Actualitate, Social

Intervenție de amploare într-o peșteră din judeţul Alba

tslavaspeo-h_papara_8Salvaspeo România, prin intermediul Departamentului Tehnic, cu sprijinul Comisiei Medicale, Comisiei de Scafandri a Salvaspeo România a organizat în cursul zilei de sâmbătă 06 iulie 2013, cel mai important exerciţiu de salvare din calendarul anual de activitate al Salvaspeo România pe 2013.

Exercițiul de salvare din Peştera Huda lui Papară, comuna Sălciua, sat Sub Piatră, judeţul Alba, a început sâmbătă 06 iulie 2013, la ora 09:00 fiind finalizat după zece ore, în care cincizecişitrei de salvatori speologi au reuşit evacuarea unui accidentat aflat în subteran la peste un kilometru de intrare.

Peştera Huda lui Papară a fost selectată pentru exerciţiu ca urmare a producerii accidentului din luna mai, anul 2010, când o echipă de patru persoane a fost surprinsă în subteran de o viitură violentă, evacuarea acestora fiind posibilă doar prin intervenția promptă a ehipelor de salvatori speologi din judeţele Arad, Bihor şi Cluj.

După cincisprezece ore de luptă continuă cu torentul subteran, echipele de salvatori speologi au reușit identificarea şi evacuarea în condiții de siguranță a persoanelor blocate în subteran.

Pe parcursul exercițiului a fost simulată evacuarea unei persoane accidentate cât şi o operaţiune de căutare şi recuperare a unui scafandru aflat în spatele unei galerii complet inundate.

Evacuarea şi căutarea acestora a fost realizată prin intervenția echipelor de salvatori, medici şi scafandri speologi ai Salvaspeo Romania. Acţiunea a fost coordonată de un Punct de Comandă, gestionat de Consilieri Tehnici ai Salvaspeo România.

Salvarea din mediul subteran, cu precădere salvările din zone cu verticale, strâmtori, râu subteran sau galerii inundate, presupun intervenţii speciale, de lungă durată, extrem de dificile la care este nevoie de salvatori speologi, bine antrenați şi pregătiți din punct de vedere tehnic, care să fie dotați cu echipamente de protecție şi intervenție specifice mediului subteran.

La exercițiul de salvare au participat cincizecişitrei de salvatori speologi, membri ai Serviciilor Publice Judeţene Salvamont-Salvaspeo din judeţele Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Hunedoara cât şi salvatori din alte regiuni ale ţării.

Chiar dacă exercițiul de salvare a fost organizat pe raza judeţului Alba, care necesită două echipe de salvare din mediul subteran speologic, din partea Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Alba, la acțiune s-au prezentat din nefericire doar doi membri, judeţul Alba ignorând încontinuare importanța pregătirii şi formării de salvatori speologi capabili să intervină în caz de accidente în mediul subteran.

Cu toate acestea exercițiul de salvare a decurs foarte bine, fiind observată o bună omogenizare a echipelor de salvare din ţară, evacuarea propriu zisă fiind finalizată într-un timp scurt ținând cont că salvarea a fost realizată pe o galerie cu râu subteran cu un debit semnificativ şi risc ridicat de viitură, salvatorii parcurgând peștera direct prin apă traversând lacuri cu apă adâncă şi cascade subterane.

Salvatorii speologi, voluntari, membri ai Salvaspeo România, sunt salvatori competenți, care cunosc foarte bine mediul subteran speologic, au experiență şi aptitudini pentru salvările din mediul subteran, telecomunicații, acordarea primului ajutor medical specializat, scufundări şi dezobstrucții.

În România activitatea de salvare din mediul subteran speologic este reglementată prin Legea 402/2006 privind prevenirea accidentelor şi organizarea activităţii de salvare din mediul subteran speologic.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 iulie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...