Actualitate, Sanatate, Stiri, Stiri Aiud, Stiri Apuseni, Stiri Blaj, Stiri Cugir, Stiri Ocna Mures, Stiri Sebes, Stiri teius

Istoria se repetă! Odată la 100 de ani, o epidemie majoră lovește planeta!

Întreaga planetă tremură la gândul ravagiilor pe care le-a făcut, le face și o să le mai facă coronavirus. Potrivit specialiștilor, rata mortalității în cazul infectiei cu coronavirus este destul de ridicată, mult mai mult decât alte infectii similare, în care mortalitatea era mai scăzută. Dar în mijlocul acestei situații de criză sunt mulți care au găsit o similitudine ciudată de-a lungul istoriei: cam la 100 de ani, o boală infecțioasă gravă lovește omenirea.

Mai exact acum 100 de ani, în 1920, lumea se confrunta cu epidemia de gripă spaniolă care a pornit în 1918, în 1820 a avut loc o epidemie de holeră, iar în 1720 a fost înregistrată o epidemie de ciumă bubonică.

Iată cifrele tragice ale epidemiilor înregistrate în ultimii 300 de ani

1720: Ciuma din Marseille a făcut aproximativ 50.000 de morți în oraș si încă circa 50.000 în provinciile învecinate.

1820: Numărul victimelor holerei care a lovit Asia și a ajuns până în Europa nu a putut fi niciodată stabilit cu exactitate. Numai în Bangkok au murit peste 30.000 de oameni.

1920: Gripa spaniolă a infectat 500 de milioane de oameni la nivel mondial, iar estimările privind decesele sunt încadrate între 50 la 100 de milioane de oameni.

Recomandările medicilor pentru prevenirea infectării cu coronavirus

Spălați-vă des pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde. In cazul in care nu aveti la indemana apa sau sapun, folositi o solutie pe baza de alcool. Este recomandat sa va spalati pe maini:

  • Dupa ce ati tusit sau stranut
  • Cand ingrijiti o persoana bolnava
  • Inainte, in timpul si dupa prepararea alimentelor
  • Inainte de masa
  • Inainte si dupa folosirea toaletei
  • Dupa ce ati atins sau mangaiat un animal
  • Dupa ce ati dus gunoiul

2. Acoperiti-va gura si nasul cu un servetel de unica folosinta cand tusiti si stranutati.  Aruncati servetel dupa fiecare utilizare si spalati-va pe maini. In cazul in care nu aveti la indemana un servetel, tusiti sau stranutati in pliul cotului.

3. Evitati pe cat posibil contactul strans cu persoanele care au febra si tusesc. Mergeti la medic daca aveti febra, tusiti si aveti dificultati de respiratie.

Cum, cel mai probabil, sursa principala a infectiei este de origine animala sunt recomandate si urmatoarele masuri de preventie:

  • Gatiti bine carnea si ouale, inainte de a le consuma. Trebuie evitat consumul de produse crude de origine animala. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimentele negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor.
  • Daca vizitati pietele din zonele in care exista cazuri confirmate de coronavirus, evitati contactul direct neprotejat cu animalele vii
  • Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ati atins un animal sau produse care provin de la animale. Nu duceti mana la ochi, nas sau gura dupa ce ati intrat in contact cu un animal.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

24 februarie 2020

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...