Actualitate, Interviuri, Politica

Interviu cu Ştefan Bardan: Vreau să văd ceva concret la prefectură nu doar promisiuni: „voi face, voi interveni, voi nu ştiu ce”

175593_113572082136662_2022076583_oVreau să vă întreb domnule Bardan aţi avut aşa un traseu foarte interesant şi în cele din urmă aţi revenit de unde aţi plecat: Apă CTTA?

Da. M-am întors aici cu drag. Între colegii mei de aici. Am plecat în urmă cu mai bine de opt ani, în 2004. De altfel am plecat de aici din acestă societate de pe aceeaşi funcţie am plecat deputat cu suspendare apoi mandatul de prefect şi m-am întors anul trecut înapoi între colegi, înapoi la meserie ca să spun aşa. În toată perioada în care nu mi-am dus activitatea în firmă am ţinut legătura cu colegii. Am râmas prieteni, fiindcă aşa mi se pare normal.

V-au primit bine colegii? 

Absolut. E un colectiv, cum vă spuneam din care am plecat în care am lucrat şi cu care am râmas în permanenţă legătură şi am considerat şi în perioada în care am fost în societate i-am considerat colegii mei şi de altfel şi
ei m-au considerat colegul lor.

Perioada de deputăţie una utilă şi folositoare 

Cum a fost etapa de deputăţie?

Ei au trecut câţiva ani de atunci, a fost o perioadă în primul rând interesantă, benefică şi eu spun că a fost şi cu rezultate ca parlamentar. Iar o chestiune interesantă a fost că am prins într-un mandat şi puterea şi opoziţia. A fost o perioadă care mi-a făcut bine şi profesional pentru că lucrând mult cu legislaţie, lucrând în Parlament am acumulat experienţă, informaţii şi am o altă expertiză, dealtfel asta s-a completat şi cu perioada când mi-am îndeplinit mandatul de prefect. La îndeplinirea mandatului de prefect mi-a făcut foarte bine perioada de mandat de deputat pentru că şi în prefectură ştim cu toţii se lucrează foarte mult cu legislaţie de tot felul. Lucrând cu
legislaţie, fiind deputat patru ani mi-a fost mult mai simplu să mă adaptez la munca din prefectură.

Care a fost cea mai importantă experienţă din mandatul de deputat?

Toate au fost interesante. Dar dacă vreţi să vă spun una extraordinară, îmi amintesc acuma o chestiune legată de presă dacă tot suntem aici cu voi împreună, ştiţi toate chestiile alea care se făceau sau cred că şi acum încă se mai fac prin parlament întreabă pe unu pe altu ce s-a discutat, ce s-a făcut. Ies din plen, dacă bine ţin minte erau de la o televiziune, nu conteză numele, a venit reporterul m-a întrebat ce s-a întâmplat iar eu am început să-i spun nişte teme şi văd cameramanul cum închide camera. L-am întrebat pe reporter: Ce face cameramanul, de ce se retrage? Iar reporterul mi-a răspuns: Nu prea era interesant. Zic: Dacă spuneam vreo prostie mă filmaţi mă? Iar reporterul a zis: Da, vă filmam. Eu le-am spus să nu se mai apropie de mine. Le mai spuneam colegilor, erau acele imagini dacă vă amitiţi mulţi moţăiau unii prin Parlament, mi se întâmpla şi mie să mi se facă somn dar n-am stat acolo, am ieşit la o cafea, dacă chiar n-am mai putut m-am dus la hotel şi m-am odihnit calumea nu am stat acolo să mă chinui pe scaun. Asta a fost bună aşa ca şi o parte altfel, era munca în comisie, dealfel eu am şi făcut parte dintr-o comisie în care chiar ştiam despre ce e vorba în comisia de administraţie şi chiar am lucrat bine acolo. De fapt legile în parlament acolo se fac în comisie, acolo este laboratorul nu în plen. În plen aţi văzut sunt dezbateri, bălăcăreli şi tot felu.

Foarte puţini parlamentari sunt întrebaţi sau pe foarte puţină lume interesează viaţa parlamentarului în afara faptului că are salar, taxă forfetară, că are o grămadă de beneficii, nimeni nu întreabă cât de uşor sau cât de greu este să fi plecat de acasă?

Sigur, există şi partea cealaltă de vacanţele parlamentare destul de dese şi lungi, într-un an de zile sunt trei luni: ianuarie, iulie şi august. Vacanţă este impropriu spus, atunci când defapt activitatea parlamentară ar trebui să se desfăşoare în circumscripţie nu în Bucureşti. Am făcut naveta de Bucureşti patru ani. Acuma mi foarte simplu când am o problemă sau o delegaţie ştiu foarte bine Bucureştiul mă duc uşor până acolo.

Aţi devenit după aceea prefect de Alba. Sunteţi unul dintre prefecţii de Alba cu care presa a colaborat bine. A fost o trecere practic în acelaşi domeniu dar cu mai multe probleme şi provocări?

Da, mult mai multe probleme şi cred eu mult mai aproape de problema cetăţeanului în poziţia de prefect. Eu spuneam un lucru, fiind deputat de Alba eram atunci 5 sau 6 deputaţi de Alba, senatori sunt mai mulţi prefect este doar unul, cetăţeanul vine foarte mult spre primar, spre pre şedintele CJ şi spre prefect cu problemele lui personale fiindcă aicea simte că ar pu tea fi rezolvarea. Nu întotdeauna rezolva rea este aicea pentru că asta este nu întotdeauna depinde de prefect sau de primar sau de preşedintele CJ, dar am încercat să ascult pe fiecare sau să dau un sfat unde n-am putut face altceva.

Sunt multe probleme? În afară de cele artificiale, înafară de reclamagii de profesie.

Sigur că sunt şi din ăştia dar deja te obişnuieşti cu ei. La un moment dat îmi aduc aminte primele zile, primele săptămâni, de mandat de prefect un om de genul ăstă. Vine, eu de bună credinţă îl ascult, chem oamenii, pleacă omul de la audienţă şi colegii din prefectură mi-au spus că ăsta tot vine de vreo zece ani, tot cu probleme. Normal că l-am ascultat şi poate să vină şi mâine, le-am spus colegilor, fiindcă acum ştiu cum să-l abordez. Sunt problemele generale şi am spus cetăţenii merg în audienţă la primar, preşedintele consiliului judeţean şi la prefect, majoritatea cazurilor merg pentru problema lui, are o problemă personală a lui care poate cineva i-o poate
rezolva din cei de care spuneam.

Care a fost cel mai greu moment, cea mai mare provocarea din timpul mandatului de prefect?

Nu cred că a existat o provocare mai mare sau mai mică, nu există aşa ceva. Dacă vrei să-ţi faci treaba toate lucrurile le tratezi cu aceaşi seriozitate şi la fel, pentru că toate sunt seriose indiferent de ce natură sunt.

Dar probleme la care aţi intervenit. Ştiu eu, inundaţii?

Ştiţi că în mandatul meu de prefect am avut inundaţiile la Ocna Mureş, prăbuşi rea la Ocna Mureş, am avut la Aiud două probleme, au fost la Blaj dacă vă aduceţi aminte prăbuşirea unde s-a încercat construirea acelei şcoli, s-a dărâmat din cauza unor ploi. Astea sunt probleme care ţin de coordonarea prefectului şi sigur cu spriji nul celor de la ISU, celor de la poliţie, jandarmi şi aşa mai departe fiindcă eu lucram foarte bine cu ei, deoarece ei erau meseriaşii. Pe de altă parte probleme la fel de importante sau încă mai este mult de muncă e în zona fondului funciar. Ştim că probleme nu sau rezolvat mai sunt de retrocedat, mai sunt de despăgubit, sunt încă probleme.

În acest domeniu nu v-aţi prins puţin în hăţişul legilor fiind un domeniu destul de sensibil?

Este sensibil, este o legislaţie destul de vastă dar vă spuneam mai devreme că având o experienţă de patru ani în Camera Deputaţilor am ştiut să interpretez o lege şi vă spun sincer că am pus mâna şi am citit legislaţia unde nu-mi era clar ceva anume. Avantajul vă spuneam că a ăsta a fost citind-o lucrând în zona asta mi-a fost simplu să o văd, să o interpretez şi să ştiu despre ce vorbesc.

Apropo de pământ, legea funciară se referă la pământ, vă trageţi dintr-o zonă pitorească a judeţului, o zonă care şi acum are acelaşi aer ca şi la începuturile pământului. Din păcate este o zonă care nu prea are multe şanse de dezvoltare. Care ar fi şansele, turismul?

Aşa este, vă referiţi la Ceru-Băcăinți. Da, ar fi turismul pentru că altceva nu aş vedea acolo pentru că zona este într-adevăr una pitorească, este o zonă cu un specific anume. Cu siguranţă aţi fost acolo şi aţi văzut acele construcţii din piatră care nu se văd peste tot, începând de la case, acareturi, inclusiv acoperişurile cu lespede de piatră. E o zonă deosebită. Sigur, ca să faci şi turism până la urmă trebuie să ai şi acces, din fericire în ultimii ani s-a reuşit asfaltarea drumului până la primărie şi mai sunt şi alte proiecte şi programe în zonă pentru amenajări. Chiar discutam în urmă cu câteva zile cu oameni de acolo, fiindcă mai merg când am timp până aco lo, am casa
părintească şi chiar spuneau că a început lumea să se intereseze de proprietăţi şi să cumpere proprietăţi mai timid la început. Oameni plecaţi de acolo sau cu rădăcini acolo au început să vină mai des la Ceru-Băcăinți.

Să ne reîntoarcem aici de unde aţi plecat. Cu ce probleme vă confruntaţi în zona asta a distribuţiei de apă în judeţul Alba?

Nu ne confruntăm cu probleme, societatea merge bine, este un colectiv de oameni serioşi care-şi fac treaba. Aici utilizatorul, cetăţeanul şi nu numai cetăţea nul mai sunt societăţi, asociaţii şi aşa mai departe spre zona asta se
îndreaptă prima dată cu o reclamaţie sau cu o sesizare. Încercăm ca lucrurile să meargă rapid, dacă cineva sesizează ceva încercăm să rezolvâm cât mai repede problema.

Aici vin oamenii să întrebe de ce este atât de mare preţul la apă?

Preţul la apă nu este mare, aicea este o discuţie pe care o tot aud şi vă spun de ce. Cât este metrul cub de apa? 3,36 Lei. Ce însemnă un metru cub de apă? 1000 de litri. Deci un litru de apă este 0,0003, apă care îţi vine acasă la robinet. Dacă mer gem şi cumpărăm o sticlă de jumătate de litru, cât este? 2 lei şi 50 de bani. Deci o sticlă de o jumătate de litru este aproape cât 1000 de litri.

Cu apa din sticlă nu facem duş?

Cu atât mai mult. Şi asta nu trebuie să mergi să o cumperi pentru că îţi vine acasă. Mai mult, este o apă din oră în oră analizată. Eu acasă beau apă de la robinet este cea mai bună şi cea mai controlată. În contextul ăsta preţul nu este foarte mare. Acuma sigur lumea se uită domne mi-a venit factura la apă nu ştiu cât. Dute vezi cât ai consumat, adică dacă consumi mult sigur că îţi creşte dacă consumi mai puţin bineînteles că-ţi scade. Trebuie să consumi cât ai nevoie. Vă mai spun un lucru pe care-l fac şi eu acasă din păcate, când te bărbiereşti dimineaţa laşi robinetul să curgă sau până te pregăteşti să te bagi la duş. Vreau să vă spun că în altă parte nu fac chestia asta.

Unii şi-au instalat, cunosc cazuri în Germania, automatele alea de pornesc apa cu senzori de mişcare?

Oare de ce? Ca să nu plătească în plus că probabil şi la ei e la fel sau poate mai scumpă. Ar mai fi o chestiune pe care lumea nu o sesizează foarte bine. Cei care sunt legaţi la canalizare, plătesc şi canalizarea, si lumea zice „domne mi-a venit 7 lei pe metru cub”, păi nu-i 7 lei fiindcă jumătate e apa si cealaltă jumatate canalul. Serviciul de canalizare e un alt serviciu prestatat de societatea noastră dar că e un alt serviciu, cine are îl plăteşte cine nu, ba. Până la urmă lucrurile se vor lămuri şi în zona asta. Iar aceste preţuri, ştiţi că noi suntem de cinci ani suntem într-o derulare a unui program pe post mediu şi este o previziune făcută şi un proiect de preţuri făcut de 5 ani aprobat de UE, de Guvern, de toată lumea, de Asociaţia Intercomuni ta ră de Dezvoltare, gândit din 2008, toată lumea ştia ce preţ va fi în 2013 şi la apă şi la canalizare.

Privind în retrospectiv la scaunul de deputat acum este un alt deputat pe zonă, la fotoliu de prefect este un alt prefect, cum le cometaţi activităţiile?

Nu le comentez activităţiile pentru că pe domnul deputat nu prea îl văd cu nimic, nu l-am văzut nici prin presă nici prin oraş la zilele oraşului, parcă stă ascuns. Probabil că va ieşi în preajma alegerilor să mai spună câte ceva dar nu am observat nici o activitate concretă din partea lui, poate are şi nu ştim noi. La prefectură, urmăresc presa şi văd tot timpul declaraţiile prefectului prin presă „voi face, voi interveni, voi nu ştiu ce”… Vreau să văd şi eu odată am făcut, am realizat, s-a rezolvat problema aia… n-am văzut încă. E foarte frumos să ai intenţii, excelent, minunat că trebuie să pleci de la intenţii şi de la planuri, dar este foarte important să ieşi în public şi să spui am făcut asta, am rezolvat asta, asta n-am putut-o, aici am intervenit sau aici am rezolvat. Partea asta cu voi face, voi interveni este aşa un vis frumos.

Unde v-aţi întoarce peste 3 ani?

Nicăieri, sunt aici acum şi aici îmi place pentru că fac meseria asta între colegi nu m-am gândit la o reîntoarcere în viaţa publică, am trecut prin etapele de poziţii publice să mai vină şi alţii mai tineri, nicio problemă. Eu nu sunt bătrân, mai am potenţial dar vom vedea până atuncea. Dacă va fi nevoie, unde va fi ne voie cu colegii mei din Partidul Democrat Liberal, nu în altă parte, deoarece este singurul partid în care am fost membru vreodată. Cu toate că am terminat şcoala înainte de 89 am scăpat să mă facă membru de partid deşi au fost două tentative când eram studenţi spre final şi pe urmă în producţie şi le-am scăpat pe amândouă. Nu am intrat în FSN, am intrat direct in PD în 1996, deci nu m-am aruncat repede imediat după revoluţie am stat să analizez, să văd.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

11 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...