Actualitate, Stiri

La 1883 de ani de la atestarea ei documentară, Roşia Montană doreşte ca mineritul să reînceapă

1011096_10151997684984748_574820564_nCu prilejul sărbătoririi a 1883 de ani de la atestarea documentară a Roşiei Montane, străvechiul Alburnus Maior, Primăria și Consiliul Local al Comunei Roșia Montană organizează pe data de 6 februarie, în centrul istoric al localităţii, o serie de manifestări culturale și științifice având ca temă centrală mineritul şi felul în care această activitate s-a reflectat, de-a lungul timpului, în spiritualitatea locului. Această nouă aniversare vine în contextul în care mii de localnici au manifestat, în ultimele luni, pentru reînceperea mineritului în zonă.

Evenimentele aniversare vor fi organizate cu sprijinul unor organizații prestigioase, precum Asociația pentru Literatura și Cultura Poporului Român din Transilvania – ASTRA, Desparțămintele Eugen Hulea Alba Iulia, Despărțământul Iosif Șterca Șuluțiu Abrud-Câmpeni şi Desparțământul Ampeia Zlatna şi în parteneriat cu Școala Simion Balint din localitate, Asociația Culturală Nordic – 2008, organizațiile comunitare Pro Roșia Montană, Pro Dreptatea, Asociația Studenților din Roșia Montană și compania Roșia Montană Gold Corporation.

În debutul zilei de 6 februarie 2014, între orele 10-14, vor avea loc lucrările Simpozionului Minerit și spiritualitate la Roșia Montană, care vor fi găzduite în sala de conferințe a Expoziției Aurul Apusenilor (Casa 325, Roșia Montană, Piață). De asemenea, pentru a marca în rândul tinerei generaţii aniversarea celei mai vechi localităţi miniere din România, pe parcursul lunii februarie elevii şcolilor din Roşia Montană vor participa la o serie de lecţii deschise despre istoria aşezării și concursuri (Concursul Tăblițelor Cerate, o competiție de eseuri Roșia Montană – trecut, prezent și viitor).

Avem un motiv de mândrie: suntem mineri din tată-n fiu, locuitori ai celei mai vechi așezări miniere atestate pe teritoriul țării noastre. În fiecare an sărbătorim această tradiţie, la ceas aniversar. Avem însă şi un regret: deşi există aici un investitor care propune o investiție modernă, prin care ne putem relua activitatea de bază – mineritul, acesta este blocat de ani buni în obținerea avizelor. Este păcat că 6 februarie şi sărbătorirea mineritului înseamnă pentru noi doar amintiri şi nostalgii. Ne-am fi dorit să fie altfel.”, a declarat Eugen Furdui, primarul Roşiei Montane.

Primarul comunei și-a exprimat totodată îngrijorarea că amânările în autorizarea proiectului amenință atât programul de restaurare a patrimoniului desfăşurat în ultimii ani de investitor, cât și locurile de muncă ale celor 500 de angajați ai companiei, cei mai mulţi provenind din zona Roșiei Montane.

Aici, la Roșia Montană, suntem pentru pornirea investiției – iar protejarea patrimoniului, a valorilor și tradițiilor noastre minerești a fost o condiție pe care am stabilit-o de la început, și compania minieră o respectă. Fiecare locuitor al comunei și oricine vine să viziteze Roșia Montană poate să constate ceea ce s-a realizat: ample lucrări de restaurare a caselor, zeci de clădiri reabilitate, iar galeria Cătălina-Monulești este gata să primească turişti. Ce se va întâmpla cu ele în lipsa investiţiilor? Ce se va întâmpla cu cetăţenii comunei şi cu locurile lor de muncă?”, a arătat Eugen Furdui.

Roşia Montană deţine cel mai mare zăcământ auro-argentifer din Uniunea Europeană, dar, în absenţa oricăror activităţi miniere, lipsa locurilor de muncă a ridicat cota şomajului în zonă la circa 80%. La referendumul organizat în 9 decembrie 2012 în 35 de localităţi din judeţul Alba, 63% dintre cei care au votat s-au pronunţat pentru continuarea tradiţiei miniere în zonă şi la Roşia Montană. În comuna Roşia Montană, aproape 80% dintre votanţi au spus DA mineritului.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 februarie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...