Actualitate, Sanatate, Stiri

Masă rotundă la Spitalul Judeţean Alba Iulia privind bolnavii de scleroză multiplă

La Spitalul Judeţean Alba Iulia a avut loc o masă rotundă privind situaţia bolnavilor de scleroză multiplă – o boală degenerativă care poate fi doar încetinită.

La discuţii au participat Mihaela Cristea şi Iuliana Cărpinişan din partea Caritas, Adela Cristescu şi Ana Maria Turc din partea Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul primăriei Alba Iulia, dr. Carmen Iancu – secţia de Neurologie a Spitalului Judeţean Alba Iulia, Corina Muntean, Alexandru Lăscuş şi Dragoş Zaharia din partea S.M. SPEROMAX Alba Iulia.

Dragoş Zaharia, preşedintele S.M. SPEROMAX Alba Iulia: „Eu am o problemă, pacienţii din Şugag, Biia, Pănade, din alte zone izolate, ei sunt discriminaţi. Prin parteneriatul cu Primăria Alba Iulia, pacienţii din Alba iulia sunt peste cei din zona de munte sau din alte zone izolate”.

La rândul său, dr. Carmen Iancu din cadrul secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean Alba Iulia a declarat: „Noi, doctorii, şi mass-media trebuie să facem ceva pentru a ajuta aceste persoane să fie angajate, integrate în societate. Sunt pacienţi mai tineri, la care boala nu este foarte vizibilă, care încă nu afectează fizic foarte mult bolnavul. Sunt asemenea persoane care pot fi angajate. Trebuie să schimbăm percepţia societăţii, prejudecăţile. Trebuie să lucrăm mai mult cu angajatorii, să-i facem să fie mai deschişi, să angajeze persoane cu S.M…” .

„Greu putem schimba lucrurile în acest domeniu dacă domeniul Sănătăţii are în România 3,6 la sută din PIB. Oare când vom avea 5 sau 6 la sută?”, se întreabă retoric Dragoş Zaharia.

Alexandru Lăscuş a prezentat rezultatele unui proiect privind bolnavii de Scleroză Multiplă din judeţul Alba, iar rezultatele par destul de bune: bolnavii de Scleroză Multiplă din Alba Iulia sunt asistaţi permanent, sunt ajutaţi şi integraţi în anumite activităţi sociale. Din păcate, o situaţie mai grea o au bolnavii din localităţile izolate din judeţ…

 

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 septembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...