Social

Majoritatea monedelor din Europa marchează scăderi faţă de Euro şi USD

foto: finantistii.ro
foto: finantistii.ro

Majoritatea monedelor din Europa au încheiat primul semestru cu scăderi atât faţă de Euro, cât şi în faţa Dolarului american. Dintre monedele din UE, după primele şase luni ale anului, cele mai mari deprecieri comparativ cu Euro au fost înregistrate de Zlotul polonez (cca 6,2%), Lira sterlină (aproximativ 5,3%) şi Coroana Cehă (cca 3,6%).

Coroana suedeză a scăzut cu cca 1,6% faţă de Euro, Forintul cu 1,2%, iar Leul a marcat o depreciere de aproape 0,4%, întrucât creşterea înregistrată după primele 4 luni ale anului a compensat scăderile din mai şi iunie.

La începutul lunii iunie am asistat la creşterea aversiunii investitorilor faţă de risc, cu ieşiri de pe obligaţiunile locale, aşa încât ordinele de cumpărare de valută au pus presiuni pe curs.

Ulterior, declaraţiile preşedintelui Fed privind posibilitatea diminuării ritmul de cumpărări de active începând cu toamna acestui an şi eliminarea stimulentelor monetare în 2014 au acţionat ca un accelerator pentru deprecierea majorității monedelor„, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Dintre monedele din UE, în iunie, Leul a scăzut cu aproape 1,7% comparativ cu Euro, Coroana suedeză s-a depreciat cu aproape 1,4%, iar Coroana cehă și Zlotul polonez cu aproximativ 1,2%. Lira sterlină a încheiat luna iunie cu o variație nesemnificativă.

Deși afectat, la rândul său de factorii menționați anterior, Forintul a făcut, în cele din urmă, notă discordantă per ansamblul lunii trecute, marcând o creştere de cca 0,6% comparativ cu Euro, corecţia având loc pe fondul creșterii așteptărilor pozitive privind evoluţia Ungariei în acest an„, a precizat Silviu Pojar.

De asemenea, majoritatea monedelor din Europa au înregistrat scăderi fata de Euro la finele primului semestru comparativ cu începutul anului, o serie de evenimente sau influenţe proprii stimulând, în unele cazuri deprecieri mai consistente ale monedelor naţionale.

De exemplu, Turcia s-a confruntat cu proteste agresive de stradă, Lira turcească marcând o depreciere de cca 6,4% la finele semestrului întâi din acest an.

Rusia a cărei economie se bazează într-o proporţie importantă pe petrol- s-a confruntat cu scăderea preţului petrolului, în principal ca urmare a rezultatelor sub aşteptări înregistrate de economia Chinei.

Rubla s-a depreciat la sfârşitul lui iunie cu cca 6,3% faţă de începutul acestui an.

Coroana norvegiană a pierdut aproximativ 3,5% luna trecută în fața Euro, pe fondul unor semnale privind o posibilă reducere a dobânzii de referinţă, ajungând la o depreciere de cca 7,5% pe anul curent.

Între puţinele monede din Europa care au crescut comparativ cu Euro, atât în iunie, cât şi pe primele şase luni ale anului curent, se află Kuna croată, care s-a apreciat cu 1,3% după primul semestru, capitalizând aderarea Croaţiei la UE începând cu 1 iulie„, a arătat Silviu Pojar.

Cea de-a doua jumătate a anului curent nu se întrevede a aduce mai multă stabilitate pe pieţele financiare, ci dimpotrivă; atenţia investitorilor este în continuare prioritar îndreptată către implementarea deciziilor Fed, evoluţiile din China şi, desigur, asupra Zonei Euro, afundată în recesiune şi şomaj ridicat.

Leul s-a bucurat de încrederea investitorilor în primele luni ale anului, iar deprecierea marcată per ansamblul primului semestru a fost nesemnificativă.

Cât priveşte evoluţia viitoare, trebuie menţionat că, în ultimele săptămâni, pe piețele financiare moneda naţională a evoluat între 4,43- 4,53 lei pentru 1 Euro, tentativele de a sparge acest interval într-una dintre direcţii fiind respinse.

Astfel, primul semnal privind aprecierea sau scăderea Leului în perioada următoare va fi dat de sensul în care piața va reuşi să producă o mişcare susținută și semnificativă de spargere a acestui interval„, a precizat Silviu Pojar.

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a făcut primul pas în România, deschizând sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies deține bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări.

La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România.

În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar.

Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri.

Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocată.

Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier, care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%).

Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...