Actualitate, Anunturi Publice, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

ISU Alba atrage atenția populației în legătură cu creșterea alarmantă a numărului de incendii de vegetație uscată

În perioada 08.03-11.03.2019, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit la 81 acțiuni de intervenții, din care 62 pentru acordarea de asistență medicală de urgență SMURD, 12 incendii de vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș și litieră pe raza localităților Alba Iulia, Blaj, Crăciunelu de Sus, Șard, Pâclișa, Gârbova, Răhău, Aiud, Valea Lungă, Miraslău, Măhăceni.

În total au ars aproximativ 69,62 ha de vegetaţie uscată, mărăciniș, lăstăriș și litieră, de asemenea prin acțiunea pompierilor profesioniști au fost salvate 3 locuințe și mai multe anexe gospodărești, cauza probabilă a acestora fiind utilizarea necorespunzătoare a focului deschis în spații deschise și nesupravegheate.

În urma incendiului de vegetație uscată de la Crăciunelu de Sus, o persoană de sex masculin (aproximativ 82 ani) a suferit arsuri de gradul II pe o suprafață de aproximativ 20 % din suprafața corpului. Echipajul SMURD Blaj a preluat victima și a transportat-o la CPU Blaj. Aceasta a suferit arsuri în urma faptului că a încercat să stingă un incendiu de vegetație.

ATENȚIE!!

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale pot avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoștință regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

– Permis de lucru cu focul, obţinut de la Consiliul Local pe raza căruia este amplasat terenul;

– Aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba;

– Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba. 

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Alba va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 2.5000 – 5.0000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1.000 – 2.500 lei.


Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 martie 2019

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...