Actualitate

La Alba Iulia a vut loc întâlnirea membrilor Asociaţiei ROREG

La Alba Iulia a avut loc o importantă întâlnire de lucru a membrilor Asociaţiei ROREG, destinată îmbunătăţirii procesului de dezvoltare regională.
Principalele teme au vizat îmbunătăţirea procedurilor de lucru si a colaborării dintre ADR-urile din ţară, pentru o cât mai eficientă şi mai bună absorbţie a fondurilor europene în perioada 2014-2020!
În cadrul întâlnirii de la Alba Iulia fost ales noul preşedinte al ROREG, Sorin Maxim (ADR Vest) si vicepresedinţii asociaţiei, Luminiţa Mihailov (ADR Sud-Est) şi Simion Creţu (ADR Centru).

În cadrul acestui eveniment au fost dezbătute aspecte privind stadiul implementării Programelor Operaţionale care au finanțat proiecte în Regiunea Centru. De fapt, conducerile Agențiilor de Dezvoltare Regională din România au analizat situația de la nivelul fiecărei regiuni, atât pe programul REGIO, cât și al proiectelor finanțate prin POS CCE, în calitate de Organisme Intermediar de finanțare. Discuțiile au vizat și informații actualizate referitoare la implementarea proiectelor regionale în care fiecare ADR are calitatea de beneficiar. Cu partenerii din celelalte regiuni de dezvoltare au fost purtate discuții privind corelarea activităților de evaluare și selecție a proiectelor, a sistemului de implementare și monitorizare a proiectelor contractate, precum și despre metodele de comunicare. Participanții au dezbătut intens pregătirile fiecărui ADR pentru demararea POR 2014 – 2020. Aceste activități presupun pregătirea sistemului de accesare a fondurilor – a ghidurilor destinate solicitanților, a procedurilor de lucru și a resurselor necesare. Fondurile nerambursabile din cadrul POR 2014-2020 vor fi implementate pe baza unui nou Acord de delegare de atribuții, încheiat între MDRAP și fiecare ADR, care va include contracte de Asistență Tehnică și documente conexe. Important este faptul că directorii ADR-urilor din România au convenit să aibă o abordare unitară și comună asupra procedurilor și modalităților de abordare a noilor programe de finanțare din perioada 2014-2020.

”Un aspect foarte important al întâlnirii noastre l-a reprezentat revigorarea și dezvoltarea activității ROREG. Am vorbit despre actualizarea documentelor constitutive ale Asociației și am ales noua conducere a acestui organism. Salut alegerea noii conduceri a Asociației și doresc să-i asigur pe colegii mei de întregul sprijin necesar pentru desfășurarea activității lor. Este foarte bine că ne-am coordonat punctele de vedere, deoarece obiectivul nostru comun îl constituie dezvoltarea activității de promovare a regiunilor și de atragere a noi investiții. Am vorbit și despre realizarea unor proiecte de interes comun și de cooperarea inter-regională, cu accent pe implementarea de proiecte bilaterale. După ce am dezbătut felul în care am implementat fiecare dintre noi programele POR 2007-2013 și POSCCE 2007-2013, am analizat problemele întâmpinate și am văzut fiecare ce soluții au fost adoptate, în așa fel încât să atingem rezultatele așteptate. Iar principalul rezultat al activității noastre îl constituie dezvoltarea regiunilor în care activăm, cu fonduri nerambursabile, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

”Aveam nevoie de această întâlnire pentru a revitaliza activitatea Asociației ROREG și mă bucur că am fost cu toții invitații Regiunii Centru. Consider că trebuie să devenim o forță la nivel național, ținând cont de experiența pe care am dobândit-o în acești peste 16 ani de funcționare. Avem nevoie de coordonare și este necesară comunicarea către public a activităților pe care le desfășurăm. Din acest punct de vedere am decis să acționăm concentrat și să folosim judicios, fiecare Agenție, avantajele pe care le-am obținut prin multă muncă, dar și să optimizăm experiența celorlalți colegi. Vom încerca să facem lobby pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare regională și pentru a obține resurse cât mai importante pentru acest proces”, a declarat domnul Sorin Maxim, noul președinte al Asociației ROREG, directorul ADR Vest.

Informații de Background
Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională „ROREG” este un organism neguvernamental care își propune să acționeze activ pentru atragerea de investiții și dezvoltarea de proiecte, să asigure reprezentativitea în relația cu instituțiile naționale și internaționale, să susțină și să îmbunătățească atitudinea favorabilă dezvoltării regionale, în rândul administraţiei publice locale și centrale, altor instituții și organizaţii de interes public. Activitatea acestei asociații este în primul rând orientată în folosul cetățenilor din România, care trebuie să beneficieze în mod real de avantajele oferite de atragerea de fonduri nerambursabile prin activitatea celor opt ADR din țară.
Noul președinte al Asociației ROREG a fost ales domnul Sorin Maxim (ADR Vest), iar vicepreședinți sunt doamna Luminița Mihailov (ADR Sud-Est) și domnul Simion Crețu (ADR Centru). Secretariatul Asociației ROREG va fi asigurat în următoarea perioadă de ADR Nord-Est sub coordonarea d-lui Vasile Asandei. În cel mai scurt timp, Asociația ROREG își va deschide un birou de lucru la București.

La reuniunea de la Alba Iulia au participat directorii generali ai ADR Nord-Est – Vasile Asandei, ADR Sud-Est – Luminița Mihailov, ADR Sud-Muntenia – Liviu Mușat, ADR București-Ilfov – Dan Nicula, ADR Vest – Sorin Maxim și directorul general ADR Centru. Două Agenții și-au desemnat, în calitate de reprezentanți la această Adunare generală a Asociației ROREG, pe șefii departamentelor de implementare a POR, respectiv d-na Sanda Cătană (ADR Nord Vest) și dl. Dorian Delureanu (ADR Sud-Vest). De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai managementului din aceste Agenții de Dezvoltare.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 aprilie 2015

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...