Cultura, Stiri

Întâlniri culturale în epoca imaginii la Festivalul Internaţional de Film Şi Foto Art Aiud

În perioada 17-18 octombrie 2014 a avut loc a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film şi Foto Art Aiud.

Printre evenimentele festivalului se numără trei expoziţii de fotografie, avându-i ca autori pe Feleki Károly şi Dorel Găină (profesori la Universitatea de Artă şi Design din Cluj) şi Raluca Piteiu. A fost un experiment în care cei mai importanţi artişti fotografi ai momentului, şi o tânără care se alătură cu succes acestui tip de demers, au transformat spaţiul Galeriilor Inter Art (cu cele 5 săli de expoziţie) într-un element artistic în care tiparele au fost transformate în valori conceptuale, în care publicul a devenit involuntar element dinamic, având posibilitatea să regândească (redefinească) spaţiile artistice propuse – explică Ioan Hădărig, directorul artistic al Fundaţiei Inter-Art Aiud.

Notăm şi prezentarea de carte şi proiecţia de fotografii cu secvenţe din ceea ce reprezintă tradiţia culturală a Indiei vechi şi contemporane, cu mărturii neîngrădite, propune un jurnal inteligent construit, în care trăirile şi sentimentele personale se alătură tiparelor propuse de informaţia culturală acumulată în timp. Ovidiu Ivancu a zugrăvit cu talent şi pasiune o lume vie, pasională, o lume a trăirilor, a informaţiilor contradictorii – ne mai spune Ioan Hădărig.

Filmul semnat de Lorincz Zoltan Jr., cel care a deschis serile de proiecţii, reprezintă un eseu filmat al unui experiment Inter-Art realizat de sculptorul aiudean Ştefan Balog şi Grupul Skepsis în piaţa publică a Aiudului în vara anului 2014.

Proiecţiile de filme ale studenţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teatru şi Televiziune, au constituit abordări inedite ale filmului artistic contemporan. Expoziţia internaţională, desfăşurată într-un hol expoziţional a prezentat lucrările a peste 50 de artişti din Austria, Bosnia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Germania, irlanda, Macedonia, Marea Britanie Serbia şi România.

Foto: Robert Lixandru

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 octombrie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...