Actualitate, Stirea Zilei

LA MULŢI ANI, 2015! AN NOU FERICIT!

Ziarul Apulum vă urează tuturor un An Nou fericit cu sănătate, împliniri şi bucurii! La mulţi ani, 2015! Happy New Year 2015!
Să sperăm că 2015 va fi un an mai bun decât 2014 din toate privinţele, economic, social şi politic.

Dacă politic 2015 ar putea însemna altceva pentru România odată cu instalarea noului preşedinte al României, Klaus Iohannis, după două mandate ale lui Traian Băsescu, pentru români 2015 aduce scumpiri.

Românii vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar in urmatorul an pentru plata energiei electrice, a gazului sau a benzinei si politelor RCA. Desi salariul minim pe economie nu va creste in anul 2015, autoritatile au decis ca sunt necesare noile modificari. Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a motivat scumpirea curentului electric prin cresterea valorii unor componente de pret ale tarifelor reglementate si a reducerii altora.
De la 1 ianuarie, pretul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat clientilor casnici care nu si-au schimbat furnizorul de energie va creste cu 0,26 la suta, ca urmare a majorarii valorii unor componente de pret ale tarifelor reglementate si a reducerii altora.
Tot incepand cu anul viitor gazele naturale vor fi mai scumpe pentru firmele care nu au negociat preturile. In schimb, populatia nu va plati mai mult pentru gazele naturale. O alta schimbare majora este in domeniul asigurarilor. Politele RCA s-ar putea scumpi si ele de anul viitor cu 15-30 la suta. Motivul este faptul ca societatile de asigurari nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul politelor RCA din veniturile obtinute pe alte categorii de asigurari, modificare sustinuta de reprezentantii institutiei care gestioneaza acest sector, respectiv Autoritatea de Supraveghere Financiara. (ASF). Un alt produs care se va scumpi, în cursul anului viitor, ar putea fi benzina, conform unei prognoze a BNR. Toate aceste scumpiri vor genera cresterea preturilor la alimente, dar si la alte servicii.

Zile libere în 2015

Românii au 13 zile libere în 2015, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, dar numai opt sunt în timpul săptămânii, celelalte cinci fiind în weekend.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor legale, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În plus, Guvernul a decis ca şi Ziua Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) să fie zi liberă.
Primele zile libere din 2015 sunt 1 şi 2 ianuarie (joi şi vineri), urmate de Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie (sâmbătă) şi de zilele acordate de Paşte, respectiv 12 şi 13 aprilie (duminică şi luni).
În 2015, Ziua Internaţională a Muncii (1 mai) va fi vineri.
Rusaliile vor fi sărbătorite, în 2015, în zilele de 31 mai şi 1 iunie (duminică şi luni), iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) este într-o zi de sâmbătă.
Angajaţii vor mai avea anul viitor un weekend prelungit, pentru că Sfântul Andrei, sărbătorit în 30 noiembrie, va fi într-o zi de luni.
În schimb, ultima lună a anului 2015 va veni cu doar două zile libere, faţă de trei în acest an, pentru că doar Ziua Naţională a României (1 decembrie) şi prima zi de Crăciun vor fi în timpul săptămânii, respectiv marţi şi vineri, în timp ce a doua zi de Crăciun va fi într-o zi de sâmbătă.
Codul Muncii prevede că, prin hotărâre a Guvernului, se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie.
De asemenea, salariaţii care sunt nevoiţi să lucreze în zilele declarate sărbători legale trebuie să beneficieze de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, ei trebuie să primească, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, un spor la salariul de bază, ce nu poate fi mai mic de sută la sută din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

1 ianuarie 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...