Actualitate, Stirea Zilei

Legea alegerilor parlamentare a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, potrivit unui anunț făcut de Administraţia Prezidenţială. 

Legea privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente modifică regulile de alegere a senatorilor și deputaților și, totodată, conferă Autorității Electorale Permanente (AEP) atribuții sporite atât în perioadele electorale, cât și în cele dintre alegeri.

Cea mai importantă modificare a actului normativ este aceea că senatorii și deputații vor fi aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Astfel, proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, 134 de senatori şi numai șase parlamentari de diaspora (doi senatori şi patru deputaţi, menţinându-se numărul actual al celor care îi reprezintă pe românii din străinătate).

În anul 2012, la ultimele alegeri parlamentare, au fost aleși 412 deputați și 176 de senatori. Alegerile s-au făcut în baza votului uninominal prin compensare, introdus în 2008, sistem care prevede că intră direct în Parlament candidatul care a câştigat 50% plus unu din voturile exprimate în colegiu, la care se adaugă un sistem de redistribuire a mandatelor, în funcţie de procentele obţinute de partide la nivel naţional.

Totodată, Legea introduce o facilitate specială pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în altă țară: vor fi organizate secții de votare și în localitățile unde își au domiciliul sau reședința cel puțin 100 de alegători români, potrivit Registrului electoral.

Potrivit noii legi, Autoritatea Electorală Permanentă va fi cea care va comunica Ministerului Afacerilor Externe localitățile din străinătate în care trebuie să fie înființate secții de votare, precum și numărul acestora și va stabili, prin hotărâre, sediile secțiilor de votare, cu avizul MAE.

O altă noutate a noului act normativ o reprezintă înființarea Corpului experților electorali. ”Este vorba despre o bază de date ce cuprinde persoanele care pot deveni președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare sau locțiitori ai acestora, înființată, gestionată și actualizată de Autoritatea Electorală Permanentă. Admiterea în corpul experților electorali se face pe baza avizului favorabil acordat de AEP”, se precizează într-un comunicat transmis de AEP.

Pirn intrarea în vigoare a legii promulgate de Iohannis, se revine practic la sistemul electoral practicat până în 2008. Parlamentul a modificat şi legea alegerilor locale, astfel încât, în 2016, preşedinţii de consilii judeţene nu vor mai fi aleşi nici ei prin vot direct, uninominal, ci prin votul secret al majorităţii consilierilor, iar primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.

sursa: agerpres.ro, realitatea.net

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 iulie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...