Actualitate

Întrevederea viceprim-ministrului Liviu Dragnea cu Evangelos Meimarakis, președintele Parlamentului Republicii Elene

phpThumb_generated_thumbnailjpgViceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și Evangelos Meimarakis, președintele Parlamentului Republicii Elene, au avut miercuri, 16 octombrie, o întrevedere la Palatul Victoria.

La începutul întâlnirii, Liviu Dragnea a transmis președintelui Meimarakis salutări din partea prim-ministrului Victor Ponta și l-a asigurat de preocuparea Guvernului român pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a menționat că Republica Elenă este unul dintre partenerii noștri cei mai apropiați din UE, iar în acest sens a subliniat importanța cooperării bazate pe viziunea și interesele comune, atât la nivel regional, cât și european. Cele două părți și-au manifestat interesul de a spori dialogul bilateral la nivel înalt, precum și cooperarea în cât mai multe domenii.

Un subiect abordat de cei doi oficiali a fost cel al președinției Consiliului Uniunii Europene. ‘Anul viitor, în primul semestru, perioada în care Grecia va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, se va suprapune, cel puțin temporar, cu intervalul în care România va deține președinția în exercițiu a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est.

Am convingerea că în aceste perioade se vor înregistra progrese în ceea ce privește promovarea proiectelor regionale și europene.’, a declarat Liviu Dragnea. În acest sens, viceprim-ministrul român a declarat că România are toată deschiderea pentru a asista președinția pe probleme cum ar fi Balcanii de Vest, Vecinătatea Estică sau regiunea Mării Negre și procesul de extindere.

Cei doi au discutat și despre dezvoltarea relațiilor economice, Liviu Dragnea precizând, în acest sens, că trebuie încurajați oamenii de afaceri să găsească soluții constructive pentru a revitaliza aceste relații. ‘Există încă un potențial important care poate fi explorat și trebuie să fim activi în această privință. Suntem interesati de o prezență sporită a investitorilor greci. De asemenea, încurajăm investitorii români să fie conștienți de oportunitățile de investiții din Grecia, în contextul recentului program de privatizări.’

Cu privire la cooperarea teritorială, au fost menționate propunerile de proiecte lansate pentru programele de cooperare teritorială (Programul Operațional Comun ‘Bazinul Mării Negre 2007-2013’, Programul de Cooperare Transnațională Sud-Estul Europei, URBACT II și INTERREG IV C), precum și capacitatea de a dezvolta parteneriate în vederea obținerii de finanțare europeană pentru implementarea unor proiecte de cooperare teritorială. ‘În viitor, cele două state se pot sprijini reciproc în furnizarea de expertiză, consultanță și asistență în gestionarea fondurilor europene, prin stabilirea unui sistem de consultări bilaterale regulate și prin organizarea de vizite de studiu și programe de pregătire.’, a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul administrației publice, viceprim-ministrul român și-a exprimat interesul pentru colaborări viitoare, considerând utilă realizarea unor schimburi de experiență în acest sens: ‘Având o experiență vastă în domeniul administrației publice centrale și locale, știu că relațiile directe dintre autoritățile publice locale sunt un factor potențator în dezvoltarea relațiilor socio-economice’.

În finalul întrevederii, viceprim-ministrul Liviu Dragnea a mulțumit pentru sprijinul și încrederea pe care Republica Elenă le-a acordat țării noastre în procesul de desemnare a Autorității de Management a programului ENI CBC Bazinul Mării Negre 2014-2020 și a urat oficialului grec succes în pregătirea pentru preluarea Președinției Consiliului Europei, asigurându-l de sprijinul României pentru atingerea priorităților pe durata președinției elene, în special în ceea ce privește creșterea economică, crearea de locuri de muncă și libera circulație a persoanelor.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

17 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...