Actualitate, Financiar

Lansarea Ghidului Solicitantului și a primelor apeluri de proiecte în sectorul de apă și apă uzată din cadrul POIM 2014–2020 pune la treabă autorităţile publice

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare 2014–2020, a lansat Ghidul solicitantului privind dezvoltarea infrastructurii integrate de apă și apă uzată apelul se adresează autorităţilor locale care vor să realizeze proiecte finanţate din fonduri europene, în sensul dezvoltării infrastructurii integrate de apă şi apă uzată. Axa prioritara 3 – “Dezvoltarea infrastructurii de mediu în conditii de management eficient al resurselor” aferentă POIM, permite o continuitate a investiţiilor în infrastructura de mediu, realizate prin programul POS Mediu 2007-2013.apa

       Sursa Foto www.feun.ro

În 2016, România încă se confruntă cu lipsa alimentării cu apă şi lipsa canalizării în unele localităţii. Astfel, POIM 2014-2020, prin axa 3 răspunde unei probleme stringente pentru România, obiectivul principal al axei 3 fiind acela de a asigura că majoritatea localităților dispun de alimentare cu apă şi canalizare, în conformitate cu normele europene.

Au fost lansate patru apeluri de propuneri de proiecte, acestea vizează următoarele tipuri de acțiuni: proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată (extinderea spre mediul rural a ariei de operare, în vederea conformării noilor aglomerări vizate) și proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată (care asigură continuarea investițiilor aprobate în perioada 2007-2013 prin POS Mediu și nefinalizate până la finalul anului 2015, aprobate ca proiecte fazate prin decizie a Comisiei Europene). Sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 și post 2020 şi dezvoltarea unui laborator național pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile, sunt ale două tipuri de acţiuni vizate de aceste apeluri. Alocarea financiară pentru primele trei apeluri menţionate este de aproximativ 12,7 miliarde lei, iar pentru dezvoltarea unui laborator național pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile, vor fi alocaţi peste 89 demilioane lei

Conform MFE, tipul apelului este apel de proiecte pe bază de listă de proiecte prioritare sau preidentificate, iar termenul de depunere este data de 31.12.2018.

Beneficiarii eligibili pentru apeluri de propuneri de proiecte menționate sunt:

  • operatorii regionali din sectorul de apă/ apă uzată și Primăria Municipiului București- pentru proiecte integrate noi de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, proiecte integrate fazate de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată și sprijin pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferent perioadei 2014-2020 și post 2020)
  • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în parteneriat cu Administrația Națională ”Apele Române” și Ministerul Sănătății- pentru dezvoltarea unui laborator național pentru îmbunătăţirea monitorizării substanţelor deversate în ape şi a calităţii apei potabile).

Experţii feun.ro recomandă depunerea de propuneri de proiecte în acest sector, deoarece se preconizează că prin investiţiile din POIM, nivelul de trai în România va creşte simţitor. Totodată, aceste investiţii vizează dezvoltarea sistemelor de apă şi canalizare regionale, cu costuri reduse, sprijinul financiar din partea UE fiind enorm. Desigur rămâne de văzut, dacă reprezentanţii administraţiei publice îşi fac treaba şi vor atrage fonduri în acest sector. Mai ales că, este an electoral, iar primarii trebuie să se gândească la bunăstarea populaţiei şi dezvoltarea societății.

Ghidul Solicitantului  AP3OS 3.2

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

29 martie 2016

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...