Actualitate

În cursul zilei de astăzi, Guvernul va decide valoarea subvenţiilor APIA destinate fermierilor din sectorul vegetal

Ministrul Agriculturii a declarat ieri:

“Avem o veste bună, mâine vom aproba în ședința de Guvern HG care prevede sumele pe care fermierii le vor încasa pentru anul de cerere 2015. Tot mâine vom avea pe masă Guvernului banii care au rămas restanți pentru plata motorinei din 2015. Este vorba de 119 de milioane de lei care vor ajunge în conturile femierilor.”

S-a publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) un proiect de act normativ, mai exact sumele care urmează să fie aprobate astăzi de către Guvernul României. Acest proiect conţine  cuantumul plăților directe şi cuantumul Ajutorului Naţional Tranzitoriu pentru culturi în teren arabil (ANT) pe care APIA urmează să le achite în acest an pentru suprafețele agricole.

Publication1

Sumele sunt aferente anului de cerere 2015. Urmând ca pentru fiecare hectar de teren agricol eligibil, beneficiarii să  primească finanţare atât prin  Schema de plată unică pe suprafaţă SAPS, cât şi prin intermediul ANT, iar suma va ajunge la 98,9334 euro/ha, dacă proiectul de act normativ va fi aprobat cu sumele respective. Conform declaraţiilor Ministrului agriculturii Achim Irimescu, prioritare vor fi plăţile către beneficiarii de subvenţii care nu şi-au încasat avansul din SAPS pentru anul 2015 şi nici nu se regăsesc  în eşantionul de control.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) va EFECTUA plăţile către beneficiarii din sectorul vegetal începând cu data de 8 aprilie, iar pentru crescătorii de animale plăţile de la APIA vor fi virate abia din data de 25 mai 2016. În cazul crescătorilor de animale nu a fost publicat cuantumul preconizat, însă pentru o vacă de lapte suma va fi de peste 300 euro pe cap de animal,  Beneficiarii din sectorul animal sunt cei care au cel puţin 10 capete care se încadrează în normele cerute de APIA. Pentru crescătorii de ovine, care au între 150 şi 600 de capete se vor aloca aproximativ 7 euro pe cap de animal.

Conform reglementărilor europene, APIA trebuie să achite aceste sume până la data de 30 iunie 2016.

– See more at: http://feun.ro/2016/03/30/cursul-zilei-de-astazi-guvernul-va-decide-valoarea-subventiilor-apia-destinate-fermierilor-din-sectorul-vegetal/#sthash.mg95y4S1.dpuf

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

30 martie 2016

About Author

administrator


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...