Actualitate, Social

Marţi: Spectacol dedicat rapsozilor și creatorilor populari din județul Alba

PrintMarți, 1 octombrie 2013, începând de la ora 18, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui un spectacol aniversar dedicat rapsozilor și creatorilor populari din județul Alba,  organizat de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Evenimentul reprezintă promovarea și închiderea proiectului cultural „Din comoara satelor”, ed. a II-a, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Cu acest prilej, se va lansa antologia de folclor „DIN COMOARA SATELOR”, însoțită de un CD document cu poezii şi cântece din repertoriul celor mai valoroşi poeți și rapsozi populari din judeţul Alba, moment prezentat de conf. univ. dr. Aurel Pantea şi prof. Ioan Popa, după care sărbătoriților serii, care fac obiectul cărţii, li se vor oferi diplome şi premii de către oficialităţile locale şi judeţene.

Va urma un spectacol folcloric, cu intrarea liberă, susținut de Ansamblul 60 Plus, Formația de dansuri bătrânești „Dor de sat” din Dumbrava, Grupul vocal bărbătesc „Sâncelenii” din Sâncel, Purtata fetelor și nevestelor din Cetatea de Baltă și Grupul instrumental„Dor” din Alba Iulia, în recital fiind invitați Veta Biriș, Maria Butilă, Andrei Buran, Alexandra Dobrin, Bianca Șușman și Oana Marian.

Având în vedere că mai sunt puțini cei dăruiți cu harul exprimării, făuritori talentaţi ai lirismului autentic şi împătimiți ai scrisului, realizarea unei antologii de folclor, care să-i cuprindă pe cei mai valoroşi poeți şi rapsozi populari din judeţul Alba alături de creaţiile lor, era necesară pentru conservarea identității locale. Deoarece mulți dintre acești păstrători şi transmiţători ai culturii tradiţionale, adevărate tezaure umane vii, sunt persoane vârstnice trecute de 60-70 de ani, organizatorii au hotărât să-i aniverseze cu prilejul Zilei internaţionale a persoanelor vârstnice(1 octombrie).

Ideea acestui proiect și, implicit, implementarea lui îi aparține harnicei cercetătoare, Marinela Baba, referent în cadrul Serviciului de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale, care în cei peste 15 ani de cercetare a reușit să adauge încă o antologie de folclor alături de celelalte două apărute în anul 2012, „Veste-n ţară ni s-o datu”- Colinde din judeţul Alba şi „Din comoara satelor” – folclor literar-muzical din subzona Podgoria Albei,  proiecte iniţiate de Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba,  finanţate, de asemenea, de AFCN. Volumele  însumează un material valoros, care poate să vina în sprijinul elevilor de la școlile de muzică,  studenților,  interpreților de cântec popular românesc, etnografilor și folcloriștilor.

Pentru reușita acestui proiect și-au dat mâna Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Liceul de Arte Alba Iulia, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia, Asociaţia „Dor de sat” Dumbrava, Asociația Tradiţii de Alba – Alba Iulia, Asociaţia Art Brădeana Music Sohodol , parteneri media principali fiind TVR Cluj, Radio Cluj și Radio Reîntregirea.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 septembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...