Actualitate, Social

Luni s-a lansat proiectul „Voluntar Implicat și Pregătit (V.I.P) ”

tdsc_0442„Voluntar Implicat și Pregătit (V.I.P) ” este un proiect rezultat al iniţiativei tinerilor voluntari și membri ai Centrului Judeţean de Voluntariat Alba, finanţat de Comisia Europeană prin ANFPCDEFP în cadrul programului “ Tineret în Acţiune” în parteneriat cu: Asociaţia Absolvenţilor Universităţii “1 Decembrie 1918”Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin Programul “Tineret în acţiune” (program care susţine activităţile de învăţare nonformală pentru tineri prin înfiinţarea de proiecte) în cadrul Subacţiunii 1.2 – Iniţiative naționale ale tinerilor.

Echipa de proiect este formată atât din tineri liceeni, studenţi şi absolvenţi ai Universităţii “1 Decembrie 1918 Alba Iulia”.

Pe durata proiectului ce se va desfăşura între 03-08-2013 şi 30-11-2014, membrii grupului ţintă, 120 de tineri cu si fără oportunităţi reduse cu vârsta cuprinsă între 15-25 de ani din judeţul Alba vor avea posibilitatea de a participa la 6 ateliere de lucru, proiectul culminând cu Târgul de Voluntariat.

Proiectul începe cu ZEN (Ziua Educației Nonformale) prin organizarea în 11 octombrie, ora 12 în Art Cafe a unei Cafenele Pulbilice (medotdă de educație noformală) ce va avea ca tematică voluntariatul și se va termina în octombrie cu un FlashMob la care va aduna la un loc 130 de tineri cu scopul de a promova voluntariatul.

În cadrul proiectului a fost inclus un atelier de lucru, prin care se urmăreşte ca membrii echipei să îşi dezvolte abilitățile de comunicare în cadrul echipei, modalităţi de lucru în echipă, moduri de rezolvare a conflictelor în echipă, încredere de sine precum şi încrederea în restul membrilor echipei.

Cu echipa gata pregătită se vor organiza alte 6 ateliere pentri tinerii care doresc să se implice în mișcarea de voluntariat.

Aceste ateliere vor fi desfăşurate in urma unei campanii de promovare și selecție. Cele 6 atelierele de lucru vizează dezvoltarea personală și se vor desfășura după același algoritm. Sesiunile atelierelor de lucru vor fi structurate astfel:

1. Exerciții de cunoaștere a membrilor grupului, Reguli și Așteptări;

2. Ce este Tineret în Acțiune, Cum se poate obține o finanțare, Care sunt Acțiunile și Sub-acțiunile Programului Tineret în Acțiune;

3. Proiectul „Voluntar Implicat și Pregătit” prezentare, scop și obiective propuse, activitățile din cadrul proiectului, beneficiari.

4. De ce să facem voluntariat și de ce este nevoie de orientarea tinerilor spre voluntariat;

5. Autocunoaștere și Inteligența Emoțională (Exerciții și discuții care se vor axa pe capitolul autocunoaștere – vor fi abordate unele tehnici de psihologie a individului precum semnificația unor forme geometrice, exerciții de imaginație și explicarea acestora etc.);

6. Dezvoltare personală și Dezvoltare de grup (Vor fi abordate discuții interactive prin care participanții vor fi stimulați să participe, mai apoi se vor face jocuri care să stimuleze creativitatea, imaginația.

Activităţi prioritare:

1. Conferință de presă de lansare a proiectului „Voluntar Implicat și Pregătit” (În cadrul Conferinței de presă se va prezenta programul Tineret în Acțiune, Acțiunile și Sub-Acțiunile în cadrul cărora se pot depune proiecte, Acțiunea 1.2. Inițiative ale tinerilor, Proiectul „Voluntar Implicat și Pregătit” Scop, Obiective, Activități și metode de educație nonformală prevăzută în cadrul proiectului);

2. Cafenea publică cu ocazia Zilei Educației Nonformale (Activitatea pregătită cu ocazia Zilei Educației Nonformale, Cafenea Publică are un dublu scop. În primul rând ca metodă educativă nonformală va ajuta tinerii să schimbe idei între ei cu privire la conceptul de voluntariat, iar în al doilea rând va ajuta echipa de proiect să stabilească în cadrul atelierelor de lucru care sunt nevoile tinerilor în ce privește activitatea de voluntariat. Mesele din cadrul Cafenelei Pulbice vor avea următoarele teme: I. Ce Este Voluntariatul azi? II. De ce să facem Voluntariat? III. Unde s-ar putea face voluntariat? IV. Care sunt domeniile unde se dorește să se facă voluntariat?);

3. Atelier de lucru: „Voluntar Implicat și Pregătit” – Atelier de lucru pentru echipa de proiect prin care se urmărește ca echipa să își dezvolte abilitățile de comunicare în cadrul echipei, modalități de lucru în echipă, moduri de rezolvare a conflictelor în echipă, încredere de sine precum și încrederea în restul membrilor echipei. este motto-ul sub care se va desfășura întregul proiect V.I.P;

4. Campanie de promovare și selecție ateliere V.I.P. de ALBA;

5. Atelierele V.I.P. de ALBA – Se vor desfășura 6 ateliere de dezovoltare personal și autocunoaștere cu scopul dezviltării spiritului de voluntariat, implicarea în cadrul unor ong-uri specific profilului fiecărui participant. Atelierele se vor desfășura în Alba Iulia, Sebeș și Aiud.

6. Târgul Voluntariatului – În cadrul aceste activități tinerii vor putea se se întâlnească cu oferta de voluntariat din județul Alba

7. Seminar „Dezvoltăm voluntarul ca om, nu ca instrument” – Seminar la care vor fii invitate toate organizațiile neguvernamentale care lucrează cu voluntari în județul Alba pentru stabilirea unor criterii de evaluare a muncii voluntarului.

8. Realizarea unei platforme online cu ofertele de voluntariat din județul Alba.

9. Ghid de bune practici „Voluntar, Implicat și Pregătit” – Se va realiza un ghid prin care voluntarul și organizațiile de voluntariat să se ghideze în ce privește evaluarea muncii de voluntariat.

10. FlashMOB – Ziua Educației Nonformale

11. Conferință de Diseminare

În urma derulării proiectului cei 120 de participanţi la atelierele de lucru vor primi la finele acestora un certificat de participare cu scopul de a recunoaşte şi a valida rezultatele de învăţare prin metode nonformale; de asemenea certificatul de participare şi certificatul Youthpass va fi primit şi de tinerii incluşi în echipa de proiect.

Se are în vedere creşterea interesului grupului ţintă asupra unui voluntariat orientat pe nevoile lor până la finalul proiectului.

De asemenea se dorește dezvoltarea unei platforme care să informeze grupul ţintă cu privire la ofertele de voluntariat disponibile până la finalul proiectului.

Proiectul ” Voluntar.Implicat si Pregatit” este o inițiativă de tineret a opt tineri din județul Alba, România. Acest proiect are ca scop ridicarea nivelului de orientare pe piața voluntariatului de 120 de tineri, cu sau fără posibilități,cu vârste cuprinse între 15-25 de ani, din județul Alba. Vrem să atingem acest scop prin câteva obiective, cum ar fi creșterea nivelului de informare a acestor tineri cu privire la oportunitățile de voluntariat, creșterea interesului spre voluntariat a grupurilor tinta, orientată spre dezvoltarea de parteneriate cu ONG-urilor care lucrează cu voluntari tineri, un curs de dezvoltare a abilităților sociale și profesionale ale grupului,dezvoltarea unei platforme on-line, cu scopul de a promova oferta de educație non-formală și voluntariatul în județul Alba. Vom atinge aceste obiective prin implementarea unei palete de activități cum ar fi: ateliere de dezvoltare personală, Voluntari Fair, o platforma online de promovare a voluntariatului, reuniunea ONG-urilor, o broșură ghid despre oportunitățile non-formale de educație prin muncă voluntară. De asemenea, proiectul nostru „Voluntar, Implicat și Pregatit” are ca scop dezvoltarea personală a membrilor echipei de proiect și a grupurilor ținta. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin prgramul Tineret în Acțiune cu suma de 4200 de Euro. a apărut datorităl ipsei unui mediu comun de promovare a activităţilor cât şi a nevoilor de resursă umană, tinerii din județul Alba nu acceseaza într-un mod optim oportunităţile de implicare în activități de educație nonformală și de voluntariat, iar ONG-urile nu beneficiază de voluntarii necesari desfăşurării activităţilor acestora. Chiar dacă în ultima perioadă idea de voluntariat a dobândit conotații pozitive în dezacord cu imaginea negativă care și-o făcuse în și imediat după perioada comunistă, tinerii chiar dacă își doresc să facă voluntariat nu cunosc metodele prin care să o facă sau în ce organizații ar putea face voluntariat pentru a dobândi mai multe competențe și experiență care să le fie utilă în momentul integrării pe piața muncii. Considerăm voluntariatul ca o școală de pregătire în cadrul căreia personalul să se ruleze iar rezultatele să se vadă în creșterea calității tinerilor care doresc să se angajeze, fiind în fapt un mod de responsabilizare a acestora.

CE ESTE TINERET ÎN ACȚIUNE?

„Tineret in Actiune” (Youth in Action) este programul Uniunii Europene care sustine activitatile de invatare nonformala pentru tineri, prin finantarea de proiecte. Acesta vine in continuarea programului „Tineret” (Youth) si va fi implementat in perioada 2007 – 2013. Programul, cu finantare de la Comisia Europeana, vizeaza promovarea cetateniei active in randul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de solidaritate si toleranta, sprijinirea intelegerii reciproce intre tinerii din diferite tari, promovarea cooperarii europene si contributia la imbunatatirea calitatii sistemelor de sustinere a activitatii de tineret. Programul promovează mobilitatea în interiorul şi în exteriorul graniţelor UE, învăţare non-formală şi dialog intercultural, încurajând angajarea şi integrarea tuturor tinerilor, indiferent de mediul educaţional, social şi cultural al acestora: Tineret în Acţiune este un Program pentru toţi!
Programul Tineret in Actiune are cinci Actiuni operationale. Sub-actiunile descentralizate, care sunt gestionate de catre Agentiile Nationale, sunt:

Sub-actiunea 1.1 – Schimburi de tineri
Schimburile de Tineri ofera unor grupuri de tineri din diferite tari oportunitatea de a se intalni si invata despre culturile fiecarora, in cadrul unor activitati clar stabilite. Grupurile planifica impreuna Schimbul de tineri, abordand o tema de interes comun.

Sub-actiunea 1.2 – Initiative ale tinerilor
Initiativele tinerilor sustin proiecte de grup dezvoltate la nivel local, regional si national, precum si proiecte europene. Acestea urmaresc schimbul de experiente intre tineri si invatarea experientiala.

Sub-actiunea 1.3 – Proiecte pentru democratie participative
Proiectele pentru democratie participativa sustin participarea tinerilor la viata democratica din comunitatea lor locala, regionala sau nationala, precum si la nivel international.

Actiunea 2 – Serviciul European de Voluntariat
Scopul Serviciului European de Voluntariat este de a sustine participarea tinerilor la diverse forme de activitati de voluntariat, atat in interiorul, cat si in exteriorul granitelor Uniunii Europene. Prin aceasta Actiune, tinerii participa individual sau in grupuri la activitati non-profit, neplatite.

Sub-actiunea 3.1 – Cooperare cu tarile partenere din vecinatatea Uniunii Europene
Aceasta Sub-actiune sustine proiecte cu tari partenere din vecinatatea Uniunii Europene, respectiv Schimburi de tineri si Proiecte de formare si retele in domeniul tineretului.

Sub-actiunea 4.3 – Proiecte de formare si retele
Aceasta Sub-actiune sustine formarea celor activi in domeniul tineretului si in organizatii de tineret, in special schimbul de experienta, expertiza si bune practici, precum si activitati care pot conduce la proiecte, parteneriate si retele durabile, de calitate.

Sub-actiunea 5.1 – Intalniri ale tinerilor si responsabililor de politici de tineret
Aceasta Sub-actiune sustine cooperarea, seminariile si dialogul structurat intre tineri, cei activi in domeniul tineretului si cei responsabili pentru politicile de tineret.

Acţiunea 1.2 – Iniţiative ale Tinerilor

Obiective

Această sub-Acţiune susţine proiecte în care tinerii participă activ şi direct la activităţi proiectate de ei înşişi şi în care ei joacă rolurile principale, pentru a-şi dezvolta iniţiativa, spiritul antreprenorial şi creativitatea.
Iniţiativele tinerilor dau posibilitatea unui număr mare de tineri să aibă o abordare inventivă şi creativă în viaţa cotidiană şi să se facă auziţi în ceea ce priveşte atât nevoile şi interesele lor dar şi pe teme curente ale lumii. Tinerii pot testa idei prin iniţierea, elaborarea şi realizarea unui proiect propriu.
Iniţiativele tinerilor pot să conducă şi la anterprenoriat, înfiinţarea de asociaţii, ONGuri sau alte tipuri de organizaţii active în zona economiei sociale, sfera non-profit sau a tineretului.

Ce este o Iniţiativă a Tinerilor?
O Iniţiativă a Tinerilor este un proiect iniţiat, organizat şi realizat de către tinerii înşişi. Ea dă tinerilor şansa de a testa idei prin iniţiative, ceea ce le dă acestora posibilitatea de a fi implicaţi direct şi activ în planificarea şi realizarea proiectelor. Participarea tinerilor într-o Iniţiativă a Tinerilor reprezintă o importantă experienţă de învăţare non-formală. Pe parcursul implemntării unei inițiative tinerii au oportunitatea să discute și reflecteze cu privire la tema aleasă de ei într-un context european şi de a simţi că pot contribui la construirea Europei în calitate de cetăţeni europeni.

Un proiect de Iniţiativă a Tinerilor are trei etape:
planificare şi pregătire
punerea în aplicare a Activităţii
evaluare (inclusiv studierea posibilităţii unei eventuale continuări/ follow-up).

Principiile şi practicile învăţării non-formale vor fi reflectate pe parcursul întregului proiect.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...