: Lia Bugnar
Regia: Lia Bugnar
Distribuția: Tania Popa, Marian Hâncu

În stil tragicomic, Lia Bugnar propune interpretei relatarea existenței unei femei ajunsă prostituată în sala cinematografului “Curcubeu”. Aceasta își povestește viața cu dezinvoltură, motivând condiția mizeră în care se află judecată sensibil și privind filmele de la “Curcubeu”. Relatează despre familia sa, despre sora geamănă, Vera, care a murit într-o copcă patinând, etc. Povestea este un material dramatic generos pentru actriță, cu excepția finalului prin intervenția “nevăzută” scenic a unui polițist care o trimite pe femeie în lumea celor drepți. Lia Bugnar din nou demonstrează știința de a concepe cu subtext replica, îi acordă motivare și chiar o undă poetică în funcție de situațiile evocate. Personajul este ireproșabil construit dramatic și exploatat scenic admirabil de Tania Popa. Actrița se transpune în personaj, trăiește cu tensiune dramatică fiecare evocare și taie adeseori respirația publicului. Tania Popa realizează poate cel mai emoționant rol din bogata sa biografie artistică din teatru și film. Avertizează că este în așteptarea unor mari partituri care le merită pe deplin. Fata din Curcubeu, recital cu emoție și sens major, trebuie vizionat pentru Tania Popa și forța sa creatoare.

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 19.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

POVEȘTILE RAFINATE ALE OPEREI ȘI OPERETEI
Expoziție de costume de teatru
TEATRUL LIRIC „ELENA TEODORINI” CRAIOVA

Cu rădăcini în prima jumătate a secolului al XIX-lea, Teatrul Liric „Elena Teodorini” cunoaşte o evoluţie dinamică, dar fluctuantă, marcată de ascensiuni şi pauze, regrupări şi reconfigurări stilistice, desfiinţări şi reînfiinţări, amprentate de mari artişti şi cărturari ale epocilor pe care le-a traversat. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, instituţia începe cu adevărat conturarea profilului său datorită Elenei Teodorini, prima soprană din România care a cântat la Scala din Milano, dar şi tatălui său, Theodor Teodorini. După o existenţă zbuciumată, în anii ’70 se reînfiinţează Teatrul Liric ca secţie a Filarmonicii „Oltenia”, pentru ca în 1979 să devină instituţie distinctă şi autonomă. Din 1996 poartă numele celebrei artiste Elena Teodorini. Cu un repertoriu variat de operă şi operetă, musical şi vodevil, Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova atrage spectatorii prin calitatea producţiilor şi renumele artiştilor angajaţi sau colaboratori.

Expoziţia de costume pe care Teatrul Liric „Elena Teodorini” din Craiova o propune în cadrul Festivalului Internaţional „Poveşti” de la Alba Iulia este, în sine însăși, povestea unei lumi strălucitoare, rafinate, spumoasă ca o cupă de şampanie. Costume din cele mai reprezentative spectacole delectează privitorul cu distincţia, preţiozitatea şi mirajul pe care doar opera şi opereta le pot avea. Aida, Falstaff, Bărbierul din Sevilla, Văduva veselă, Don Pasquale, Traviata, Liliacul, Turandot, Nabucco sunt doar câteva titluri din spectacolele prezente prin costumele semnate de scenografii Vasile Gorduz, Sorin Novac si Răsvan Drăgănescu.

www.teatrulliric-craiova.ro

MIERCURI, 2 OCTOMBRIE 2013, ORA 19.30, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

BLIFAT
TEATRUL ODEON BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri și adulți (70 min.)
Autorul: Gabriel Pintilei
Regia: Alexandru Mihail
Scenografia: Laura Paraschiv
Distribuţia: Laurenţiu Lazăr, Angela Ioan, Mihai Smarandache, Ioana Anastasia Anton, copilul David Petcu

O familie normală din România. Un apartament de bloc cu trei camere. O zi de sâmbătă absolut obișnuită… Până la un punct. Mama, tata și cei trei copii: Ăla mare, A mijlocie și Ăla micu. Din aceasta zi nimic nu va mai fi la fel. Nimeni nu bănuiește ce știe Ăla micu. O felie din viața noastră de zi cu zi. O comedie. Doar comedie. Blifat!

www.teatrul-odeon.ro
JOI, 3 OCTOMBRIE 2013, ORA 10.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUȘI

CASTELUL ZÂNEI NOPȚII
TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET GONG SIBIU
Spectacol pentru copii (45 min.)
Regia: Claudia Stühler
Scenografia & costumele: Roua Vasilescu
Muzica originală: Florin Grigoraş
Distribuţia: Claudia Stühler, Angela Páskuy, Daniela Dragomir

Spectacolul Castelul zânei nopții, realizat în maniera teatrului de animaţie, se adresează atât copiilor preşcolari cât şi şcolarilor din clasele I-III. Acţiunea se petrece în Castelul Zânei Nopţii, unde fenomenele naturii, personaje alegorice personificate, sunt invitate la bal… Pentru a afla cine sunt, cu ce se ocupă fiecare şi ce se întâmplă în marea sală a balului, vă invităm la spectcolul nostru!

www.teatrulgong.ro

JOI, 3 OCTOMBRIE 2013, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR

FRUMOASA ȘI BESTIA
TEATRUL REGINA MARIA, TRUPA ARCADIA ORADEA
Spectacol pentru copii (55 min.)
Autorul: Jeanne Marie Leprince de Beaumont
Regia: Florian Silaghi
Scenografia: Oana Cernea
Distribuţia: Ioana Dagău, Zentania Lupşe, Igor Lungu, Andrei Fazecaş, Florian Silaghi

E povestea frumoasei dar mai ales curajoasei Bella, care, în ciuda tuturor pericolelor, alege să îşi salveze tatăl de la pedeapsa grea dată de un monstru, o adevărată Bestie! Va reuşi oare Bella să îmblânzească Bestia ascunsă în castelul fermecat? Oare frumuseţea ei, sau curajul şi sufletul ei curat o vor ajuta să rupă vraja misterioasă care învăluie castelul şi pe stăpânul acestuia? Toate acestea le puteţi afla la spectacolul FRUMOASA ŞI BESTIA, după o poveste originală de Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

www.teatrulreginamaria.ro/trupa-arcadia

JOI, 3 OCTOMBRIE 2013, ORA 12.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

DESPRE ARTA PĂPUȘARILOR ROMÂNI
Lansare de carte, Editura Sedcom Libris
Autor: Toma Hogea

Lucrarea Despre arta păpușarilor români. Dialoguri cu maeștrii scenei se dorește a fi o istorie a teatrului de animație din România, viu-vorbită, având ca protagoniști marile personalități ale breslei păpușărești. Lucrarea cuprinde multe pagini in memoriam despre marile valori artistice care au existat și care au adus la lumina rampei nenumărate creații memorabile. Este o lucrare de specialitate în patru volume, însumând aproximativ 2000 de pagini, care prezintă munca, creațiile și istoria fiecărui teatru de păpuși din România, încercând să-i reunească pe toți actorii păpușari în paginile acestei cărți, ca într-o mică, mare familie. În această lucrare se regăsesc viețile maeștrilor păpușari din România, cu mărturisirile lor pline de emoție și adevăr istoric.

Toma Hogea
www.editurasedcomlibris.ro

JOI, 3 OCTOMBRIE 2013, ORA 18.30, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

D’ALE NOASTRE
TEATRUL NAȚIONAL „I.L.CARAGIALE”, CENTRUL DE CERCETARE ȘI CREAȚIE TEATRALĂ „ION SAVA”, FUNDAȚIA ART PRODUCTION BUCUREȘTI
Spectacol de teatru dans pentru tineri şi adulţi (80 min.)
Regia & coloana sonoră: Gigi Căciuleanu
Asistent regie: Lelia Marcu
Scenografia & costumele: Corina Grămoşteanu
Distribuția: Ramon Bărbulescu, Rasmina Călbăjos, Alexandru Călin, Lari Giorgescu, Ştefan Lupu, Ioana Macarie, Ioana Marchidan, Cristian Nanculescu, Adrian Nour, Vanda Ştefănescu, Istvan Teglas, Diana Spiridon, Arcadie Rusu

Am vrut să rescriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce îmi inspiră tumultuoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesă anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schiţe sau poveşti, nu unul sau mai multe dintre acerbele sale momente, ci impresia generală pe care toate acestea la un loc mi le inspiră. De mult am visat acest spectacol. I l-am propus lui Ion Caramitru care, acceptându-l, mi-a spus : „Da, un Caragiale pe limba ta!”

Un spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu
www.tnb.ro

JOI, 3 OCTOMBRIE 2013, ORA 20.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

MIC ȘI AL DRACU
TEATRUL EVREIESC DE STAT BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri şi adulţi (120 min.)
Regia: Maia Morgenstern
Scenariul & adaptarea: Maia Morgenstern după Ion Pribeagu
Scenografia: Maia Morgenstern, Valentin Roşca
Coregrafia: Valentin Roşca
Distribuţia: Maia Morgenstern, Valentin Roşca

Mic şi al dracu, o comedie apetisantă cu bancuri, poezii şi anecdote, poante, clambururi, rime vesele. Formidabilă maşină de creat umor, Ion Pribeagu ne-a înveselit viaţa fiind mereu proaspăt, aducând bucuriile zâmbetului în lumea noastră cotidiană, standardizată, plină de plictis, banalitate, ipocrizie şi aburi de benzină.
“Cunoscusem, întâmplător, poezia umoristică a lui Ion Pribeagu, care amintește de o anumită zonă a lumii artistice interbelice, de lumea presei, de redacţia unui ziar, cu tarele ei, cu cele bune, cu cele triste, cu cele efemere, cu deşertăciunile vieţii. Încet şi împreună am colaborat astfel încât s-a născut un personaj, o fiinţă: Ion Pribeagu, amintirea lui Ion Pribeagu, cartea lui de vizită, care se prezintă cu multă autoironie. Nu este un spectacol de amploare, ci unul „mic și-al dracu'”. Pe lângă zâmbetele pe care le va stârni, va provoca și momente de nostalgie pentru umorul de altădată, pentru muzica de atunci. Spectacolul cuprinde şi multe cuplete de odinioară.”

Maia Morgenstern, actor, manager Teatrul Evreiesc de Stat

JOI, 3 OCTOMBRIE 2013, ORA 20.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

FIDELITATE
TEATRUL ACT BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri şi adulţi (80 min.)
Regia: Dragoș Câmpan
Scenografia & costumele: Maria Dore
Coloana sonoră: Dragoș Câmpan
Distribuţia: Adelaida Zamfira, Gheorghe Ifrim, Florin Busuioc

Un asasin plătit, victima sa și un soț care neagă orice implicare. Tony, dator vândut la mafia italiană este angajat să o ucidă pe Maggie. Maggie, nevastă depresivă oprită să se sinucidă ca să fie asasinată. Jack, soțul care l-a angajat pe Tony sau doar o victimă la rândul lui? Cine a angajat pe cine? Tony e cu adevărat un asasin? Jack este un criminal cu sânge rece sau soțul încornorat? Oare Tony și Maggie au un plan să stoarcă bani de la Jack? Și până la urmă, cine o să moară? Fidelitate este, până la urmă, o poveste americană, dar și o analiză plină de vigoare și umor a vieții de cuplu. Această piesă este pentru prima oară pusă în scenă în România. Există numeroase montări pe scenele americane, precum și o ecranizare de succes în regia lui Paul Mazursky, avându-l în distribuție chiar pe autorul piesei, Chazz Palminteri (Tony), care joacă alături de Cher (Margaret) și Ryan O’Neal (Jack Connor). Poveste din Bronx este filmul care-l aduce pentru prima dată pe Chazz Palminteri în atenția publicului larg și în calitate de scenarist și dramaturg.

Dragoș Câmpan, regizor
www.teatrulact.ro

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 10.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

CARTEA JUNGLEI
TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET ARIEL TG. MUREȘ
Spectacol pentru copii (55 min.)
Regia: Király István
Scenariul & adaptarea: Király István după Rudyard Kipling
Scenografia: Opra Szabó Zsófia
Coloana sonoră: George Bruns, Robert B. Sherman, Richard M. Sherman, Terry Gilkyson
Distribuţia: Brigitta Barazsu, Mioara Topor, Andi Brânduş, Cornel Iordache, Iuliu Pop-Andrieş, Valentin Lozincă-Mandric, Viorel Meraru, Mariana Iordache, Mirabela Valea, Cristina Ungureanu

În spectacol este folosită muzica originală din desenul animat cu acelaşi titlu, actori pe viu şi măşti, interpretând animalele junglei. Regizorul Király István a încercat să reflecte relaţiile statornicite între animalele junglei, dorinţa lui Mowgli de a se adapta lor, cu curaj şi onestitate şi de a-şi apăra prietenii la nevoie. Un spectacol cu umor şi spirit ludic, care să fie pe gustul spectatorilor.

www.teatrulariel.ro

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

PĂCALĂ
TEATRUL „FANI TARDINI”, SECȚIA TEATRUL DE PĂPUȘI GULLIVER GALAȚI
Spectacol pentru copii (65 min.)
Regia: Daniel Stanciu
Scenariul & adaptarea: Cristian Pepino
Scenografia & costumele: Vlad Tănase
Coloana sonoră: Jou-Jou Drăgan
Distribuţia: Eduard Şişu, Marian Sterian, Aurelian Iorga, Rodica Panu, Narcisa Dumitriu, Elena Marin, Mihai Caragaţă

În spectacolul scris de Cristian Pepino pe motive populare, îl regăsim pe Păcală în lumea satului, dând o lecţie de isteţime celor care încearcă să-i vină de hac. Întâmplările amuzante vor dezvălui un personaj poznaş şi plin de contraste, din care învăţăm că, întotdeauna, cei răi ajung să fie pedepsiţi. Regizorul Daniel Stanciu reuşeşte să imprime prospeţime jocului, în timp ce scenografia, semnată de Vlad Tănase, impresionează prin expresivitatea păpuşilor şi autenticul decorului. Toate peripeţiile personajelor sunt punctate de o ilustraţie muzicală antrenantă, semnată de Jou-Jou Drăgan.

Angela Ribinciuc, cotidianul „Viaţa liberă”

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 12.00, PLATOU CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

TEATRU ȘI CARTE
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ „LUCIAN BLAGA” ALBA
Bibliobusul cu povești

Povestea bibliobusului…
Povestea începe în iarna lui 2011 când, din generozitatea departamentului La Manche din Franța, Consiliul Județean Alba a primit în dar un BIBLIOBUS, adică o bibliotecă pe roți, cum îl prezentăm noi copiilor. Acest gest frumos al partenerilor francezi a fost rezultatul dorinței de a face cunocută biblioteca în zonele izolate ale județului, de a organiza diferite activități cultural-educative pentru copii într-un alt spațiu decât cel cunoscut, de a fi parte integrantă din anumite proiecte culturale ale Consiliului Județean Alba și Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Astfel am ajuns și în „curtea” Festivalului Internațional de Teatru „Povești”, pentru a aduce personaje de poveste, pentru a oferi cărți și bucurii tuturor iubitorilor de teatru și de povești nemuritoare. Copii, bunici și părinți, vă așteptăm cu mult drag să intrați în universul bibliotecii pe roți!

www.bjalba.ro

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 16.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

MAIA MORGENSTERN ÎNTRE TEATRU ȘI FILM
Discuție deschisă cu public (60 min.)

„În locurile în care oamenii sunt însetaţi de teatru, se simte lucrul acesta.” Maia Morgenstern, actriţă

Născută în Bucureşti, într-o familie evreiască, Maia Morgenstern a studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 și 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ în spectacolele Aceşti îngeri trişti (de D.R.Popescu), Patima roşie (de Mihail Sorbul), Piaţeta (de Carlo Goldoni), Bună seara, Domnule Wilde (după G.B.Shaw), până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale”. Printre rolurile notabile se numără Lola Lola din Îngerul albastru sau Kathleen Hogan în Parchează maşina la Harvard. Este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele Balanţa, Cel mai iubit dintre pământeni, Passion of the Christ. Din 2010 este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor. În iunie 2012 apare într-un spot (pro bono) în care sprijină campania „Salvaţi Roşia Montană”, acesta devenind într-o singură zi cel mai vizionat clip al artistei pe youtube. Din august 2012, este director la Teatrul Evreiesc de Stat (TES).

Premii şi distincţii: Premiul UCIN 1990 pentru Cei care plătesc cu viaţa, Premiul „Les stars de demain” Geneva 1992 pentru cea mai bună actriţă, Premiul Criticii pentru Balanţa, Premiu AUR Asociaţia Umoriştilor Români 1992 pentru Balanţa, Premiul Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin 1993 pentru rolul Lola din Astă seară, Lola Blau, Premiul Naţional „L.S. Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului 1993 pentru rolul Haya din Ghetto de Joshua Sobol, Premiul „Living Theatre 1993” acordat la Radio France International pentru Cel mai bun spectacol în limba franceză (pentru spectacolul Teatrul descompus după Matei Vişniec, Premiul UNITER pentru Astă seară Lola Blau 1995, Premiul „Irina Răchiţeanu Şirianu” pentru Dama cu camelii, 1997, Titlul „Actriţa şi Femeia Anului” din partea Parlamentului European Strasbourg 2003, Premiul EMMA 2004 pentru rolul Fecioara Maria din filmul “Patimile lui Hristos”, Premiul revistei “Flacăra“ pentru rolul Ioana Nebuna din “Cruciada Copiilor“, Prima actriţă care a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Piaţa Timpului Bucureşti 2011, Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler 2012, un important omagiu adus personalităţilor ce se disting prin creaţia artistică de excepţie în domeniul culturii, Premiul Fundaţiei „Haim şi Sara Ianculovici” Israel 2012.

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

SOȚUL PĂCĂLIT
TEATRUL C.I.NOTTARA BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri şi adulţi (90 min.)
Autorul: Molière
Regia: Mircea Cornișteanu
Scenografia & costume: Ștefania Cenean
Muzica: Dorina Crișan Rusu
Versurile cântecelor: Romulus Vulpescu
Mișcarea scenică: Felicia Dalu
Distribuția: Ion Haiduc, Cerasela Iosifescu, Viorel Comănici, Camelia Zorlescu, George Alexandru, Crenguța Hariton, Sorin Cociş, Bogdan Vodă

Soţul păcălit sau George Dandin, cum i se mai spune, este o piesă cu partituri generoase, un adevărat prilej de mari performanţe actoriceşti. Îmi place un asemenea gen de piese de teatru care provoacă un anume gen de spectacole – care-mi sunt dragi – şi anume cele de comedie, de comedie de calitate, de comedie de caractere şi de situaţii, cu o poveste limpede, pe înţelesul tuturor şi care, aşa cum s-a spus în ultimii trei sute de ani, reprezintă exegeze importante asupra caracterologiei omeneşti.

Mircea Cornişteanu
www.nottara.ro

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 20.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

NEÎNȚELEGEREA
TEATRUL NAŢIONAL „STERIJA” VÂRȘEȚ, VOIVODINA (SERBIA)
Spectacol în limba română pentru tineri şi adulţi (80 min)
Regia: Elena Ivanca
Scenariul & adaptarea: Elena Ivanca
Scenografia & costumele: Elena Ivanca
Coloana sonoră: Ionel Cugia
Distribuţia: Otilia Pescariu, Monica Boldovina-Bugle, Ionel Cugia, Neda Grubisa, Elena Ivanca

Un bărbat revine acasă, după mai mulți ani de absență, în dorința de a-și revedea și de a-și ajuta familia. Trage la hanul ținut de ai săi, ca simplu călător, fără a-și mărturisi identitatea. Va fi, oare, recunoscut de către mama și sora sa? Ori va deveni, victima celor două femei, care, visând la o altă viața, la malul mării, asasinau, pentru a-i jefui, pe toti cei ce le treceau pragul? O piesă despre absurdul unei lumi orbite de dorința de înavuțire pentru atingerea unei împliniri egoiste. O piesă despre lipsa comunicării și goana nebună după iluzia fericirii.

www.npsterija.rs

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 20.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

ILUZII
O PRODUCȚIE TEATRUL ACT BUCUREŞTI ȘI ASOCIAȚIA CATHARSIS
Spectacol pentru tineri şi adulţi (90 min.)
Regia: Cristi Juncu
Traducerea: Bogdan Budes
Distribuţia: Vlad Zamfirecu, Irina Velcescu, Diana Cavaliotti, Theo Marton

Imaginează-ţi că tocmai ai împlinit 84 de ani. Ştiu, nu-i uşor, dar fă un efort: ai 84 de ani, eşti bolnav, nu te-ai mai ridicat din pat de câteva zile şi, deodată, îţi dai seama… că mori. Că mai ai câteva ore de trăit şi gata. Şi acum imaginează-ţi că, în mintea ta, în mintea ta de 84 de ani, în mintea ta de moş băşinos sau de babă artritică, în mintea ta terifiată de apropierea sfârşitului, prinde contur un gând. Un gând care sună cam aşa: „Am trăit ce se cheamă viaţă… pentru ce?” Şi acum e-acum: imaginează-ţi că ai un răspuns la întrebarea asta. Ştiu, e aproape imposibil, dar fă un efort! „Pentru ce…?” Fă un efort! Nu reuşeşti? Bine, atunci imaginează-ţi că eşti la Teatrul ACT şi patru actori tineri şi talentaţi îşi imaginează, cu voce tare, tot ce nu reuşeşti tu. Sau, mai bine, vino să-i vezi!

Cristi Juncu, regizor
www.teatrulact.ro

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 22.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

7TH FLOWER
Concert (60 min.)

7TH FLOWER este o apariție interesantă în peisajul muzical românesc, atât pentru atmosfera muzicii ei cât și pentru colaborările pe care le-a avut de-a lungul timpului cu alți artiști. La Festivalul de Teatru vine cu o sesiune de muzică electro-acustică, avându-i alături pe scena pe Dj Badea Funk și pe Mandela Gajol (flaut, caval).

www.facebook.com/7thFlowermusic

VINERI, 4 OCTOMBRIE 2013, ORA 23.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

AFTER PARTY
DJ BADEA FUNK

Încă junior pe scena muzicală electronică, Dj Badea Funk a reuşit să impresioneze prin selecţia sa ca DJ, fiind chemat la pupitrul cluburilor MIDI, respectiv BOILER (Cluj) și SETUP (Timişoara). A mixat de asemenea la festivalul „Summer Break” și „Play for May”. Stilurile preferate în care mixează sunt breakbeat, funk și electro.

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 10.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

PRINȚUL BROASCĂ
TEATRUL DE COPII ȘI TINERET COLIBRI CRAIOVA
Spectacol pentru copii (50 min.)
Regia: Todor Valov
Scenariul & adaptarea: Veselin Boidev după Fraţii Grimm
Scenografia: Stefka Kyuvlieva
Costumele: Stefka Kyuvlieva, construcţie păpuşi: Peter Cekunov, Ganka Kirilova, Aurelia Sadovska
Coloana sonoră: Todor Valov după W.A.Mozart
Distribuţia: Cosmin Dolea, Oana Stancu, Adriana Ioncu, Alis Ianoş

O poveste despre importanţa, responsabilitatea şi consecinţele promisiunilor personale, un spectacol amuzant, vivace, comic, în stilul operei bufe, totul acompaniat de muzica vitală a lui Mozart.

Todor Valov
www.teatrulcolibri.ro

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 11.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

MICA SIRENĂ
TEATRUL DE ANIMAȚIE TĂNDĂRICĂ BUCUREȘTI
Spectacol pentru copii (50 min.)
Regia: Gabriel Apostol
Scenariul & adaptarea: Gabriel Apostol
Scenografia: Cristina Pepino
Coloana sonoră: Dan Bălan
Distribuţia: Daniela Ruxandra Mihai, George Nastase, Alina Petrescu, Ioan Brancu, Petronela Purima, Adrian Lefter

Povestea de la „Ţăndărică” se apropie mai mult de propunerea filmului lui Disney, care transformă povestea lui Andersen în mod semnificativ, meditaţia asupra valorilor spirituale devenind o poveste convenţională în care eroina este răsplătită la final cu o căsnicie pământeană. Sirena lui Andersen este atrasă la suprafaţa apei de două impulsuri complementare, dar separabile totodată: iubirea romantică pentru un prinţ frumos şi dorinţa morală de a atinge nemurirea sufletului. Mica Sirenă suferă atunci când prinţul se căsătoreşte cu o altă fată, pe care o crede salvatoarea lui. Ea se desprinde de mitul sirenelor, refuzând să îl ucidă pe prinţ. Astfel, se sacrifică pe ea, își sacrifică iubirea şi rămâne pe veci prizoniera apelor.

www.teatrultandarica.ro

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 12.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

BĂRBATUL INVIZIBIL
EXPOZIȚIE FOTO DE DÁVID BOTOND

Expoziția fotografică intitulată „Bărbatul invizibil” este prima parte a unei trilogii, unde tematica se centrează pe relaţiile interpersonale dintre Femei Și Bărbaţi. Astfel se expun 15 poze alb-negru, printate pe canvas. Lucrările fotografice prezintă și transmit atmosfera intimă a femeilor surprinse într-un mediu personal unde prezența bărbatului se lasă doar simțită. Bărbatul nu e prezent explicit, el trebuie găsit, închipuit, ghicit prin prisma unor obiecte simbolice precum mașina, sticle de vin, pahare etc. Doar o singură poză îl aduce pe Bărbat în prim plan, de această dată în rolul protector de tată al fiicei sale „nevinovate”… A doua parte a trilogiei este intitulată I’M YOUR MEN iar Bărbatul își arata chipul explicit în mai multe ipostaze… este omul cu o sută de fețe. Toate pozele sunt fotografiate pe film Kodak si Ilford iar ulterior digitalizate (scanate de pe film). Despre cea de-a treia parte a trilogiei… Îi știm doar numele WHEN YOU CALLED ME, I WAS SLEEPING și faptul că tratează confictul dintre bărbat și femeie însă prezentarea publică a acesteia va avea loc doar în anul 2015…

Dávid Botond
www.davidbotond.com

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 12.00, CLUB FESTIVAL (ART CAFE DOWNTOWN)

BLONDĂ SAU BRUNETĂ
LANSARE ALBUM SILVAN STÂNCEL

Suntem încredințați de potențialul și forța de pătrundere a noului album „Blondă sau Brunetă”, de o remarcabilă valoare artistică într-o perioadă în care artisticul cu greutate nu mai îmbracă haina culturii muzicale. Piesele sale reușesc, prin finețea cantautorului Silvan Stâncel, să atingă puncte înalte din sufletul nostru, să străbată punți ce cu anevoie pot fi trecute în mod obișnuit.

Ana Oniță, Director General Libris Brașov, 2013, www.libris.ro
www.silvanstancel.ro

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 15.00, HOTEL PARC

ÎNTÂLNIRE UNIMA – ASSITEJ
(120 min.)

În cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Povești” Alba Iulia are loc pe data de 5 și 6 octombrie întâlnirea națională a directorilor de teatre pentru copii și tineret, păpuși și marionete, membrii UNIMA și ASSITEJ. Tema centrală a acestor întâlniri este planificarea proiectelor celor două asociații pentru anul 2014. La nivel mondial UNIMA și ASSITEJ sunt două entități importante în lumea teatrală care au rolul de a spijini proiecte, burse pentru actori, ateliere fiind totodată un punct de legătură între teatre și companii.

www.unima.org
www.assitej-international.org

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 17.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

ȘCOALA NEVESTELOR
TEATRUL NAȚIONAL TG. MUREȘ, COMPANIA LIVIU REBREANU
Spectacol pentru tineri şi adulţi (150 min. cu pauză)
Regia: Cristian Juncu
Scenariul & adaptarea: Cristian Juncu
Scenografia & costumele: Cosmin Ardeleanu
Coregrafia: Bordas Attila
Coloana sonoră: Cristian Juncu
Distribuţia: Nicu Mihoc, Ioana Cheregi / Alexandra Ţifrea, Cristian Iorga, Csaba Ciugulitu, Anca Loghin, Dan Rădulescu, Ion Vântu, Luchian Pantea

„Şcoala nevestelor” este o satiră acidă la adresa cuplurilor în care diferenţa de vârstă depăşea limita bunului-simţ, Molière valorificându-şi talentul comic pentru a elabora o adevărată ştiinţă despre om şi despre viaţă, comedia interesând în special prin contrapunctul delicat şi uneori patetic dintre Arnolphe şi Agnes. Arnolphe şi-a crescut copila „de suflet” ferită de privirile oricărei alte fiinţe, vrând să şi-o păstreze pentru sine şi să fie sigur de supunerea şi fidelitatea ei. Agnes, în schimb, încearcă să scape de această soartă şi e gata să se arunce în braţele unui soţ tânăr şi frumos. Regizorul Cristian Juncu adaptează textul lui Molière pentru vremurile noastre şi ne oferă o comedie spumoasă, beneficiind şi de o scenografie inedită, semnată de obişnuitul său colaborator, Cosmin Ardeleanu.

www.teatrunational.ro

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 20.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUȘI

ABSOLUT! DUPĂ IVAN TURBINCĂ DE ION CREANGĂ

TEATRUL ACT BUCUREȘTI, UN PROIECT SPRIJINIT DE RAIFFEISEN ART PROIECT, O INIȚIATIVĂ CARE ÎȘI PROPUNE SUSȚINEREA ȘI PROMOVAREA UNOR PROIECTE DE VALOARE ALE CULTURII ROMÂNEȘTI
Spectacol pentru tineri și adulți (90 min.)
Regia: Alexandru Dabija
Scenografia: Alexandru Dabija
Costumele: Alexandru Dabija
Distribuţia: Marcel Iureș

Marile scoli de film își învață scenariștii și regizorii să povestească. Să spună povești. Câți dintre noi au mai apucat să audă în copilărie povești spuse, nu citite? Poveștile s-au sfărâmat, s-au făcut praf și pulbere, s-au risipit în filme, texte de cântece și telenovele. Polemic și terapeutic ne încercăm puterile cu periculoasa artă a spunerii unei povești. Și nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele căreia se afla Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care o vor asculta își vor aminti, pentru o vreme, că se poate vorbi despre lucruri mari și esențiale fără fasoane, cu umor și nepăsare. După rolurile din Creatorul de teatru, Ultima bandă a lui Krapp, Capra sau cine e Sylvia? și Acasă la tata, Marcel Iureș se întâlnește cu Ion Creangă. Pentru multă lume va fi o surpriză. Mai puțină lume va spune însă: „Era și timpul!”

Alexandru Dabija
www.teatrulact.ro

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 21.00, PLATOU CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

CIMPOIERII SCOŢIENI „READING”
Spectacol stradal Marea Britanie (20 min)

Vă vom prezenta o selecție de muzică scoțiană tradițională, de la marșuri la arii molcome sau dansuri vii. Am cântat într-o mulțime de țări, de la Franța la Japonia. Anul trecut, am fost selectați să cântăm în cadrul ceremoniei de închidere a Olimpiadei de la Londra, dar de asemenea cântăm în cadrul multor evenimente caritabile. Nici unul dintre membrii nu este remunerat și toți banii strânși în spectacolele noastre sunt folosiți pentru a cumpăra superbele uniforme pe care le purtăm. Trupa a fost formată în 1957 și, de atunci, a distrat publicurile într-o varietate largă de evenimente, iar acum are 26 de suflători și 14 toboșari. E o mare plăcere pentru noi să cântăm pentru voi și sperăm ca muzica noastră să vă miște.

SÂMBĂTĂ, 5 OCTOMBRIE 2013, ORA 21.30, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR

OZANA BARABANCEA & BAND
Concert (60 min.)

Vă așteptăm la un spectacol variat de jazz, pop și music-hall, în care se vor prezenta diferite culori timbrale atât vocale cât și instrumentale, pornind de la simplu, ajungând la complexitate muzicală și măiestrie artistică. Vă așteptăm cu mare drag.

Ozana Barabancea

DUMINICĂ, 6 OCTOMBRIE 2013, ORA 11.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

CRĂIASA ZĂPEZII
TEATRUL DE PĂPUŞI PUCK CLUJ NAPOCA
Spectacol pentru copii (55 min.)
Regia: Traian Savinescu
Scenariul & adaptarea: Traian Savinescu
Scenografia: Epaminonda Tiotiu
Coloana sonoră: Traian Savinescu
Distribuţia: Ramona Atănăsoaie, Ovidiu Crişan, Florina Florian, Laura Corpodean, Silviu Ruşti, Florin Suciu

Povestea lui Andersen vorbeşte cu căldură şi tandreţe despre prietenie, într-un univers dominat de glacial, atât la propriu cât şi la figurat. Obstacolele-test pe care Gerda le depăşeşte, cu efort şi sacrificii, pentru a-şi proba devotamentul faţă de Edgar, dau seama despre forţa unui caracter în devenire.

www.teatrulpuck.ro

DUMINICĂ, 6 OCTOMBRIE 2013, ORA 17.00, SALA TEATRULUI DE PĂPUŞI

POEMES VISUALS
COMPANIA JORDI BERTRAN SPANIA
Spectacol nonverbal pentru copii, tineri şi adulţi ( 60 min.)
Regia: Jordi Bertran
Ideea originală: Jordi Bertran
Vocea și chitara live: Ňscar Muńoz
Costumele: Ma. Dolors Fernández
Creație marionete: Toni Zafra, Santi Arnal, Karin Schäfer, Zilda Torres, Miquel Gallardo, Jordi Bertran
Distribuția: Inés Alarcón, Eduardo Telletxea, Ňscar Muńoz

Jordi Bertran, recunoscut la nivel internațional ca fiind unul dintre cei mai mari specialiști în manipularea de marionete și obiecte, ne arată în acest spectacol o trupă de personaje formată din litere… Poèmes Visuals este un spectacol plin de tandrețe, în care o virtuozitate puțin comună face să vibreze fiecare centimetru al scenei, ca urmare a anilor lungi de muncă. Pe scenă, un ansamblu de litere construite cu o extremă simplicitate iau viață. Manipularea lor necesită o mare măestrie pentru a face astfel încât gestul să se transforme în vers, iar versul în emoție.

www.jordibertran.cat

DUMINICĂ, 6 OCTOMBRIE 2013, ORA 18.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR

REVOLEO – FLAMENCO VIVO
ASSOCIATION ANDALOUSE ALHAMBRA FRANŢA
Spectacol de muzică şi dans flamenco pentru tineri şi adulţi (70 min.)
Regia: Luis de la Carrasca
Interpreți: Luis de la Carrasca, José Luis Dominguez, Kadú Gomez, Ana Pérez, Kuky Santiago
Producția : Béatrice Valero
Scenografia: Ingrid Christoffels

Luis de la Carrasca se ancorează mai mult ca niciodată în propriile rădăcini andaluze pentru a ne oferi acest nou spectacol care reunește cu pasiune un flamenco autentic cu accente moderne. Luis de la Carrasca cu vocea, José Luis Dominguez cu chitara, Kadú Gomez la percuție, Ana Pérez și Carlos Carbonell cu dansul pun stăpânire pe scenă și transmit emoția, puterea și energia unui flamenco nou… în stare brută. Publicul se lasă sedus de entuziasmul acestor artiști talentați și cu siguranță va fremăta de plăcere! Neapărat trebuie să descoperi toate acestea!

www.luisdelacarrasca.com

DUMINICĂ, 6 OCTOMBRIE 2013, ORA 20.00, CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR

CONTRABASUL
TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET EXCELSIOR BUCUREȘTI
Spectacol pentru tineri şi adulţi (105 min)
Autorul: Patrick Süskind
Regia: Radu Gheorghe
Scenariul & adaptarea: Radu Beligan/Radu Gheorghe
Scenografia & costumele: Radu Gheorghe
Coloana sonoră: Radu Gheorghe
Distribuţia: Radu Gheorghe, Georgeta Ciocârlan
Invitaţi în spectacol: soprana Mediana Vlad şi pianista Andreea Dobia

Un one man show exploziv al inconfundabilului Radu Gheorghe. Premisele succesului sunt asigurate, mai ales că autorul acestei piese este Patrick Süskind, unul dintre cei mai apreciați scriitori elvețieni contemporani de origine germană. Iar traducerea textului este ales meșteșugită de maestrul Radu Beligan. Să nu uităm că premiera spectacolului Contrabasul a avut loc pe scena Teatrului Național din București în 1987, avându-l în rolul principal pe Radu Beligan. Acum, întâlnirea peste ani, dintre doi mari prieteni, Radu Beligan și Radu Gheorghe, face posibil acest demers artistic de excepție. Alături de Radu Gheorghe, se află tânăra actriță Georgeta Ciocârlan. Plin de umor, ironic, strălucind de vervă, timp de aproape două ore, Radu Gheorghe o să vă surprindă în permanență.

www.teatrul-excelsior.ro

INSTALAȚIE – PERFORMING, COSTUM – DECOR
ATELIER DE SCENOGRAFIE
30 SEPTEMBRIE – 6 OCTOMBRIE , ORA 16.00, POARTA A III-A A CETĂȚII ALBA CAROLINA

PREZENTARE COORDONATOR – Alina Herescu, scenograf

Este unul dintre cei mai apreciaţi tineri scenografi din România. Are o personalitate puternică şi a însoţit apariţia unor importante producţii din teatrul românesc al „noului val”: Inimi cicatrizate de Max Blecher, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Constanţa, mady-baby.edu de Gianina Cărbunariu, regia Gianina Cărbunariu, Teatrul Foarte Mic, Bucureşti, Plaja de Peter Asmussen, regia Radu Afrim, respectiv Drept ca o linie de Luis Alfaro, regia Radu Apostol, Teatrul „Maria Filotti” Brăila, Acasă de Ludmila Razumovskaia, regia Radu Apostol Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti, etc.

PREZENTARE ATELIER:

Instalație-performing, costum-decor. Curs introductiv de scenografie pentru studenți. Workshop despre limbaj scenografic, mijloace de expresie, tridimensionalitatea și fuziunea acestora; despre cum devin poveștile forme vizual-teatrale.

VIEWPOINTS
ATELIER DE IMPORVIZAȚIE
30 SEPTEMBRIE – 6 OCTOMBRIE , ORA 16.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR – SALA OGLINZILOR

PREZENTARE COORDONATOR – Adrian Roman, regizor

Este un regizor născut în România și format la New York. A studiat filosofia, ca parte a unui Masterat la Universitatea din Delhi, India. A absolvit Columbia University, Școala de Arte și deține un Master în regie de teatru. A predat la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca și a pus în scenă, în România, la Teatrul Național din Satu Mare și la Teatrul de Nord din Baia Mare, piese de Shakespeare (Richard al II-lea, Comedia erorilor), Iasmina Reza (Art) și Cehov (Nunta). În New York a montat Lecția de Eugen Ionescu (Riverside Theatre), He/She de Nanna Mwaluko (Nuyorican Poets Café), The Redevelopment de Vaclav Havel (Columbia University), Hurt de Saviana Stănescu (Manhattan Repertory Theater ), Soundwaves: The passion of Noor Inayat Khan de Joe Martin (New York Frienge Festival Official Selection). Regizorul Adrian Roman dorește să le mulțumească actorilor pentru bucuria și creativitatea cu care au venit în sala de repetiții și pentru munca extraordinară pe care au prestat-o.

PREZENTARE ARELIER:
Improvizatii Viewpionts-Activare si Conștientizare

Atelierul de improvizații bazate pe metoda Viewpoints, dezvoltată de Anne Bogart, este menit să ofere actorilor un set de „unelte” pe care aceștia să le poată folosi atât în antrenamentul lor de bază, cât și în construcția și dezvoltarea unui caracter. Atelierul de improvizație se va axa pe explicarea technicii Viewpints, exersarea și însușirea acestei metode prin antrenament și exerciții. La finalul acestui atelier, actorii participanți ar trebui să posede și să fie capabili să utilizeze o serie de technici și cunoștiințe „unelte” care să dea prezenței lor scenice un plus calitativ și profesional.

PRINȚESĂ, CAVALER SAU VRĂJITOARE?
ATELIER DE CONSTRUCȚIE ȘI MÂNUIRE MARIONETE
30 SEPTEMBRIE – 6 OCTOMBRIE , ORA 16.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR – SALA AMFITEATRU

PREZENTARE COORDONATOR – Gabriel Apostol, actor & regizor

Este conferențiar universitar dr. la UNATC „I.L. CARAGIALE” București și actor la teatrul „Tăndărică”. A jucat în numeroase spectacole de teatru de animație și a primit premii naționale și internaționale. Este membru în consiliul director al „World Asociation of Puppetear” și secretar al UNIMA România. A susținut numeroase workshop-uri despre realizarea și mânuirea a diverse genuri de păpuși.

PREZENTARE ATELIER:

Atelierul este despre construcția și mânuirea unei păpuși pe mână, care reprezintă un personaj de poveste. Păpușile sunt realizate în tehnica „Papier-mache”. Participanții la atelier își vor modela personajele dorite, le vor picta și îmbrăca. Vei putea deveni prințesă, cavaler sau vrăjitoare și să pășești fără teamă granița imaginației către tărâmul vrăjit, unde totul este posibil. Îți trebuie doar dorință și… puțin curaj.

SHINE ON CAMERA
ATELIER DE ACTORIE PENTRU RECLAMELE TV
30 SEPTEMBRIE – 6 OCTOMBRIE , ORA 10.00, CASA DE CULTURĂ A STUDENȚILOR – SALA OGLINZILOR

PREZENTARE COORDONATOR – Thomas Poarch, actor & scriitor

E un actor, dramaturg și producător din New York, recunoscut și premiat. A jucat roluri clasice, de la Shakespeare la comtemporanul Ionescu, roluri titulare în musicaluri clasice americane, precum și numeroase roluri pentru TV. A scris pentru scenă și pentru micul ecran atât în New York, cât și în Los Angeles. A apărut în peste 50 de reclame pentru mărci precum Mercedes-Benz, Coca-Cola, AOL, T-Mobile, Hershey’s Chocolate și a fost purtător de cuvânt pentru Mercury Insurance. Off-Broadway, a apărut pentru cinci ani în show-ul de mare succes The Awesome 80’s Pro. Alte apariții importante a avut în: The Best Little Whorehouse in Texas, Urban Cowboy, Victor/Victoria, Obama 44.

PREZENTARE ATELIER:

Ia casting-ul! Pune mâna pe job! În acest atelier comprehensiv, Thomas Poarch (actor, dramaturg și producător din New York) va veni cu perspectiva sa unică și cu măiestria sa pedagogică pentru a vă introduce în lumea incitantă a ceea ce se cheamă on-camera acting. Va oferi atât bazele actoriei TV pentru publicitate și film, a tehnicii de filmare, cât și o perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă pe platou după ce ieși din cadrul de filmare. Cursanții acestui atelier vor simți, astfel, cum este să faci parte cu adevărat dintr-un casting. Această metodă intensivă e dedicată tuturor actorilor care vor să își îmbogățească talentul. Thomas va oferi, totodată, trucurile de bază ale improvizației, precum și modul în care improvizația este folosită în casting-uri și pe platou. La final, studenții vor învăța despre modalități de a crea și de a-și promova propria muncă, pentru piața internațională.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...