Actualitate, Politica

Liderii PNL ardeleni discută preluarea puterii.

Voci din presa clujeană susțin că actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj – fostul deputat PDL Alin Tişe – îşi va depune candidaturilie_bolojan-229x300a pentru funcţia de preşedinte PNL la mult așteptatul congres al partidului preconizat a se ține în primăvara acest an. Și că acesta, în tentativa de a deveni candidatul Ardealului pentru şefia PNL, are doi contra-candidaţi: primarul Albei, Mircea Hava şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, .

 

Nu se știe dacă este o concurență reală, sau una inventată de presa locală clujeană. Cert este că întruniți la sfârșitul lunii trecute la Cluj, în lipsa lui Mircea Hava, liderii PNL din regiunea Nord-Vest au hotărât că ardelenii ar trebui să preia chiar din acest moment șefia partidului – înainte de Congres.

Un Grup de la Cluj, pe modelul PSD?
Cert este că Alin Tișe, văzând în Ilie Bolojan (sursă foto: blogul personal) și Mircea Hava contra-candidați accesibili, se consideră îndreptățit la o poziție în conducerea centrală a PNL. Șansa lui Mircea Hava s-ar putea să vină însă din partea „lupilor tineri” din organizația PNL București, care îl vor pe fostul secretar general Dani Motreanu în această poziție.

motreanu

motreanuDeși fost deputat de Călărași, actualul vice-președinte al PNL Dani Motreanu este albaiulian, și nu a mai candidat în actualul parlament din cauza problemelor de integritate. Susținut în ascensiunea sa de fostul președinte al Camerei Deputaților Bogdan Olteanu și încurajat, la început, chiar și de Theodor Stolojan, profesorul de istorie Motreanu a sărit apoi în barca fostului președinte PNL Călin Popescu-Tăriceanu, în mandatul căruia a fost ministru al Agriculturii, ajungând ulterior și vice-președinte al Camerei Deputaților.

Sau un Grup de la Alba în PNL?
Prin funcțiile deținute pe parcursul ascensiunii sale (lider al tineretului liberal și secretar general al PNL) Dani Motreanu a avut mereu un cuvânt greu de spus în numirile pe funcții din administrație sau locurile pe listele electorale, așa că relațiile sale din partid nu sunt de neglijat, poziția sa de out-sider în cursa pentru șefia partidului fiind una în măsură să aducă avantaje Grupului de la Alba, care poate concura cu succes Grupul PNL-ist de la Cluj.

ROMAN2

ROMAN2Și deputatul PNL Florin Roman, un apropiat al vice-președintelui Dani Motreanu, s-a făcut remarcat în ultima perioadă, legat de protestele apărute în jurul OUG 13 privind amnistia / grațierea. Un singur lucru este cert: în apropierea așteptatului Congres de unificare al partidului, încep să se contureze grupurile de putere. Interimatul care a încercat să mulțumească pe toată lumea se apropie de sfârșit.

Atât Grupul de la Cluj, cât și cel de la Alba, au posibilitatea de a media o înțelegere între grupul vechi din PNL și „greii” veniți din PDL, care încă mai vor să aibă un cuvânt de spus și în „noul” partid.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

12 februarie 2017

About Author

administrator


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...