Actualitate, Politica, Stiri

Liberalii albaiulieni l-au comemorat pe primarul Camil Velican

Duminică, 22 iunie 2014, în cimitirul Maieri din Alba Iulia a avut loc un eveniment dedicat personalității lui Camil Velican, primul primar român al orașului Alba Iulia.

Părăsind Partidul Naţional Român, dominant în Ardealul de după Marea Unire, Camil Velican a fondat organizația județeană interbelică a Partidului Național Liberal (partid venit din Regatul României, fără tradiţii în Ardeal).

Născut în 1878, Camil Velican a deţinut după Marea Unire funcţiile de primar şi prefect de Alba. Cu multă dărnicie, înainte de 1918 şi-a oferit casa românilor prigoniţi de autorităţile maghiare, casa devenind un centru al unioniştilor ardeleni în istoricul an 1918. S-a stins în anul 1937.

Manifestarea comemorativă a avut loc la cavoul familiei Velican – la cererea familiei urmașilor lui Camil Velican.

Pe lângă urmașii lui Camil Velican, au participat oameni de cultură şi membri ai PNL, între aceştia numărându-se Florin Roman (vicepreședinte al Consiliului Județean Alba și președinte al PNL Alba Iulia) și Gabriel Pleșa (liderul consilierilor locali din cadrul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia).

După slujba parastasului de pomenire, părintele protopop de Alba Iulia, Niculiță Pascu a evocat personalitatea lui Camil Velican.

De asemenea a vorbit Ioan Pleșa – istoric, fost director al Direcției Județene a Arhivelor Naționale, Filiala Alba. Ioan Pleşa a amintit și de rolul familiei acestuia în istoria orașului Alba Iulia de după 1918, dar și suferințele familiei din perioada comunistă, perioadă în care, de altfel, o bună parte din arhiva familiei s-a pierdut.

Arhivistul Ioan Pleșa (care este și președinte al Fundației Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României) a vorbit de necesitatea realizării unui studiu istoric amplu privind viața și activitatea lui Camil Velican și a familiei sale, studiu care să fie tipărit pentru ca să fie mai bine cunoscută importanța familiei Velican în istoria de după 1918 a orașului Alba Iulia.

La rândul său, Ioan Străjan a lansat o idee foarte interesantă: Casa Velican din Alba Iulia să fie transformată într-un muzeu al românismului transilvan din prima jumătate a secolului trecut.

Florin Roman a precizat că din 2015 va propune, după discuții cu urmașii lui Camil Velican, existența unei burse care să poarte numele acestuia. Spre finalul alocuțiunilor, doamna Mihaela Giurgiuman, strănepoata lui Camil Velican, a mulțumit tuturor celor de față pentru prezență și antevorbitorilor pentru cuvintele frumoase și pline de emoție.

În final, membrii PNL Alba Iulia prezenți la eveniment au depus o coroană de flori în cavoul familiei Camil Velican.

În acest moment, la Cluj-Napoca mai trăiește o nepoată a lui Camil Velican (care are 94 de ani), alături de fiica sa (Mihaela Giurgiuman) și familia acesteia – după cum ne anunţă prof. Adrian Simion, purtătorul de cuvânt al PNL Alba.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

23 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...