Actualitate, Stirea Zilei

Încă doi albaiulieni calificați în Openul Internațional al României la șah

Hotelul Transilvania a fost dumincă gazda primului eveniment șahist desfășurat în această lună la Alba Iulia. Miza calificării în Openul Internațional al României, dar și dorința de a juca șah în “Cealaltă Capitală”, a atras la start un numar de 86 de participanți cu vârsta cuprinsă între 5 ani și 82 de ani.

Startul în Openul Județului Alba la șah rapid a fost dat în mod simbolic de Mihnea Costachi, care a efectuat prima mutare a jucătorului cu piesele albe de la masa 1, transmițând participanților mesajul că îi așteaptă peste 10 zile la startul openului internațional, acolo unde tânărul maestru FIDE albaiulian era deja calificat.

Lupta pentru calificare a fost foarte aprigă, cu o rundă înainte de final nu mai puțin de 8 jucători fiind la egalitate pe locul 1 cu 5 puncte din 6 partide, confruntările dintre ei din runda a 7-a desfășurându-se astfel în situația de “totul sau nimic”. Victorioși în ultima runda, Ambru Dan (Cluj-Napoca), Iustin Ciorgovean (Alba Iulia) și Ovidiu Lupu (Alba Iulia) s-au clasat pe primele trei locuri ale Openului Județului Alba la șah rapid și s-au calificat pentru Openul Internațional al României. Dacă pentru maestrul FIDE Ovidiu Lupu, legitimat la CSO Cugir, calificarea era așteptată, acesta fiind al doilea favorit al turneului, prezența pe podium a lui Iustin Ciorgovean (CSU Alba Iulia), a fost marea surpriză a turneului, deși progresul făcut de juniorul albaiulian în vârstă de 15 ani în ultimii 2 ani a fost remarcabil și îl dădea ca posibil aspirant la calificare. Ghinionistul turneului a fost maestrul aiudean Ionel Miron, care deși în ultima rundă l-a invins pe favoritul principal al openului, maestrul internațional Codruț Florescu (Comex Bucuresti), s-a clasat doar pe locul 4, la egalitate de puncte cu primii 3 clasați, dar având coeficienți de departajare inferiori. Pe locul 5, la o jumătate de punct de lideri, s-a clasat Illes Sandor (Targu Mures).

Cel mai vârstnic participant la turneu, Emil Suflețel (Alba Iulia), care în acest an va împlini 82 de ani, a fost premiat alături de cei mai tineri participanți la turneu, Călina Furdui și Alexandru Simina, ambii copii albaiulieni având vârsta de 5 ani. De asemenea s-au mai acordat premii speciale primilor clasați la următoarele secțiuni: veterani peste 65 de ani Stefan Bucur (Deva), veterani peste 50 de ani Helmer Janos (Cluj-Napoca), feminin Alexandra Paraschiv (Timisoara), juniori Tamas Sandor (Corund), copii sub 12 ani Ilie Arion (Cugir), copii sub 10 ani Radu Tampea (Alba Iulia), copii sub 8 ani George Plesa (Alba Iulia), Stefan Chirilut (Alba Iulia) și Norbert Wagner (Targu Mures). In plus, toți copiii sub 12 ani prezenți la turneu au fost recompensați de organizatori cu diplome și medalii pentru curajul de a se înfrunta cu șahiști mult mai experimentați și dăruirea cu care au făcut-o, deși mulți dintre ei s-au aflat la prima lor participare într-o competiție de seniori.

Coordonarea tehnică a turneului și arbitrajul au fost asigurate de Marius Ceteraș (Alba Iulia), Alin Toma (Cluj-Napoca) și Aurelian Vlad (Aiud), în timp ce Iulia Guș, director de marketing al Hotelului Transilvania, a fost responsabilă cu oferirea participanților la turneu a unor condiții de joc la cele mai înalte standarde.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

7 martie 2016

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...