Locale, Stiri Sebes

MDF50 Radiografie: Fabrica și orașul

Oare cum ar fi arătat Sebeșul astăzi dacă tradiția prelucrării lemnului nu ar fi fost valorificată prin fabrica de MDF și PAL cu ajutorul investitorilor străini și a celor care au lucrat acolo ani la rândul? Prin acest exercițiu de imaginație, suntem recunoscători și mândri pentru dezvoltarea orașului și a comunității acestuia în jurul fabricii, în ultimii 50 de ani.

De-a lungul timpului, progresul fabricii a fost împiedicat de multe ori de gestionarea ineficientă a statului român, de sistemul economic al acelor timpuri și de problemele neprevăzute care apăreau constant. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea industriei de prelucrare a lemnului, orașul a cunoscut o ascensiune notabilă din punct de vedere social și economic. 

Întreprinzătorii străini nu au ales întâmplător să investească în Combinatul de Prelucrare a Lemnului din Sebeș, ci datorită resurselor forestiere care au impulsionat păstrarea tradiției prelucrării lemnului timp de sute de ani și a nodurilor rutiere care facilitau transportul către România și țările învecinate. Acum 10 ani, analiza industriei prelucrătoare din județul Alba arată că structura cvasi-majoritară a industriei lemnului era de 42,3%, fiind majoritar concentrată în Municipiul Sebeș, după cum afirmă în cartea sa dl. Nicolae Afrapt. La baza acestei dezvoltări se află încă din anii ‘70 CPL-ul (Combinatul de Prelucrare a Lemnului), cumpărat și dezvoltat de grupul italian Frati și ulterior de grupul austriac Kronospan.

La începutul fabricii MDF Frati, exporturile se făceau preponderent către Italia, S-E Europei, Orientul Apropiat și Mijlociu, iar astăzi, plăcile produse în fabrica Kronospan din Sebeș ajung în întreaga lume. Investițiile de capital străin au resuscitat atât fabrica, cât și Sebeșul, oferind locuri de muncă și sentimentul de prosperitate pentru locuitorii orașului, contribuind la urbanizarea generală și păstrând vie tradiția prelucrării lemnului din zonă. 

Cei care au lucrat în fabrică încă de pe vremea combinatului, care au ajutat la demontarea acestuia, ca ulterior să se implice în derularea investițiilor străine și să vadă cum ruinele se transformau într-un complex modern, care cuprinde în prezent fabricile de MDF, PAL și fabrica chimică, notează diferențele și recunosc însemnătatea socială și economică de care se bucură acum orașul. Construirea CPL-ului a reprezentat pentru mulți dintre aceștia o nouă șansă, bucurându-se de oportunitatea de a avea un loc de muncă sigur, un venit mai bun și chiar motivația de a se perfecționa prin studii superioare în domeniul prelucrării lemnului.

La acel moment, apariția noului CPL a adus cu sine construirea câtorva blocuri pentru angajații fabricii din zona Lenin și a unui întreg cartier în apropierea acestuia, cunoscut astăzi ca Mihail Kogălniceanu, unde locuiesc în continuare mii de familii. Fabricile de MDF și PAL au contribuit la urbanizarea întregului oraș, schimbând în bine viitorul zonei și al comunității sale. 

De la venirea companiei Kronospan pe platformă, aceasta s-a implicat activ în educația generațiilor tinere prin burse de studiu și programe de formare profesională a elevilor, susținând totodată mișcările culturale și sportive din oraș. Respectul față de comunitate, față de angajați și locuitori, dar și față de mediu este motivația principala a demersurilor companiei.

Continuând exercițiul de radiografiere a trecutului și de punere în perspectivă a ceea ce ar putea deveni Sebesul în următoarele decenii, putem avea încredere că orașul își va găsi întotdeauna, așa cum a făcut-o mereu, resursele prin care să progreseze și să își dezvolte potențialul uman și natural.

Aceasta este povestea MDF50 – 50 de ani de la producția primei plăci de MDF la Sebeș. O linie continuă care leagă oamenii, istoria și viitorul platformei industriale din Sebeș.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 noiembrie 2020

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...