Social

Lucrările la Palatul Cultural din Blaj încep pe 1 iulie

Sala-multifunctionala-2Licitația de atribuire a lucrărilor de reabilitare s-a încheiat recent prin desemnarea câștigătorilor, un consorțiu format din două firme din județul Harghita.

S.C.Harbau SRL și S.C. K& Kiss SRL au semnat în această săptămâna contractul cu administrația publică locală urmând ca lucrările să fie demarate în data de 1 iulie.

Refacerea și reabilitarea Palatului Cultural din Blaj se va realiza printr-un parteneriat al Consiliul Local Blaj cu Consiliul Județean Alba.

Investiția, la care fiecare parte va contribui cu 50 % din fonduri, va costa aproximativ 1,2 milioane de euro și va avea ca termen de finalizare luna aprilie a anului 2016.

Pe lângă reabilitarea efectivă a acestui edificiu deosebit de important din parcursul istoric al Blajului, poate mai importantă este rebilitarea morală pe care care o aducem prin această investiție unei perioade iconice pentru spațiul românesc, perioada interbelică și influența regalitații asupra comunităților din Transilvania”, declară primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Noul Palat Cultural din Blaj va avea, in funcție de activitătile găzduite, între 50 și 250 de locuri, va beneficia de o scenă multifuncțională și de o sală flexibilă, iar pereții interiori vor fi din cărămidă aparentă și vor fi luminați de două luminatoare ce provin din acoperiș.

Interiorul edificiului va avea o amprentă contemporană ce va transmite însă povestea traumei suferite de clădire în urmă cu aproape 20 de ani.

Consiliul Județean Alba susține acest proiect și s-a implicat în realizarea lui deoarece Palatul Cultural reprezintă un edificiu important pentru cultura și istoria Blajului dar și a județului Alba.

Punerea în valoare a acestui monument, dincolo de valoarea lui istorică și arhitectonică, creează o nouă deschidere pentru actul cultural din zona Tîrnavelor, aici putând fi găzduite evenimente culturale de excepție ale județului Alba precum Festivalul de Teatru organizat anual de Consiliul Județean Alba.

Prin existența acestui reper istoric în Blaj, actul cultural va vea de câștigat și, o dată cu el, cetățenii, care vor avea acces mult mai ușor la evenimente culturale de calitate.”, afirma Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba.

tsala_multifunctionala_3Palatul Cultural din Blaj a fost inaugurat în anul 1936, în prezența regelui Carol al II-lea și a întregului guvern, și a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică.

Tot aici au funcționat, pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orașeneasca și Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit cinematograful Nicolae Balcescu până când, în decembrie 1995, un incendiu imens a distrus cladirea în proporție de 40%.

Autoritatile locale și județene își propun ca la finalul lucrărilor Palatul Cultural din Blaj să devină unul dintre cele mai importante edificii culturale ale județului Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 iunie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...