Actualitate

Ion I.C. Brătianu va fi comemorat luni la Alba Iulia

Luni, 24 noiembrie, se vor împlini 87 de ani de la moartea celui mai important om politic român din secolul trecut, Ion I. C. Brătianu, om politic liberal, fost preşedinte al PNL şi prim-ministru al României. Cu acestă ocazie, la Alba Iulia, Partidul Național Liberal va organiza un important eveniment de marcare a momentului. Astfel, începând cu ora 16.30 vor avea loc depuneri de coroane la statuia marelui om politic, din municipiul Alba Iulia.
Vor paricipa lideri ai organizațiilor de seniori, tineret și femei din cadrul PNL Alba. De asemenea, sunt invitați să participle toți cei care doresc să aducă un omagiu celui care a fost primul ministru al României la momentul actului istoric al Marii Uniri de la 1918.
Ion I.C. Brătianu, cunoscut şi ca Ionel Brătianu, a făcut parte dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi care s-au remarcat în momentele cheie prin care a trecut România în secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Prezenţă politică marcantă în primele trei decenii ale secolului XX şi simbol al Partidului Naţional Liberal, Ion I.C. Brătianu a dominat scena politică din România cu precădere în anii ’20, perioadă pe care istoricii au numit-o „decada brătienistă”. De numele său se leagă realizarea reformei agrare, în anii care au urmat Primului Război Mondial, dar şi elaborarea Constituţiei din 1923, considerată a fi una dintre cele mai democratice legi fundamentale ale acelor timpuri. În perioada marii guvernări liberale (1922-1926), cu Ion I. C. Brătianu prim-ministru, statul român a trecut printr-un proces semnificativ de modernizare atât la nivel administrativ, cât şi în alte domenii. Astfel, a fost introdusă educaţia obligatorie prin legea învăţământului primar care devenea „unitar, obligatoriu şi gratuit”, judecătorii au devenit inamovibili, aşa cum prevedea legea organizării judecătoreşti şi au fost introduse prin lege, pentru prima dată, zilele de odihnă – duminicile şi sărbătorile legale. Diplomat prin excelenţă, Ion I. C. Brătianu a avut relaţii strânse cu Casa Regală, fiind considerat de către Regele Ferdinand „zodia bună a României”.

Prof. Adrian SIMION,
Purtător de cuvânt – PNL Alba

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 noiembrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...