Social

În ianuarie, pentru a doua lună consecutivă, Leul a fost în topul creşterilor faţă de Euro

În ianuarie, Leul a fost printre puţinele monede care au crescut faţă de Euro, iar la nivelul Europei a marcat pe pieţele financiare cea mai mare creștere comparativ cu moneda unică europeană. Mai mult, luna trecută, Leul a fost singura monedă din UE care a crescut faţă de Euro, după ce, per ansamblul anului 2012 a deţinut recordul în sens invers.

Performanţa Leului trebuie apreciată în contextul în care moneda Euro s-a întărit în ianuarie comparativ cu monedele majore ale lumii, fiind susţinută de un sentiment de optimism conform căruia în ceea ce privește criza datoriilor suverane din Europa- ce era mai greu a trecut, a arătat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala România, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

Luna trecută, Leul a crescut față de Euro cu 1,5%, pe fondul unui cumul de factori favorabili, între care o consolidare a efectelor pozitive ale stabilităţii politice în ţară și anunţul făcut de gigantul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României în indicele băncii pentru bondurile guvernamentale de pe pieţele emergente.

La polul opus al evoluţiei monedelor din UE faţă de Euro, în ianuarie s-a aflat Lira Sterlină, care a marcat cea mai mare scădere comparativ cu Euro (5,46%), pe fondul unor rezultate economice slabe înregistrate de Marea Britanie în ultima perioadă, incluzând scăderea economică din ultimul trimestru al anului trecut, care a fost mai mare decât aşteptările analiştilor.

Zlotul a înregistrat, la rândul său, luna trecută, o depreciere consistentă faţă de Euro, de aproape 3%, economia poloneză încetinind considerabil. Coroana cehă a scăzut, de asemenea, în ianuarie, comparativ cu Euro, cu 2,3%; Forintul maghiar s-a depreciat în faţa monedei unice europene cu 0,34% în aceeaşi perioadă, trecând inclusiv prin minimul ultimelor şapte luni, pe fondul mai multor rezultate sub aşteptări ale economiei Ungariei şi a previzionării unor evoluţii şi măsuri în consecinţă.

În luna ianuarie, Leul s-a apreciat considerabil şi comparativ cu Dolarul American, respectiv cu 4,22%, aflându-se și în topul creșterilor monedelor din Europa față de moneda americană. “Moneda naţională a început bine anul 2013, însă cadrul general viitor nu arată foarte bine: FMI a venit şi ne-a spus că, cel mai probabil, în 2012 România nu a avut creştere economică, ci a stagnat, iar estimările pentru anul în curs au fost deja reduse la 1,5%. Să ne reamintim în acest context că, iniţial, pentru bugetul de anul trecut, oficialităţile din România estimau o creştere economică de cca 2%, o bună colectare a taxelor şi impozitelor şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene: nici unul dintre aceste lucruri nu a devenit realitate, ci dimpotrivă. În lipsa unor măsuri adecvate, istoria s-ar putea repeta în acest an”, a arătat Victor Safta.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

2 februarie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Comentarii recente
Scrie-ne pe Messenger
Loading...