Actualitate, Social

Întălnire de lucru a procurorilor şi poliţiştilor din judeţul Alba

t11În data de 1 octombrie, a.c.,la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, s-a desfăşurat o întâlnire de lucru a poliţiştilor cu procurori din cadrul Parchetelor de pe lângă instanțele de judecată din judeţul Alba.
Întâlnirea s-a desfăşurat cu participarea domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, a domnului Marius Ungureanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a prim-procurorilor parchetelor de pe lângă judecătoriile Alba Iulia, Aiud, Blaj, Sebeş şi Câmpeni.

Din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au participat domnul chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, adjuncţii şefului inspectoratului, şefi de servicii şi şefii poliţiilor municipale şi orăşeneşti.

Scopul acestei întâlniri a fost identificarea celor mai bune soluţii pentru eficientizarea activităţii de soluţionare a dosarelor penale şi în special a celor mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale.

Discuţiile s-au purtat pe marginea analizei întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, în care a fost evidenţiată situaţia dosarelor penale vechi, pe domenii de activitate, structuri de poliţie şi unităţi parchet, principalele cauze care au determinat întârzierea în soluţionare, măsuri dispuse la nivelul poliţiei şi propuneri pentru eficientizarea activităţii de cercetare penală atât la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cât şi la nivelul unităţilor de parchet.

În cadrul dezbaterilor s-a insistat pe importanţa cooperării în vederea combaterii evaziunii fiscale şi pe necesitatea întăririi structurilor de investigare a fraudelor astfel încât dosarele din domeniu să fie soluţionate cu celeritate iar prejudiciile cauzate prin infracţiune să fie recuperate.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, domnul Marius Ungureanu, a subliniat importanţa colaborării permanente dintre procurorii de caz şi poliţişti pentru obţinerea unor rezultate bune în domeniul prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional şi şi-a arătat întreaga disponibilitate pentru îmbunătăţirea acestei colaborări.

În intervenţia sa, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, dr. Augustin Lazăr le-a recomandat poliţiştilor ca în intervenţiile la evenimente să respecte regulile privind folosirea forţei şi a mijloacelor de imobilizare, iar mijloacele şi tehnicile moderne de investigare să fie folosirea cu respectarea strictă a prevederilor legale astfel încât să se asigure respectarea drepturilor omului.

Domnul chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea a precizat că „una dintre priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba rămâne operativitatea în soluţionarea dosarelor penale iar pentru aceasta s-au identificat soluţii de suplimentare a funcţiilor prevăzute la structurile de investigare a fraudelor şi încadrarea acestora cu personal bine pregătit din punct de vedere profesional”.

De asemenea, a subliniat importanţa pregătirii profesionale continue a poliţiştilor din structurile de poliţie judiciară şi obligativitatea respectării principiilor de drept referitoare la legalitate, rol activ şi imparţialitate, precum şi a fermităţii în luarea sau propunerea de măsuri preventive si de siguranţă în raport cu gravitatea faptei, activitatea şi conduita făptuitorului atât în timpul cât şi după comiterea faptei.

Participanţii au apreciat importanţa unor astfel de întâlniri de lucru şi au convenit ca, pe viitor, să mai participe la astfel de activităţi, având în vedere şi necesitatea clarificării unor aspecte generate de intrarea în vigoare, la data de 01.02.2014, a noului Cod penal şi a noului Cod de procedură penală, care prevăd modificări semnificative în activitatea judiciară.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...