Actualitate

Lună nouă, tarife noi. Ce modficări de preţuri aduce data de 1 iulie

Prima zi din iulie va veni cu o serie de modificări ce vor avea un impact asupra buzunarelor românilor. Din categoria veştilor bune fac partea creşterea salariului minim pe economie la 900 de lei, reducerea tarifelor pentru serviciile de roaming şi scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit. Există, evident, şi reversul medaliei. Amenzile de circulaţie cresc şi ele, odată cu salariile, angajatorii vor plăti la stat mai mult pentru fiecare angajat, iar preţul la gaze naturale se va mări şi el cu 2,5% pentru consumatorii casnici şi cu 1,5% pentru firme.

Salariul minim brut pe ţară va creşte din 1 iulie de la 850 de lei, cât este în prezent, la 900 de lei, aceasta fiind cea de a doua majorare din acest an. Prima a avut loc pe 1 ianuarie, când salariul minim brut a urcat de la 800 de lei la 850 de lei.

Creşterea salariului minim din 1 iulie presupune cheltuieli suplimentare pentru firme. Mai exact, acestea vor trebui să plătească fiecărui angajat cu 50 de lei mai mult decât până acum, sumă la care se vor adăuga alţi 14 lei pentru contribuţiile la stat. În acest condiţii, costul lunar total va fi mai mare cu 64 de lei, comparativ cu 1 ianuarie 2014, ajungând la 1.152 de lei,

Amenzile de circulaţie vor creşte începând cu 1 iulie 2014, astfel că cea mai mică sumă pe care şoferii care încalcă regulile o vor plăti va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1800 de lei. În ceea ce priveşte persoanele juridice, acestea vor plăti pentru abaterile efectuate între 1890 de lei şi 9000 de lei.

Profitul reinvestit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice noi va fi scutit de impozit, între 1 iulie 2014 şi 31 decembrie 2016 inclusiv

Utilizatorii români de telefonie mobilă şi internet mobil se vor bucura de tarife mai mici pentru serviciile de roaming în călătoriile din spaţiul Uniunii Europene, începând cu 1 iulie, în cazul utilizării planului tarifar de bază (Eurotarif), a anunţat recent Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Executivul a decis creşterea importului de gaze, ceea ce va duce la scumpirea acestora din 1 iulie. „Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţă în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat șeful ANRE.

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

27 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...