Actualitate, Politica

LUDOVIC ORBAN: Contractul prin care a fost modernizată TRANSALPINA este legal

Fostul ministru al Transporturilor Ludovic Orban a reacţionat imediat după ce Corpulu de control al prim-ministru a luat decizia de a sesiza DNA în cazul modernizării „Transalpina”.

„Din ceea ce am văzut prezentat public din acel raport al Corpului de control nu am reușit să înțeleg de ce a fost trimis la DNA acest raport. Nu văd exact ce ilegalitate mi se reproșează. (…) Sunt total nelămurit ce elemente au stat la baza deciziei Corpului de control de a trimite acest raport către DNA. Probabil dorința lui Ponta de a mă mânji și pe mine. Nu este prima oară când Victor Ponta își folosește funcția de prim-ministru pentru a obține avantaje personale sau pentru a se răfui cu adversarii politici. În cazul în speță, chiar este complet absurd nu neapărat ce este cuprins în raport, deși și ceea ce este cuprins în raport are o anumită absurditate, dar mai ales decizia de sesizare a DNA”, a declarat, marți, pentru AGERPRES, Ludovic Orban.

Potrivit lui, contractul de tip credit-furnizor prin care a fost modernizată „Transalpina” este legal și reglementat.

„În cuprinsul raportului, singurul element pe baza căruia se întemeiază supoziția celor de la Corpul de control că eu aș fi luat decizia de a se fi realizat obiectivul de investiții prin contract de credit-furnizor este o notă internă a Companiei de Autostrăzi, inițiată de un director adjunct și aprobată de directorul general, dar chiar admițând faptul că eu aș fi acceptat, nu că aș fi determinat ca lucrarea să fie finanțată prin intermediul contractului de tip credit-furnizor, nu este nimic ilegal. Acest tip de contract este un contract legal, este un tip de contract care a fost folosit, nu este o invenție a mea, este un tip de contract care este legal și este reglementat”, a adăugat liberalul.

El mai susține că raportul Corpului de control conține o absurditate, în sensul că ar fi prejudiciu costul dat de finanțarea prin intermediul unui credit.

„În această lumină ar trebui să fie considerate prejudicii toate dobânzile plătite de guverne pentru finanțarea cheltuielilor publice prin intermediul creditelor, de orice fel ar fi fost creditele — credite FMI, credite de la bănci, emisii de titluri de stat, toate dobânzile pe care le-a plătit Guvernul ar trebui considerate prejudiciu. Nicăieri în lumea asta nu este considerat prejudiciu costul unei finanțări. Este o absurditate de care va râde orice om care are cât de cât legătură cu finanțele publice”, a afirmat liberalul.

Orban a subliniat că nu el a luat decizia în acest caz, arătând că Compania de Autostrăzi funcționează în baza unei legi și că a fost hotărârea companiei, luată în baza unor considerente de la momentul respectiv.

„Faptul că am introdus două proiecte de hotărâri pe ordinea de zi suplimentară, de asemenea, este amuzant. Să studieze Corpul de control al prim-ministrului câte proiecte de acte normative au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară în guvernele Ponta”, a arătat liberalul.

El a explicat că este vorba de un anumit tip de hotărâri de guvern privind aprobarea unor indicatori tehnico-economici.

„Este mai rău să nu aprobi astfel de indicatori tehnico-economici decât să-i aprobi pe ordinea de zi suplimentară, ca să nu spun că indicatorii tehnico-economici sunt aprobați în Guvern după ce trec prin furcile caudine, sunt stabiliți în baza unui studiu de fezabilitate care se analizează în consiliul tehnic al companiei, al Ministerului Transporturilor, consiliul interministerial și abia după aceea intră pe ordinea de zi a Guvernului”, a mai explicat Orban.

Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Direcția Națională Anticorupție pentru încălcarea unor prevederi legale în legătură cu modernizarea drumului național „Transalpina” în timpul mandatelor foștilor miniștri liberali Ludovic Orban și Varujan Vosganian.

sursa: realitatea.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

15 aprilie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...