Actualitate, Social

Lansarea proiectului „Știu cine sunt, știu ce vreau!”

Imagine0193Asociația Absovelnților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă la sediul acesteia, lansarea proiectului „Știu cine sunt, știu ce vreau!”, finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Alba, proiect ce are ca parteneri Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Județean Alba. Proiectul își propune Stimularea tinerilor din Alba Iulia spre a-și alege corect un pachet educațional adaptat la piața muncii și la propria personalitate.

Pentru a atinge acest deziderat echipa de proiect a stabilit un set de obiective precum:

O1. Creșterea nivelului de autocunoaștere și dezvoltare personală pe perioada derulării proiectului a 40 de tineri albaiulieni în scopul orientării acestora spre un pachet educațional potrivit propriei personalități.

O2. Dezvoltarea unei campanii de informare a tinerilor asupra importanței deciziei care privește pachetul educațional ales pe perioada derulării proiectului.

O3. Dezvoltarea a două studii sociologice profesioniste de cercetare asupra sferelor de influență care afectează formarea educațională a tinerilor albaiulieni.

Proiectul se adresează unui număr de 40 de beneficiari direcți și unui număr peste 1000 de tineri aflați în ultimul an de liceu.

Motivația realizării unui astfel de proiect o reprezintă faptul că în ultima vreme tot mai mulți absolvenți de studii univeristare ajung la concluzia că nu și-au ales bine pachetul educațional, că nu sunt se pot integra pe piața muncii din acest motiv și sunt nevoiți să apeleze la diverse cursuri de pregătire suplimentară sau chiar să se înscrie la studii univeristare pe o altă specialitate, acest lucru făcându-se de această dată contra cost, deoarece statul român nu finanțează decât o singură dată studiile universitare.

Așadar, tânărul nemulțumit de absolvirea unei facultăți la care poate a ajuns influențați de părinți în timpul liceului sau poate de colegii de generație, e nevoit să o ia de la capăt și să își mai irosească o perioadă din viață în încercarea de a-și găsi un rost în viață și de a-și clădi o carieră.

Acest demers al tânărului care alege să se mai înscrie la facultate crează însă un handicap în relația cu tinerii de vârsta lui, dar mai ales o frustrare care afectează tânărul și în plan emoțional și psihic.

Tocmai de acea considerăm important ca tânărul elev de liceu să încerce să își facă o viziune personală asupra carierei lui pe mai departe și să diminuăm în cadrul acestui proiect efectele negative ale unei alegeri proaste.

O alegere bună a pachetului educațional face ca atunci când tânărul ajunge în mediul universitar și știe că a făcut alegerea corectă, să fie mai încrezător, să acorde o atenție sporită studiului pentru că totul va face din plăcere.

Metodologia de lucru pe parcursul derulării proiectului „Știu cine sunt, știu ce vreau!” se axează pe două direcții principale dar bine conectate.

În primul rând ne gândim la educarea prin metode nonformale a participanților în cadrul a două ateliere de lucru la Roica și dezvoltarea personală a acestora bazată pe autocunoașterea dar și cunoașterea celorlalți și dezvoltarea tinerilor în grup.

Vom pune accent pe abilitățile lor încercând să stimulăm exercițiul și dezvoltarea acestor abilități, dar vom lucra și la aflarea unor noi abilități și conștientizarea acestora în scopul descoperirii de sine și de asemenea a creșterii încrederii de sine, a capacității de a lua o decizie în ce privește viața profesională.

A două direcție a proiectului nostru este este realizarea unui studiu sociologic în rândul studenților și a elevilor asupra sferelor de influnță care intervin în procesul de alegere a pachetului educațional în rândul tinerilor.

Tinerii chestionați vor afla direct de la cei implicați despre importanța luării unei decizii bune pentru viitorul profesional.

Proiectul se desfășoară în perioada 1 august – 15 noiembrie, prima fază a acestuia fiind dedicată etapei de pregătire a proiectului.

Atelierele de lucru axate pe autocunoaștere și dezvoltare personală se vor desfășura în perioada 20-22 septembrie, respectiv 11-13 octombrie 2013, iar studiul va fi realizat în jumatatea a doua a lunii octombrie.

Bugetul total al proiectului este de 7100 lei din care 1400 lei reprezintă contribuția Asociației Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și 5700 lei reprezintă finanțarea Direcției Județene pentru Sport și Tineret.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

16 septembrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...