Actualitate

Mesajul președintelui cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

foto: presidency.ro
foto: presidency.ro

Președintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis miercuri, 9 octombrie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.

Vă prezentăm textul mesajului:

‘Ziua dedicată memoriei victimelor Holocaustului din România este, pentru poporul român, o datorie de onoare și un apel la responsabilitate față de adevărul istoric. Este o zi cu o simbolistică aparte, o expresia a faptului că statul român s-a angajat să garanteze libertatea și drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor săi, în spiritul respectului față de alteritate și al principiilor statului de drept.

Este cutremurătoare evocarea suferinței și a persecuțiilor justificate ideologic, la care au fost supuse comunitățile evreiești și rome. Participăm astăzi, prin compasiunea și respectul nostru, la evocarea acestei tragedii umane care a marcat istoria secolului XX și ale cărei reverberații vor continua să fie simțite de generațiile care vor veni. În același timp, este important ca această moștenire a suferinței care a marcat destinul poporului evreu să lase loc speranței și reconcilierii în numele valorilor care ne definesc și prin care ne păstrăm umanitatea și demnitatea.

Amintirea unor crime care au avut puterea să clatine în profunzime temeiurile civilizației noastre, ale spiritului care a ținut laolaltă vechea Europă, ar trebui să aibă puterea de a cataliza prin generația de astăzi un nou spirit pentru o Europă unită în care, din nefericire, continuă să existe curentele extremiste și xenofobe. Cu siguranță, climatul economic dificil

favorizează aceste fenomene sociale și politice extreme, dar trebuie să realizăm că, în esență, acestea sunt animate de voința și alegerile pe care le facem.

Excluziunea, intoleranța, antisemitismul, disprețul față de ceea ce nu cunoaștem sunt, în egală măsură, efecte ale capacității noastre limitate de a răspunde provocărilor pe care ni le lansează zilnic lumea în care trăim, o lume sfâșiată de tensiuni economice și sociale, de războaie civile, de acte de cruzime fără precedent împotriva oamenilor nevinovați.

Consider că mai ales într-o zi în care evocăm suferința unui popor, dar și puterea sa de a ierta și de a clădi o civilizație și o cultură durabile care fac parte din patrimoniul României, avem prilejul de a reflecta cu maturitate și cu responsabilitate la semnificația unei civilizații a păcii. Speranța într-o lume mai bună nu înseamnă ceea ce ne imaginăm, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat. Rădăcinile speranței într-o lume a concordiei, construită pe libertate și adevăr, cresc în spiritul nostru, acolo unde cresc și rădăcinile responsabilitățiifață de valorile care ne definesc ca oameni.

Pentru ca evocarea suferinței umane să nu fie zadarnică, este necesar ca toate eforturile noastre să fie îndreptate spre un ideal de comunitate națională în care patriotismul să fie înțeles ca dialog și cunoaștere, ca respect față de lege și față de instituțiile menite să slujească binele comun.

Am convingerea că România, ca țară care s-a angajat să respecte exigențele statului de drept, va avea puterea să facă din asumarea trecutului un punct de pornire pentru o viziune națională care să împiedice repetarea episoadelor ce i-au întinat istoria. Cred că tinerii vor ști să prețuiască bogăția diversității de tradiții și vor pune laolaltă ideile și aspirațiile lor pentru a clădi o lume în care dialogul și curajul, respectul pentru pluralism și solidaritatea ne vor garanta identitatea și prosperitatea.

Doresc să adresez membrilor Comunităților Evreiești aprecierea mea profundă pentru contribuția originală la cultura română și patrimoniul național. ‘Să ne amintim’, împreună cu cei care au supraviețuit tragediei Holocaustului și care și-au păstrat, în ciuda suferințelor și a nedreptăților, fidelitatea față de România și încrederea în viitorul pe care-l putem clădi împreună’.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...