Comunicate, Politica, Stiri, Stiri Apuseni, Stiri teius

Marius Hațegan – Vicepreședinte Consiliul Județean Alba: ”Primul strat de asfalt pe drumul care leagă cele trei Gârbove și reînceperea lucrărilor pe DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde”

În aceste zile se toarnă primul strat de asfalt pe drumul județean 107  E, care face legătura dintre localitățile Gârbova de Sus, Gârbovița și  Gârbova de Jos și Drumul Național 1, fiind singura rută de acces spre  cele Gârbove.

Pe acest drum se dezvolta în trecut o viteză de deplasare redusă, din  cauza gropilor, a lipsei unor sisteme de scurgere a apelor pluviale, dar  și a lipsei unei suprafețe de rulare rezistentă la acțiunea factorilor  climatici, astfel modernizarea drumului va duce la crearea unei căi de  comunicație care să satisfacă nevoile actuale şi de perspectivă ale  utilizatorilor, reducerea costurilor de întreținere și de transport, cât  și creșterea nivelului de siguranță al deplasării. Trebuie menționat că  acest drum nu a beneficiat niciodată de structură asfaltică.

Prin intermediul proiectului vor fi asfaltați 7,5 km de drum și se vor  asigura accesele la drumurile laterale și la proprietăți. De asemenea,  se vor realiza rigole și podețe din beton.

Întrucât se lucrează și la introducerea alimentării cu apă în cele trei  localități, în prima etapă vor fi asfaltați 5,5 km de drum, din  extravilanul localităților, urmând ca după finalizarea lucrărilor la  utilități să fie asfaltate și porțiunile intravilane din Gârbovița și Gârbova de Sus.

Lucrările de modernizare a DJ 103 E sunt finanțate prin intermediul  fondurilor europene nerambursabile, disponibile prin intermediul  Programului Operațional Regional 2014-2020, valoarea contractului de  lucrări fiind de 5.051.876,93 lei, fără TVA. Drumul, care în trecut era  clasificat ca drum local, a fost preluat de către Consiliul Județean Alba pentru a răspunde criteriilor de eligibilitate ale programului și a  putea beneficia de finanțare.

Și locuitorii comunei Întregalde se vor putea bucura de o conectivitate  mai bună la rețelele naționale și județene de transport, fiind reluate  lucrările de modernizare a drumului județean DJ107K: Galda de  Jos-Mesentea – Benic – Întregalde, pe o porțiune de 6 km, cuprinsă între  km. 17+700 – 23+700. La finalul implementării proiectului, peste 580 de  persoane vor beneficia de aceste lucrări.

Lucrările au fost sistate o perioadă de timp din motive independente de  beneficiar, CJ Alba, din cauza unor probleme apărute ca urmare a  intrării în vigoare a OUG 114/ 2018, fiind necesară o renegociere a prețurilor.

Traseul reabilitat urmărește valea râului Galda, fapt ce a dus în timp  la erodarea corpului de drum, făcând ca mare parte a acestei porțiuni să  prezinte în acest moment o structură rigidă, formată dintr-o pietruire  superficială, având astfel o stare tehnică necorespunzătoare. Astfel, pe  lângă lucrările de asfaltare propriu-zise, se va asigura o scurgere  corespunzătoare a apelor și se vor construi/ reabilita podurile și podețele.

Prin realizarea acestui proiect, se va asigura conectivitatea acestei  zone a Munților Apuseni cu coridoarele de transport europene şi  naţionale și cu municipiul reședință de județ.  De asemenea, turismul se  va dezvolta, putând fi descoperite mai ușor frumusețea locurilor,  puritatea aerului, bunătatea și sufletul oamenilor, vatra spiritului  romanesc din această zonă montană. Printre rezervațiile naturale care vor deveni accesibile turiștilor pot fi amintite Cheile Întregalde, Cheile Gălditei și Turcului, Cheile Tecșeștilor, Piatra Cetii și Poienile cu narcise din Tecșești.

Și aceste lucrări sunt finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional 2014-2020, contractul de lucrări având o valoare de 6.060.634,35 lei, fără TVA.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 iulie 2019

About Author

Redactiealba


ONE COMMENT ON THIS POST To “Marius Hațegan – Vicepreședinte Consiliul Județean Alba: ”Primul strat de asfalt pe drumul care leagă cele trei Gârbove și reînceperea lucrărilor pe DJ 107 K Galda de Jos – Întregalde””

  1. Felictari consiliului judetean Alba si multiple aprecieri pentru implicare dnl vicepresedinte Marius Hategan un om care face sa se mai invarta roata blocata de birocratie inca odata felicitari !

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...