Cultura, Stiri

LANSARE DE CARTE. Volumul monografic „Cetea de ieri şi de azi”

11.Monografia CeteaDuminică, 2 martie 2014, ora 16.00, la Cetea va avea loc lansarea volumului „Cetea de ieri şi de azi”, un volum semnat de Cristian Florin Bota şi Gabriela Mircea. Lansarea va avea loc la Căminul Cultural din Cetea. Volumul va fi prezentat de primarul comunei Galda de Jos, Raica Romulus, care a susţinut cu pasiune apariţia acestei cărţi, precum şi de cei doi autori.

„Având un trecut îndelungat, de 677 de ani atestaţi documentar, (dar cu siguranţă chiar şi localitatea medievală a fost mai veche, existând în zonă inclusiv vestigii preistorice de primă însemnătate, aşa cum reiese din Repertoriul arheologic al Judeţului Alba şi din alte lucrări monografice dedicate localităţii Cetea, necercetate şi neevaluate încă în întregimea lor), ne raportăm la satul Cetea, ca la o bornă însemnată a istoriei noastre naţionale, statutul său de aşezare modestă fiind înşelător. Aceste vestigii (preistorice, medievale), care, eventual, vor putea fi amenajate şi protejate in situ (cel puţin unele dintre ele), atestă o locuire aproape continuă într-un teritoriu atât de generos, sub aspectul diversităţii resurselor naturale, cum este cel al satului nostru, începând din perioada neoliticului şi a celei de tranziţie spre epoca bronzului, localitatea jucând un rol important în evenimemntele sociale, politice şi culturale ale evului mediu şi ale epocii moderne transilvane, cum s-a menţionat în lucrările dedicate acestei interesante aşezări omeneşti”, declară primarul Romulus Raica în cuvântul de deschidere al cărţii.

La rândul lor, cei doi autori precizează în volum: „Reluarea cercetării istorice aplicată satului Cetea este deosebit de binevenită, pentru a fi recoltate alte informaţii şi date referitoare la acest subiect, diferite de cele vehiculate în mod curent până acum în textele bibliografice dedicate localităţii. Sinteza istorică realizată acum valorifică şi câteva surse documentare inedite (mai ales Hotărnicia satului din 28 aprilie 1851), precum şi în mod deosebit o serie amplă, reprezentativă, grăitoare în mod neverbalizat despre trecutul oamenilor şi al locului, de fotografii mai vechi şi mai recente, recoltate de la localnici, care constituie în mod deosebit substanţa vizuală şi de mesaj istoric a lucrării de faţă, conferindu-i un aer de modernitate. Se reevocă şi un obicei tradiţional, cu adânci rădăcini istorice, care coboară până în antichitate şi poate chiar mai adânc, pe scara timpului, de asemenea reprezentativ pentru comunitatea umană de la Cetea, cel al Făşangilor. Conlucrarea cu locuitorii Cetii a fost optimă, creându-se o colaborare reală între autorii lucrării şi subiecţii cercetării, astfel încât participarea celor care au dat piese documentare la proiect le conferă un statut de copărtăşie la elaborarea sa finală. Desigur, un sprijin special a fost primit din partea domnului Traian Cădan, autor literar, fiu al locului, care a îndeplinit rolul de cicerone (sau ghid), pe traseul vechiului hotar al satului, fără ajutorul căruia, metele şi holumbii graniţei nu ar fi fost transcrişi în mod corect, ca şi numele unora dintre familiile şi personajele trăitoare la 1851, fie la Cetea, fie în localităţile împrejmuitoare, Galda de Sus, Întregalde, Geoagiul Alpin (astăzi Dealul Geoagiului), Geoagiu de Sus, Stremţ şi Benic, motiv pentru care autorii lucrării îi adresează mulţumiri speciale. Tot domnia sa, în colaborare cu Daniel Tiutiu, a oferit material documentar pentru realizarea  textului referitor la „Făşangii” Cetei, din nou cu mulţumiri şi pentru acest sprijin.

Sinteza de istorie realizată este desigur doar la începuturi, dar ea îşi are în mod evident nota sa înnoitoare, dublată de contribuţiile documentare inedite, ceea ce îi conferă un statut de sine stător şi chiar o unitate tematică, urmând ca în cursul anului 2014 să fie recoltate şi alte informaţii documentare şi bibliografice, ilustrative pentru subiectul tratat, în vederea redactării unei lucrări mai detaliate în acelaşi sens, al cunoaşterii şi popularizării mai ample a valorilor materiale şi imateriale ale satului Cetea, care îi conferă o identitate aparte”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

28 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...