Actualitate

Întâlnire de lucru cu responsabilii pe probleme de apărare împotriva inundațiilor

Specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Administrației Naționale ”Apele Române”, Administrației Naționale de Meteorologie şi Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor s-au reunit, în perioada 13 – 15 mai 2015, la Braşov, în vederea discutării unor situaţii pe probleme de apărare împotriva inundaţiilor, un fapt important fiind propunerile de îmbunătăţire privind funcţionarea fluxului informațional, în perioadele de ape mari.
Un subiect important pe ordinea de zi a fost Stadiul de implementare al Directivei Inundaţii din România – Planurile de Management al Riscului la Inundaţii (PMRI).
PMRI în România se vor întocmi la nivel de bazin hidrografic şi constituie a treia etapa din cadrul raportărilor pentru Directiva 2007/60 pentru managementul riscului la inundatii.

Planurile de Management al Riscului la Inundaţii iau în considerare aspectele relevante, precum viiturile și zonele potențial a fi afectate și anume, care au potentialul de a reţine apa din inundaţii, cum ar fi albiile majore cu retenţie naturală, obiectivele de mediu din articolul 4 din Directiva 2000/60/CE, gestionarea solului şi a apei, planificarea spatiului, utilizarea terenurilor, conservarea naturii şi infrastructura de navigaţie şi portuară. Totodată, acestea pot include şi promovarea practicilor de utilizare durabilă a terenurilor, îmbunătăţirea capacitătii de retenţie a apei, precum şi inundările controlate ale anumitor zone în cazul unor inundaţii.
În intervalul septembrie-noiembrie 2015 este propusă informarea şi consultarea publicului asupra PMRI. Termenul de raportare este de 22 decembrie 2015.

Un alt subiect a constat în propuneri de îmbunătăţire privind funcţionarea fluxului informaţional în perioadele de ape mari, întocmirea şi transmiterea Rapoartelor Operative, a Rapoartelor de Sinteză şi a Proceselor Verbale de Calamitate, dar şi de întocmire a Rapoartelor operative pentru o eventuală perioadă de secetă hidrologică.
De asemenea, s-a discutat și PROGRAMUL exerciţiilor de simulare a producerii de inundaţii pentru verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional meteorologic şi hidrologic de avertizare – alarmare a populaţiei.

Exerciţiile de simulare se vor desfăşura la nivelul fiecărei Administraţii Bazinale de Apă iar structurile implicate vor fi: Administraţia Naţională de Meteorologie – Centrele Meteorologice Regionale, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţiile Bazinale de Apă şi Sistemele de Gospodărire a Apelor, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – filialele judeţene, S.C. Hidroelectrica S.A., societăţi piscicole şi alţi deţinători de acumulări mici, Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, Grupurile de Suport Tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene – Centrele Operaţionale, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

21 mai 2015

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...