Actualitate, Social

Jumătate dintre românce riscă o sarcină nedorită folosind metode contraceptive cu eficiență limitată

foto: kudika.ro
foto: kudika.ro

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) lansează campania „Planifică Neprevăzutul!”, care vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce privește contracepția de urgență, o opţiune pentru a evita o sarcină nedorită în situaţiile unui „accident” reprezentat de contactul sexual neprotejat.

Potrivit unui studiu realizat la începutul anului de compania globală de cercetare Millward Brown, româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an. În plus, sondajul arată că jumătate dintre femeile din România se expun riscului apariției unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, îndeosebi metoda retragerii și metoda calendarului.

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală (SECS) lansează „Planifică Neprevăzutul!”, o campanie de informare și educare susținută prin intermediul platformei online www.planificaneprevazutul.ro. Această platformă este menită să le ofere femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 49 de ani informații corecte și utile despre contracepția de urgență ca metodă alternativă în cazul producerii unui „accident” în timpul contactului sexual. Dacă este utilizată în cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, contracepţia de urgenţă reprezintă o măsură de protecţie eficientă în cazul în care un alt mijloc anticoncepțional a dat greş.

Platforma www.planificaneptrevazutul.ro este lansată din dorința de a contrabalansa rezultatele relevate din studiul privind contracepția în România:
48% dintre femei folosesc metode contraceptive care se utilizează în timpul contactului sexual (retragere, spermicide, prezervative), cu risc mare de „accident”, deci, cu eficiență limitată

Aproape un sfert utilizează calendarul și retragerea ca metode principale de contracepție, ambele având eficienţă limitată
O treime au avut parte de un „accident”, deși au folosit prezervativul
50% nu sunt de acord să utilizeze contracepția dacă aceasta presupune întreruperea actului sexual
27% dintre femei au recurs la avort, neputând preveni apariţia unei sarcini nedorite
Dintre femeile care au folosit contracepţie de urgenţă, 36% au recurs la metodă pentru că au avut un „accident” cu prezervativul şi 31% pentru că au dat greş cu metoda retragerii
24% consideră avortul o metodă contraceptivă, iar 62% cred că acesta este necesar uneori

„Campania Planifică Neprevăzutul! reprezintă modul nostru de a răspunde numărului foarte mare de românce care se expun riscului unei sarcini nedorite”, a declarat Dr. Borbala Koo, Director executiv, SECS. „Contracepția de urgență este o metodă de rezervă pe care orice femeie ar trebui să o aibă la îndemână pentru situaţiile în care a avut loc un contact sexual neprotejat. Asemenea situaţii pot să apară dacă metoda contraceptivă utilizată nu a funcționat (a întâmpinat dificultăţi sau au avut loc incidente) sau dacă a avut loc un contact sexual împotriva voinţei femeii. Obiectivul nostru este să le oferim femeilor, şi nu numai lor, informaţiile de care au nevoie pentru a cunoaşte această metodă şi a o folosi în mod responsabil”, a adăugat Dr. Borbala Koo.

Platforma www.planificaneprevazutul.ro le permite femeilor din România să afle informații utile privind caracteristicile, modul în care funcționează contracepția de urgență, eficiența și beneficiile acesteia. În secțiunea „Întreabă medicul”, utilizatorii vor putea intra în legătură directă cu Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru a primi răspunsuri la întrebările personale privind contracepția de urgență. Platforma include, de asemenea, și o secțiune de forum, în care cei doritori își vor putea împărtăși propriile experiențe și vor putea discuta cu alte persoane interesate de această temă.

„Pentru o persoană care are viață sexuală activă, dar, din diferite motive, nu consideră că este momentul oportun pentru a avea copii, utilizarea unei metode contraceptive eficiente devine absolut necesară. Metodele tradiţionale (calendarul, retragerea) au eficienţă limitată, prin prisma „accidentelor” legate de utilizare. „Accidente” se pot înregistra şi în utilizarea unor metode moderne, fie uitând administrarea cu regularitate a pilulelor, fie prin ruperea sau alunecarea prezervativului. De aceea, este important ca femeile să știe că au la dispoziție o opţiune pentru prevenirea sarcinii nedorite”, a precizat Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife.

„Emergency Contraception Study”, studiu efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., a inclus și un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare și a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât și la contracepția de urgență. Intervalul de confidență 95% – marja de eroare 5%.

Contracepția de urgență este singura metodă care, utilizată în maximum 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, poate preveni instalarea unei sarcini. Eficiența metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident” și scade la 85% la 24-48 de ore și la 58% în intervalul 49-72 de ore.

„Pastila de a doua zi”, așa cum mai este denumită, acționează prin substanța activă, levonorgestrelul (un hormon asemănător progesteronului), împiedicând ovulația și, astfel, formarea sarcinii.

Contracepția de urgență se administrează după un contact sexual neprotejat sau în următoarele cazuri de „accident”:

nu există certitudinea că momentul „retragerii” a fost sau nu ulterior ejaculării (fie ea și parțială sau cu eliberarea unei cantități foarte mici de lichid seminal);
folosirea metodei calendarului lasă loc de îndoieli;
diafragma/ prezervativul s-a rupt sau a alunecat;
dispozitivul intrauterin (steriletul) a fost expulzat;
metoda contraceptivă regulată nu a fost folosită corect – de exemplu, ați uitat/pierdut pilula anticoncepțională sau, din cauza hipermotilității gastrointestinale (diaree), ea nu a fost absorbită;
au fost luate medicamente care reduc eficiența anticoncepționalelor zilnice (precum antibiotice antituberculoase, barbiturice, antiepileptice, antivirale pentru infecția HIV, antimicotice sistemice sau medicamente pe bază de sunătoare).

Pastila de a doua zi este recomandată femeilor de peste 16 ani pentru utilizare în cazuri de urgență.

Campania de informare ”Planifică Neprevăzutul” are la bază cel mai recent studiu privind atitudinile sexuale și obiceiurile de contracepție ale femeilor din România*, realizat la începutul acestui an.

Date din studiu:
94% dintre femei spun că toate deciziile privind viața lor sexuală le aparțin.
85% dintre femeile intervievate au un partener sexual constant.
35% din numărul total al femeilor care au participat la studiu au relații sexuale de cel puțin 3 ori pe săptămână, valoarea ajungând la 44% în cazul femeilor care au utilizat contracepția de urgență în ultimii 3 ani.
O treime au avut parte de un „accident”, deși au folosit prezervativul.
68% dintre femeile chestionate au folosit contracepția de urgență în ultimele 12 luni.
10% dintre femei au plănuit să folosească pilula de a doua zi după sex, alegând să nu folosească nicio altă metodă contraceptivă
84% dintre acestea țin cont de posibilitatea de a contacta boli sexuale atunci când vine vorba de deciziile legate de sex.

Pilula de a doua zi este disponibilă în farmacii, putând fi achiziționată fără prescripție medicală.

*”Emergency Contraception Study” a fost efectuat de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter și a inclus un eșantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani (intervalul de confidență 95% – marja de eroare 5%).

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

4 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...