Actualitate, Social

Leul consolidează poziţiile. USD scăderi pe toata linia

leulÎn septembrie, Dolarul american a scăzut semnificativ faţă de toate monedele din UE, pe fondul deciziei Rezervei Federale a SUA de a menţine nivelul injecţiilor de lichidităţi (contrar aşteptărilor pieţei) şi ulterior ca urmare a faptului că autorităţile federale americane au ajuns din nou în impas în ceea ce priveşte bugetul pe anul fiscal următor. Guvernul federal al SUA a decis oprirea parţială a activităţii, iar nerezolvarea crizei ar ţine în continuare USD sub presiune; deşi sunt încă dificil de estimat, urmările generale ale situaţiei vor fi importante cel puţin pe termen mediu„, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Toate monedele din UE au crescut în septembrie faţă de USD, cea mai mare apreciere fiind înregistrată de Lira sterlină, cu o creştere de peste 4% faţă de cotaţia sa de la începutul lunii. Leul s-a întărit luna trecută cu aproape 2% în fața USD.

Majoritatea monedelor din regiune s-au apreciat în raport cu USD inclusiv per ansamblul primelor 9 luni ale anului curent; Leul se plasează în plutonul cu rezultate favorabile, înregistrând la sfârşitul lui septembrie o creştere de aproape 2,3% față de dolarul american, comparativ cu cotaţia avută la începutul lui ianuarie.

Referitor la Euro, trebuie să reamintim că alegerile din Germania au constituit un eveniment cu importanţă globală, iar victoria obţinută de Angela Merkel a susţinut moneda unică europeană. În plus, creșterea indicelui de încredere a consumatorilor germani a dat recent un nou impuls aprecierii Euro„, a arătat Silviu Pojar.

Moneda Euro s-a întărit cu cca 2,3% în luna septembrie față de USD şi a marcat o apreciere de aproape 2,5% la finele primelor nouă luni ale anului comparativ cu cotaţia sa de la începutul lui 2013.

În regiune însă, Euro „şi-a pierdut din avânt”: decizia FED de a menţine politica monetară în aceeaşi parametri a stimulat apetitul investitorilor pentru risc, aceştia redevenind interesaţi de monedele din zonele emergente; în plus, în multe cazuri, au existat și factori interni care au susţinut întărirea unor monede, aşa încât majoritatea monedelor din UE s-au apreciat în septembrie în raport cu Euro.

Astfel, luna trecută, Lira sterlină a crescut cu aproape 1,8% față de Euro, Zlotul polonez şi Forintul s-au apreciat cu cca 1,1% fiecare, Coroana suedeză cu aproape 0,8%, iar Coroana cehă a crescut cu cca 0,15%.

La finele lui septembrie, Leul a avut față de Euro o cotaţie foarte apropiată de cea de la începutul lunii respective, iar Kuna croata a scăzut în același interval cu cca 0,6% raportat la moneda unică europeană.

Kuna croată a reflectat unele rezultate economice sub aşteptări, precum şi retrogradarea ratingului Croaţiei de către agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

În ceea ce priveşte Leul, perspectiva unei noi scăderi a dobânzii de referinţă a pus presiune pe moneda naţională în luna care s-a încheiat; de altfel, Consiliul de Administraţie al BNR a decis, pe 30 septembrie, reducerea dobânzii de politică monetară de la 4,5% la 4,25%, în linie cu aşteptările analiştilor„, a arătat Silviu Pojar.

Per ansamblul primelor trei trimestre din 2013, Leul rămâne cea mai performantă şi stabilă monedă din UE, având la finele lui septembrie o cotaţie faţă de Euro apropiată de cea avută la începutul lui ianuarie.

Kuna croată menţine poziţia secundă în topul performanțelor, cu 0,7% depreciere la sfârşitul primelor 9 luni faţă de cotaţia sa de la începutul anului curent; restul monedelor din UE au înregistrat faţă de Euro deprecieri mai accentuate în același interval.

Moneda naţională a rămas stabilă față de Euro într-un context internaţional plin de evenimente importante şi are şanse de a încheia anul curent cu o variaţie destul de redusă faţă de cotaţia avută la începutul lui 2013, desigur în contextul în care nu vor apărea diferiţi factori care ar putea determina în piaţă volatilităţi mai mari decât cele pe care le putem estima în prezent„, a arătat Silviu Pojar.

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a făcut primul pas în România, deschizând sucursala locală a firmei de brokeraj Noble Securities.

Getin Noble Bank Group of Companies deține bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări.

La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 milioane EUR, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane EUR.

Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki, Doctor în Ştiinţe Economice.

Casa de Brokeraj Noble Securities este reglementată şi autorizată de organismul de profil din Polonia, iar filiala din România va opera inclusiv sub supravegherea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Tranzacţiile se realizează prin intermediul platformei Noble Markets, care oferă peste 200 de instrumente financiare: perechi valutare, acţiuni, indici bursieri şi mărfuri.

Prin platforma Noble Markets se realizează tranzacţii în marjă (maxim 1:100); astfel, se pot realiza tranzacţii cu o valoare mai mare decât suma alocată.

Atunci când se tranzacţionează în marjă, se utilizează efectul de levier, care amplifică atât câştigurile, cât şi pierderile potenţiale: o marjă de 1% (1:100) permite realizarea unei tranzacţii de 1.000 EUR blocând în contul de tranzacţionare doar 10 EUR (1000 EUR*1%).

Detalii despre contul minim, instrumente şi strategii de tranzacţionare pe www.noblemarkets.ro

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...