Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

LA MULŢI ANI, ROŞIA MONTANĂ! Ziua Roşiei Montane sărbătorită la Alba Iulia, Cîmpeni, Cugir şi Zlatna

05.Cu ocazia împlinirii a 1.883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane (6 februarie 131), în judeţul Alba şi alte zeci de oraşe din ţară şi din lume vor avea loc evenimente dedicate localităţii din Munţii Apuseni: proiecții de filme documentare, expoziții de fotografie, dezbateri și prezentări, concerte ale artiștilor care susțin Roșia Montană.

Programul evenimentului din Alba Iulia:

18.00 – Prezentarea aniversară a Roşiei Montane
18.10 – Expoziţie de fotografie „Roşia Montană în imagini”
18.15 – „Patrimoniul Roşiei Montane”, „Roşia Montană există datorită vouă”, „Roşia – Florin Cofar” – scurtmetraje
18.45 – Dezbateri şi dialoguri libere cu privire la Roşia Montană
19.45 – „Roşia Montană, un loc la marginea prăpastiei” – film documentar
21.00 – Concert Jazz Standards cu Duo Maria Şimandi şi Ovidiu Parjol

Cîmpeni, ora 17.00

Joi, 6 februarie 2014, cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare atestare documentară a Roșiei Montane, Fundaţia Pro Munţii Apuseni în colaborare cu Fundaţia Culturală Roşia Montană vă invită să celebrăm împreună Ziua Roşiei Montane!
Evenimentul organizat cu această ocazie la Restaurantul Rivaly din Câmpeni, la ora 17.00, se dorește a avea ca scop promovarea patrimoniului cultural şi natural unic de la Roșia Montană şi întărirea conceptului de sprijin local pentru recunoaşterea oficială a valorii acestuia la nivel naţional și mondial, prin includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
În cadrul acestui eveniment va avea loc lansarea cărţii „Aurul şi argintul Roşiei Montane”, ediția a III-a, semnată de reputatul geolog Aurel Santimbreanu (care a lucrat peste 30 de ani în mineritul din Munţii Apuseni), însoțită de o expoziție și o proiecție ale unor fotografii rare din Roșia Montană, puse la dispoziție de autor. De asemenea, va fi prezentată proiecția mesajului diasporei cu ocazia celebrării zilei Roșiei, precum si proiecția unor filme-documentar, precum scurt-metrajul „Patrimoniul de la Roșia Montană”.

Cugir, ora 18.00
La 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, vă invităm și în Cugir să sărbătorim acest eveniment, organizat de voluntari ai campaniei „Salvați Roșia Montană”, împreună cu membrii Asociației Ecologice și de Turism Năsâpiște, prin proiecție de film, expoziție de fotografie, dezbateri și prezentări, într-un cadru cultural foarte plăcut.

Zlatna, ora 16.00
Ora 16.00. Expoziţie foto, proiecţii de filme documentare privind Roşia Montana, discuţii. Premiera filmului de scurt metraj A Perfect Day
Locatie: Hotel Ranisstorum Zlatna, sala de conferinţe
Ora 19.30. Proiecţia slide-show-ului Roşia Montană. Proiecţia filmului A Perfect Day. Concert de muzica folk
Invitaţi speciali: Bianca-Andreea Molnar, Claudiu Aftimescu şi Iulian Timar, plus gazdele Adrian Puiuleţ şi Viorel Ştefan Dan.

Intrare liberă!

Ca în fiecare an, organizatorii acestui eveniment promovează patrimoniul cultural și natural de la Roșia Montană și să facem cunoscută și recunoscută valoarea acestuia, demnă de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Anul acesta, Ziua Roșiei Montane va avea loc în peste 20 de oraşe: Alba Iulia, Agnita, Arad, Baia Mare, Brașov, București, Cîmpeni, Cluj Napoca, Constanța, Craiova, Cugir, Hunedoara, Iași, Mediaş, Mogoșoaia, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Reşiţa, Sibiu, Slatina, Solca, Suceana, Târgoviște, Timișoara, Turda, Zlatna.
În străinătate: Aalborg, Bad-Bevensen, Berlin, Copenhaga, Dublin, Londra, Louvain-La-Neuve, Madrid, Montreal, Paris, Sonderborg, Toronto, Uelzen, Viena.
Ziua Roșiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural și natural al Roșiei Montane și care își propune să accentueze importanța și necesitatea conservării și punerii în valoare a acestui patrimoniu de o valoare excepțională. Totodată, evenimentul aduce în dezbatere riscurile la care este supusă zona Roșiei Montane, prin propunerea de proiect minier aurifer în carieră deschisă a companiei Roșia Montană Gold Corporation (Gabriel Resources).

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român.
Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr-o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluția exploatărilor miniere într-un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană.
Situl Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană este reprezentat, în lumina cercetărilor din ultimii ani, de un sistem de exploatare roman excepţional care conservă mai mult de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII-lea.
Patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut la nivel naţional, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare naţională excepţională – 7 dintre ele desemnate ca având valoare naţională şi universală.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...