Actualitate, Politica

Legea alegerilor locale a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților

Legea alegerilor locale a fost adoptată miercuri, 6 mai a.c., de plenul Camerei Deputaților, cu majoritate de voturi.

Principalele noutăți aduse prin actul normativ vizează introducerea posibilității cetățenilor Uniunii Europene să candideze inclusiv pentru funcția de primar, până acum aceștia aveau dreptul de a candida doar pentru funcția de consilier. România, Bulgaria și Grecia fiind singurele țări care aveau această restricție, în acest fel țara noastră aliniindu-se majorității țărilor din UE.

Una dintre cele mai importante prevederi este introducerea sistemului electronic pentru prevenirea votului multiplu. Înainte de exercitarea votului, fiecărui alegător i se va scana cartea de identitate, iar sistemul va verifica secția de votare la care este arondat, precum și faptul ca nu a mai votat în altă secție.

Conform prevederilor actualei legi, primarii vor fi aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de consilii județene din rândul consilierilor prin vot indirect. PNL nu a fost de acord cu aceste prevederi, susținând alegerea lor în două tururi de scrutin, având amendamente în acest sens.

“Am votat pentru adoptarea acestei legi, cu toate că alegerea primarului într-un singur tur nu este corectă față de cetățean, în primul rând. Comunitățile locale au nevoie de un primar reprezentativ, nu de un primar care participă la un concurs și se califică la un moment dat, fără o competiție reală. Reprezentativitatea nu poate fi asigurată prin alegerea edilului într-un singur tur. Eu și Partidul Național Liberal am votat împotriva acestui articol, dar am făcut un compromis și am votat legea în integralitate pentru că sistemul electoral românesc trebuie neapărat reformat ,iar acest proiect de lege cuprinde reglementări importante care trebuie aplicate la viitoarele alegeri locale din 2016. PNL va susține, pe viitor, necesitatea alegerii primarilor în două tururi de scutin ca o condiție esențială pentru o democrație reprezentativă.” a declarat deputatul liberal Dan Simedru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 mai 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...