Actualitate

Meteorologii anunţă că fenomenul „El Nino” NU influenţează România. Prognoza pentru următoarele trei luni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat raportul privind estimările sezoniere pentru această vară. Potrivit acestuia, în mai multe regiuni ale României se vor semnala în perioada iunie-august valuri de căldură mai pronunţate şi este posibil ca precipitaţiile să fie mai slabe cantitativ comparativ cu mediile lunare.

În IUNIE, temperatura medie a aerului va înregistra valori apropiate de mediile climatologice (media multianuală lunară: 17,5 grade Celsius) în majoritatea zonelor, excepţie făcând sud-estul şi vestul ţării, unde valorile termice pot fi peste normalul perioadei.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile lunare (media multianuală lunară: 89,2 litri pe metrul pătrat), local, în sud-estul şi estul teritoriului fiind posibile valori sub cele normale.

În IULIE, temperatura aerului va avea în general valori peste normele climatologice (media multianuală lunară: 19,2 grade Celsius) în cea mai mare parte a regiunilor. În centrul şi nordul ţării valorile termice pot fi normale.

În ceea ce priveşte cantitatea precipitaţiilor, aceasta va prezenta o tendinţă de deficit în cea mai mare parte a teritoriului. Pentru această lună, media multianuală lunară este de 78,2 litri pentru metrul pătrat.

Regimul termic se va situa  în AUGUST în limite apropiate de mediile multianuale (media multianuală lunară: 18,7 grade Celsius) în centrul şi nordul ţării, în vreme ce în restul teritoriului României va fi peste normalul perioadei. Cantităţile lunare de precipitaţii vor înregistra valori sub mediile climatologice (media multianuală lunară: 64,4 litri pe metrul pătrat) în aproape toată ţara.

Climatologul Roxana Bojariu a precizat însă, pentru gandul.info, că aceste prognoze nu trebuie să îi îngrijoreze neapărat pe români, chiar dacă vara acestui an va aduce, posibil, valuri de căldură mai accentuate.

„Din punct de vedere ştiinţific nimeni nu poate să facă o astfel de prognoză cu amplitudinea anomaliei pentru vară, iarnă sau orice anotimp, şi să precizeze, aşa cum s-a întâmplat recent, că va fi cea mai caldă vară din ultimii o sută de ani. Nu există bază ştiinţifică pentru o astfel de afirmaţie”, a explicat Roxana Bojariu, subliniind că în astfel de situaţii nu se pot face aprecieri mai detaliate.

„Conform datelor şi calculelor realizate pe baza modelelor Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF), adaptate pentru teritoriul României, există o probabilitate care ne face să spunem că mai ales lunile iulie şi august pot avea temperaturi mai mari decât valoarea de referinţă, cea medie multianuală multisezonieră a  intervalului 1961 – 1990 (19,2 grade Celsius, respectiv 18,7 grade Celsius, n. red)”, a precizat climatologul. „Dar nimeni nu poate să spună cu cât va fi peste această medie, şi nici care vor fi zilele sau care va fi succesiunea zilelor în care vor fi valuri de căldură. Ştim că vor fi valuri de căldură mai dese decât în mod normal. Vara în mod obişnuit avem valuri de căldură, dar faţă de intervalul de referinţă se pare că în aceste luni aceste valuri vor fi mai dese şi mai persistente.Însă nu putem spune mai mult de atât”, a adăugat ea.

În plus, climatologul a demontat şi mitul potrivit căruia fenomenul „El Nino” ar fi cel care influenţează în mod direct temperaturile din timpul verii în România: „Am înţeles că multă lume face legătură cu El Nino…Vară toridă şi El Nino în România…  Este o prostie nefundamentată ştiinţific!”, a spus Roxana Bojariu.

„Fenomenul El Nino este generat de cuplajul dintre atmosferă şi suprafaţa Oceanului în zona Pacificului tropical şi, e adevărat, acest cuplaj determină ca suprafeţe mari din Pacificul tropical să aibă temperaturi mai ridicate decât în mod obişnuit. Asta înseamnă o sursă suplimentară de căldură în sistemul global. Dar această căldură suplimentară generată de El Nino nu este distribuită de circulaţia atmosferică în mod uniform, peste tot, astfel încât şi în Europa, şi în America, peste tot, să fie mai cald decât în mod obişnuit, pentru că nu aşa funcţionează sistemul climatic. Există nişte căi de transfer ale căldurii şi umidităţii care sunt configurate de repartiţia Ocean – continente, de o multitudine de factori. Deci nu există o repartiţie uniformă”, a explicat climatologul pentru gandul.info.

„Nu înseamnă că dacă ai o sursă de căldură în Oceanul Pacific automat Europa e mai caldă, automat România e mai caldă. Studii de specialitate, serioase, au demonstrat că nu există o legătură clară El Nino cu Europa. Se poate face o legătură între El Nino în timpul verii şi diminuarea precipitaţiilor musonice. Dar legături cu verile toride în Europa nu există. Studiile nu arată aşa ceva”, a conchis climatologul Roxana Bojariu.

 

Sursa: gandul.info

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

5 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...