RADIO ALBA
Actualitate, Social

În vacanță au loc mai multe contacte sexuale neprotejate decât în mod obișnuit!

slider_infograficDeoarece mai sunt câteva zile până la vacanța de iarnă, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală din România (SECS), prin intermediul campaniei „Planifică Neprevăzutul!”, atrage atenția asupra unei realități de care trebuie să țină cont orice persoană cu viață sexuală activă. Vacanța înseamnă relaxare și distracție dar și un moment în care, feriți de stresul activităților cotidiene, oamenii întrețin mai multe contacte sexuale decât în mod obișnuit și uită de multe ori de contracepție.

De aceea, „Planifică Neprevăzutul!” recomandă utilizarea continuă a metodelor contraceptive eficiente și în perioada vacanței, iar în cazul în care acestea fie lipsesc, fie eșuează, contracepția de urgență trebuie să fie la îndemână.

Potrivit „Emergency Contraception Study”, realizat la începutul anului cu sprijinul Gedeon-Richter Plc., româncele au, în medie, 38 de contacte sexuale neprotejate pe parcursul unui an. În plus, sondajul arată că jumătate dintre femeile din România se expun riscului apariției unei sarcini nedorite, folosind metode cu risc mare de „accident”, îndeosebi metoda retragerii și metoda calendarului.

„Aceste <<accidente>> sunt și mai dese în perioada vacanțelor, atunci când oamenii se relaxează, petrec mai mult timp împreună și au loc mai multe contacte sexuale neprotejate care pot duce la sarcini nedorite. De aceea, este bine să avem la îndemână contracepția de urgență. Astfel vom fi protejați în situația în care am avea nevoie de soluții rapide, iar farmaciile sunt închise sau de negăsit, așa cum se poate întâmpla dacă mergem în vacanță în zone „de vacanţă ”, declară Dr. Borbala Koo, Director executiv, SECS.

Campania „Planifică Neprevăzutul!” vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce privește contracepția de urgență, o opţiune pentru evitarea unei sarcini nedorite în situaţiile unui „accident” reprezentat de contactul sexual neprotejat. Campania este susținută prin platforma online www.planificaneprevazutul.ro, menită să ofere tuturor celor interesaţi, în special femeilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 49 de ani, informații corecte și utile despre contracepția de urgență.

„Contracepția de urgență este singura metodă care, utilizată în maximum 72 de ore de la un contact sexual neprotejat, poate preveni instalarea unei sarcini. Eficiența metodei este de 95% dacă este administrată în primele 24 de ore de la „accident” și scade la 85% la 24-48 de ore și la 58% în intervalul 49-72 de ore”, explică Dr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie.

Platforma www.planificaneprevazutul.ro stă la dispoziție celor care au întrebări despre contracepția de urgență și care pot scrie la doctorul@planificaneprevazutul.ro sau pot intra într-o discuție în direct cu medicul specialist, prin intermediul webinarului săptămânal desfășurat în cadrul platformei.

Distribuie Acum

20 decembrie 2013

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...