Actualitate, Stiri, Stiri Apuseni

În weekend, ediția a doua a Apuseni Ultra Race

În perioada 21-23 septembrie are loc cea de-a doua ediție a cursei de alergare montană Apuseni Ultra Race, prima și singura competiție internațională din România care se desfășoară pe un traseu montan de 170 km (100 de mile). Dacă prima ediție, cea din 2017, a avut o singură probă care a adunat la linia de start 17 alergători, în 2018, în anul Centenarului, organizatorii Apuseni Ultra Race au dorit să contureze un eveniment special atât pentru a aniversa în pas alergător marele eveniment istoric, cât și pentru a promova pe plan național și internațional frumusețile naturale regăsite în Munții Apuseni și capacitatea acestora de a găzdui curse performante de ultramaraton. Traseul competiției din acest an se întinde de-a lungul unor zone cu un potențial turistic foarte mare: Arieșeni, Padiș, Vlădeasa, Beliș, Muntele Mare.

Organizatorii își doresc ca această competiție să crească cumunitatea celor pasionați de alergare montană, atât din România, cât și din afară. În acest sens, competiția are parteneriate cu 8 competiții din străinătate, din țări ca: Italia, Turcia, Spania, Portugalia, Cipru, Franța, Austria și Marea Britanie.

În 2018, Trilogia Apusenilor nu înseamnă doar că alergătorii vor avea de înfruntat cele mai înalte trei vârfuri din Munții Apuseni, ci și faptul că Apuseni Ultra Race va avea, în premieră, trei curse: Roșie (170 km), Galbenă (100 km) și Albastră (40 km).

Organizatorii au vrut ca ideea de centenar să fie dusă și mai departe: exista deja o cursă de 100 de mile, astfel că și-au dorit 100 de participanți și 100 de voluntari pentru ediția cu numărul doi. Din punct de vedere al participanților, numărul acestora a depășit așteptările, înscriindu-se la cele trei probe 111 alergători, atât din țară, cât și din afara granițelor. În ceea ce privește voluntarii, numărătoare încă nu s-a încheiat. Anul acesta, pe lângă sprijinul voluntarilor români, cursa este susținută și de volunarii programului The Duke of Edinburgh’s International Award Romania, cel mai important program de dezvoltare personală la nivel global, fiind activ în peste 140 de țări și teritorii din toată lumea.

Ambasadorii competiției din acest an sunt Andrei Țale, câștigătorul ediției de anul trecut, și Alexandru Petruț. Pe parcursul înscrierilor, concurenții de anul trecut care nu au reușit din diferite motive să ajungă la linia de sosire, au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor. Aceștia au primit din partea A.U.R. un vot de încredere și înscrierea gratuită pentru această ediție. În plus, pentru a-i încuraja și pe învingători, cei care vor câștiga competiția de 170 de km de acum înainte, vor beneficia de înscriere gratuită pe viață, cu condiția să nu lipsească mai mult de două ediții consecutive. În cadrul acestei ediții s-au înscris la linia de start 111 participanți. 46 de alergători la proba regină a competiției, 29 la proba de 100 km și 36 la proba de 40 km. În total, la linia de start vom avea 17 prezențe feminine, cât totalul participanților de anul trecut.  Printre participanți se numără: Tiberiu Useriu, triplul câștigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, care revine la Apuseni Ultra Race în calitate de participant, după ce anul trecut acesta a făcut parte din echipa de volunatari ai competiției.  O altă prezență puternică în cadrul cursei este reprezentată de prima prezență feminină înscrisă în concurs și totodată primul sportiv străin, Sonja Braun, originară din Germania. Sonja este câştigătoarea ediţiei din 2014 a MT. Everest Challange Marathon, o alergătoare de cursă lungă extrem de ambiţioasă gata să descopere frumuseţile Apusenilor în pas alergător.

Traseul competiției străbate zona Munților Apuseni, startul având loc în zona localității Arieșeni (județul Alba), iar zona de finish fiind în stațiunea turistică Muntele Băișorii (județul Cluj).

Categoriile de concurs sunt: Open masculin și Open feminin (Senior 18 – 39 ani | Veteran > 40 ani). Anul acesta vor fi premiați primii trei clasați la cele două categorii de Open și primii trei clasați la categoriile de vârstă. Câștigătorii probei regină din cadrul Apuseni Ultra Race, câștigătorii cursei de 170 de km – feminim, masculin – vor câștiga fiecare câte un sejur de două persoane la mare, iar toți cei care vor trece linia de sosire în mai puțin de 24 de ore vor câștiga un ceas creat special pentru Apuseni Ultra Race de către brandul Noah.

Merită menționat ca cei 111 participanți la competiție vor avea parte de surprize culinare pe parcursul traseului. Mai mulți bucătari îi vor aștepta cu mâncare caldă în locurile strategice ale cursei, aceasta fiind o premieră pentru cursele de profil din România. În plus, participanții și voluntarii vor putea degusta, la finalul competiției, Apuseni Ultra Beer, o bere specială, albă, cu aromă florală creată de cei de la Kutuma special pentru această cursă.

 

 

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

20 septembrie 2018

About Author

Adrian Contor


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...