Actualitate, Social

Maria-Ioana Bogdan a participat la cel de-al 26-lea Congres European de Bibliodrama

foto: bibliodrama.hu
foto: bibliodrama.hu

La începutul lunii septembrie s-a desfăşurat la Brno, în Cehia, cel de-al 26-lea Congres European de Bibliodrama, un eveniment anual care, pentru al doilea an consecutiv, s-a bucurat şi de participarea unui român.

Maria-Ioana Bogdan, profesor psiholog în cadrul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenta Educaţionala Alba, a avut astfel ocazia de a se dezvolta profesional şi personal într-un context intercultural.

Mobilitatea a fost posibilă cu sprijinul Comisiei Europene prin granturile Grundtvig-Vizite şi Schimburi şi prin facilitarea Agenţiei Naţionale Pentru Programe Comunitare În Domeniul Educaţiei Şi Formării Profesionale.

Despre participarea sa în cadrul congresului, doamna profesor psiholog ne-a declarat:

Situaţia în care utilul întâlneşte plăcutul, în care dezvoltarea competentelor profesionale se îmbină armonios cu dezvoltarea personală, este una optimă. Aşa am considerat atunci când am decis să aplic şi în acest an pentru obţinerea unei burse de mobilitate pentru formarea continuă prin Grundtvig, finanţată de către Comisia Europeană.

Efortul nu a fost în zadar pentru că, iată, a fost din nou posibil să mă aflu într-un context de învăţare unic şi valoros, cu atât mai mult cu cât formarea în bibliodrama nu este încă posibilă în ţara noastră. 

Atelierele de lucru şi seminariile în care am colaborat cu alţi 30 de formatori, profesori, păstori şi psihoterapeuţi din Germania, Cehia, Ungaria, Suedia, Finlanda, Elveţia şi Marea Britanie, au devenit astfel spaţii în care s-au împărtăşit experienţe atât de diverse, s-au pus în comun metode şi tehnici, idei transformate în instrumente de lucru. Toate acestea pentru că fiecare dintre noi, cei care lucrăm cu şi pentru semenii noştri, indiferent de profesia pe care o avem, să devenim mai buni, mai pregătiţi profesional. 

Mi-am dorit să aprofundez Bibliodrama, conştientă fiind că a lucra cu oamenii poate să fie pe cât de frumos, pe atât de dificil, dar şi susţinută şi motivată de cuvintele atât de pline de sens: Nihil sine Deo.

Spun aceasta pentru că în Bibliodrama, metodelor şi tehnicilor psihodramatice şi de terapie prin joc şi mediere artistică li se adăugă un plus de valoare, prin faptul că textul care inspiră sesiunile de lucru este preluat din parabole biblice sau din psalmi.

Poveştile terapeutice sau metaforele, care sunt de multe ori utilizate cu succes în terapie sau consiliere, ori în grupuri de suport şi optimizare personală, sunt înlocuite în Bibliodrama cu texte de inspiraţie biblică, de cele mai multe ori scurte dar profunde şi pline de sens.

În procesele bibliodramatice, toate experienţele umane sunt aduse în prim plan prin citire şi exprimare artistică: crize în familie, problemele de comunicare între bărbat şi femeie, între prieteni şi duşmani, dileme antice şi contemporane cum sunt dreptatea şi nedreptatea, libertatea şi exilul, dragostea şi trădarea, naşterea şi moartea.

Pentru că a făcut posibilă prezenţa mea la congres, pentru că anual susţine formarea continuă a sute de profesionişti din domeniul educaţiei, ţin să mulţumesc Agenţiei Naţionale Pentru Programe Comunitare În Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, precum şi Comisiei Europene pentru sprijinul financiar acordat.

Şi pentru că aceste experienţe unice nu ar avea nicio finalitate dacă nu ar fi împărtăşite cu ceilalţi, mulţumesc colegilor din cadrul CJRAE Alba, pentru încurajare şi susţinere în procesul de formare continuă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

14 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...