Cultura, Evenimente, Locale, Stiri

Înainte de începerea postului Crăciunului, la Ampoița va fi organizat un joc popular tradițional, o lansare de carte și un spectacol folcloric

În acest an, Asociația Prietenii Muzeului Unirii, în parteneriat cu Primăria Comunei Meteș, au implementat proiectul cultural „Cântecul locului – Țarina , ed. I”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Prin această finanțare s-a reușit publicarea unei lucrări de referință despre Țarină, cântec și joc, specifică Munților Apuseni. Este o realitate faptul că acest gen muzical a fost tratat foarte puțin în literatura de specialitate, cu precădere doar în articole apărute în reviste de gen, însă o prezentare amănunțită a Țarinei într-un volum nu există în județul Alba. „Țarina – Cântecul locului” poartă semnătura profesorului Gheorghe Burz și prezintă o culegere de aproximativ 200 de țarine, în special de pe Valea Ampoiului, urmând ca pe viitor să fie publicate alte volume cuprinzând țarine din alte subzone etnografice ale Munților Apuseni. Volumul se adresează, în special, Liceelor de muzică și Academiilor de muzică din țară, dar și tinerilor interpreți de muzică populară care doresc să își contureze un repertoriu autentic. Prin acest demers cultural Ansamblul de dansuri populare al comunei va îmbrăca costume populare noi, realizate după modelul străvechi al satului.

Toate aceste realizări culturale vor putea fi apreciate în cadrul unui eveniment care coincide cu o tradiție locală legată de prinderea postului Crăciunului, când întreaga comunitate organiza joc la care participau tinerii și bătrânii satului.

Astfel, joi, 14 noiembrie 2019, de la ora 18, Căminul Cultural din Ampoița va găzdui lansarea volumului „Țarina – Cântecul locului”, autor Gheorghe Burz și un spectacol folcloric susținut de fiii satului Floricica Moga, Ghiță Groza și Traian Zbutea, precum și Ansamblul de dansuri populare al Comunei Meteș. Sprijin în realizarea acestui eveniment este oferit și de Parohia Ortodoxă Ampoița.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

13 noiembrie 2019

About Author

Redactiealba


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...