Actualitate, Financiar, Stiri

Mai sunt câteva zile pentru a redirecţiona 2% din impozitul pe venit

Până în data de 26 mai, persoanele fizice pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit către entităţi non-profit sau unităţi de cult.Acest lucru se poate face prin completarea formularului 230 / 200.

Persoanele fizice care în 2013 au realizat venituri din salarii şi asimilate acestora, precum şi cele care au obţinut în anul 2013 venituri din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor (închiriere, arenda), activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură, silvicultură, transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare, altele decât cele cu instrumente financiare tranzacţionate pe pieţe autorizate şi supravegheate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare pot opta pentru virarea unei sume reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/câştigul net anual/câştigul net anual impozabil pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii sau a unităţilor de cult şi/sau, pot solicita restituirea cheltuielilor efectuate conform Legii nr.376/2004 privind bursele private, pentru acordarea de burse private potrivit art. 84 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a formularului 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, în cazul persoanelor cu venituri salariale, respectiv a formularului 200 Declaraţie privind veniturile realizate din România, în celelalte cazuri menţionate anterior, până cel târziu în 26 mai 2014.

Se poate solicita direcţionarea sumei de 2% din impozit către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult, fiind necesară completarea pe formularul 230/200 a denumirii, codului de identificare fiscală şi a codului bancar IBAN al entităţii beneficiare.

Persoanele fizice care au avut venituri salariale pot solicita, de asemenea, prin formularul 230, deducerea din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate între 01.01.2013-05.08.2013 pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ, potrivit legii, în limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an. Această facilitate a fost valabilă în anul 2013 până la data de 05.08.2013, data de la care a fost abrogată prin OG nr. 16/2013. În completarea cererii este necesar ca solicitanţii să ataşeze, în copie, contractul de economisire-creditare în sistem locativ, documentul de plată a sumelor respective în anul 2013 în perioada menţionată (extras bancar), precum şi adeverinţă de la angajatorul de la funcţia de bază, din care să rezulte venitul baza de calcul şi impozitul pe salarii reţinut la sursa în cursul anului 2013.

Formularele 230 şi 200 se pot depune în format hârtie, direct la registratură organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Declaraţia 200 se poate depune şi online, de către deţinătorii de certificat digital calificat, care au obţinut dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaraţii online”, (potrivit OMFP nr. 858/2008 modificat prin OMFP nr. 847/2009). Data depunerii formularului este data înregistrării acestuia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz.

Formularele se pun gratuit la dispoziţie contribuabilului la ghişeele unităţilor fiscale sau se pot descărca de pe site-ul A.N.A.F. www.anaf.ro, secţiunea Asistenţă contribuabili, rubrica Toate formularele cu explicaţii. Precizăm că formularele 200/230 identificate prin căutarea pe internet pot fi deja precompletate sau pot conţine erori, motiv pentru care recomandăm să utilizaţi pentru descărcarea acestora portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală www.anaf.ro. Opţiunea redirecţionării a 2% din impozitul pe venit către o anumită entitate beneficiara trebuie să aparţină în exclusivitate contribuabilului care o exercita.

Depunerea formularului 230 sau 200 pentru anul 2013 după 26 mai 2014 atrage decăderea contribuabilului din dreptul de a-şi exercita opţiunea privind redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, de a solicita restituirea cheltuielilor efectuate cu burse private sau, după caz, de a-şi deduce din veniturile impozabile din salarii de la funcţia de bază, a cheltuielilor efectuate pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

22 mai 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Radio Alba Centrale Electrice
Scrie-ne pe Messenger
Loading...