Actualitate

La Sighetu Marmației a avut loc a IX-a ediției a Școlii Politice ”Gheorghe I. Brătianu”

t5foto-cu-violetavijulieÎn perioada 27-29 septembrie a.c., la Sighetu Marmației, s-a desfășurat unul dintre cele mai iubite și așteptate evenimente organizate de Tineretul Național Liberal – respectiv Școala Politică „Gheorghe I. Brătianu”. Anul acesta evenimentul a ajuns la cea de a noua ediție, tema generală fiind, în acest an, ”Justiția ca formă de memorie a rezistenței anticomuniste”. Pe lângă importanți lideri ai TNL (în frunte cu deputatul Florin Alexe, președintele TNL), la această Școală Politică au participat, la fel ca și în anii precedenți, și diverși lideri ai Partidului Național Liberal, în frunte cu Crin Antonescu, președintele partidului. Acesta a fost alături de tinerii liberali, sâmbătă 28 septembrie, iar programul zilei a inclus: vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, întâlnirea cu tinerii participanți la Școala Politică și depunerea de coroane la Cimitirul Săracilor (locul unde au fost îngropați, în gropi comune, numeroși deținuți politici care fuseseră închiși la Sighet, între aceștia numărându-se și diverși lideri ai PNL din perioada interbelică, printre care și Gheorghe I. Brătianu).

Organizația de Tineret a PNL Alba a avut trei reprezentanți la această importantă manifestare cultural-politică, mai exact pe vicepreședinții Florin Dan și Daniel Alexe și pe prof. Adrian Simion, purtătorul de cuvânt al PNL Alba. Acesta din urmă a oferit și câteva detalii despre eveniment:

Școala de la Sighet reprezintă, în fiecare an, unul dintre «momentele solemne» de respect și aducere aminte față de toți martirii care și-au dat viața pentru o Românie liberă de comunism.

În programul Școlii Politice, organizate în mod tradiţional de către TNL, sunt incluse două momente foarte emoţionante, vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei şi depunerea de coroane la Troiţa martirilor din cadrul Cimitirului Săracilor de lângă Sighetu Marmaţiei, parte a Memorialului. De ce? Pentru că nu trebuie să uităm. Pentru că nu trebuie, Doamne firește!, să lăsăm să se mai întâmple monstruozități ca acelea.

Cineva întreba, la un moment dat: este oare suficientă memoria pentru a se face dreptate celor care au suferit atunci, celor care au murit atunci, familiilor care au plâns atunci și nouă, celor care suportăm încă și azi consecințele comunismului? Eu cred că nu.

Când se vorbește astăzi despre tragedia românilor din perioada comunistă, apar constant în discuție două concepte: memoria și justiția. Și, nu de puține ori, sintagma care se formează este: «Memoria ca formă de justiție».

Dacă evreii au Auschwitzul, ca loc de pelerinaj, noi românii, și mai ales noi liberalii, avem Sighetul, care îndeplinește un asemenea rol. Și important este ca generațiile care vin să nu uite! Iar Școala Politică TNL de la Sighetu Marmației a avut, are și va avea și în viitor un asemea rol”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...