Cultura, Educatie, Locale, Stiri, Stiri Blaj

Manifestarea ”Via Scriptorum” are loc la Blaj între 1 și 14 august

Între 1-14 august, 5 echipe de tineri, a câte 10 participanți, vor porni pe urmele a 7 scriitori din jurul Blajului, într-un joc de pistă derulat online sau pe bicicletă, respectând limitările impuse de starea de alertă și măsurile de distanțare.

„Drumul scriitorilor” sau „Via Scriptorum” este o călătorie de descoperire a locurilor, oamenilor și a istoriei Blajului. Tinerii participanți, cu vârste între 14-20 de ani, vor avea de rezolvat o serie de probe amuzante și creative, pășind pe urmele a șapte scriitori din împrejurimile cunoscutului oraș al școlilor.

Jocul a fost pregătit în primăvară și a fost deja testat de echipele de lucru în luna iulie, sub coordonarea profesorilor Marius Iorga și Cornelia Mărginean, membrii ai asociației Running&Cycling Club, Blaj. Fiecare traseu de bicicletă a fost testat în prealabil de Marius Iorga, care a trasat și o hartă. Deși în carantină și întâlnindu-se pe zoom, tinerii au conceput cu inventivitate și pasiune traseul cultural-educativ cu jocuri de pistă („căutare de comori”) și activități creative pentru colegii lor.

Cele cinci drumuri și jocuri traversează localitățile natale a șapte scriitori din împrejurimi, dintre care doi au fost episcopi. Aceștia sunt Ion Agârbiceanu (1882-1963) în Cenade, Ion Brad (1929-2019) și Timotei Cipariu (1805-1887) în Pănade, Ioan Maiorescu (1811-1864) în Bucerdea Grânoasă, episcopul Demetriu Radu (1861-1920) la Rădești, psihologul Nicolae Mărgineanu (1905-1980) la Obreja și fericitul episcop Ioan Suciu (1907-1953) la Blaj. Fiecare traseu include și un atelier creativ cu artiști și invitați supriză, prima fiind regizoarea Ana Mărgineanu care va însoți grupul de tineri în călătoria spre Obreja, pe urmele bunicului ei, în data de 1 august.

Informații despre cum se desfășoară jocul, despre calendar, trasee și echipă puteți găsi pe www.viascriptorum.com

Proiectul cultural este derulat de asociația Signis România, în colaborare cu Colegiul Național „I.M. Clain”, Blaj și asociația Running&Cycling Club Blaj, în parteneriat cu Primăria Municipiullui Blaj, Biblioteca Municipală Blaj, asociația Zileos din Oradea și alte cinci școli și licee, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, pentru promovarea culturii scrise. Partener media Radio Blaj.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 iulie 2020

About Author

administrator


ONE COMMENT ON THIS POST To “Manifestarea ”Via Scriptorum” are loc la Blaj între 1 și 14 august”

  1. Hello my friend.
    Our employees wrote to you yesterday maybe…
    Can I offer paid advertising on your site?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...