Actualitate, Stirea Zilei

,În căutarea luminii”, proiect educațional interdisciplinar derulat la Școala Gimnazială Ciugud

Adunarea Generală a ONU a proclamat anul 2015 drept Anul Internațional al Luminii și al Tehnologiilor bazate pe Lumină. Pornind de la ideea acestei celebrări, în perioada 23 noiembrie – 4 decembrie 2015, la Școala Gimnazială Ciugud s-a derulat proiectul educațional interdisciplinar ,,În căutarea luminii”. Obiectivele acestui proiect au fost stimularea interesului elevilor pentru lectură, pentru studiul și cercetarea informațiilor privind universul care ne înconjoară, antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru știință și artă, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale.

Lumina ne călăuzeşte existenţa diurnă, conturând în acelaşi timp orizontul speranţelor lumii contemporane. Trăim într-o civilizatie a secolului XXI care se sprijină în profunzime pe aplicaţiile practice şi pe semnificaţiile simbolice ale luminii.

Din această complexă perspectivă, simpozionul desfăşurat la Şcoala Gimnazială Ciugud scoate în evidenţă faptul că ,,Luminile lumii” sunt de fapt ,,valorile lumii”, că nu există o demarcaţie clară între ştiinţă şi cultură, una are nevoie de cealaltă şi toate au nevoie de univers ca scenă pentru această reprezentaţie.

Alături de profesoarele lor, Cornelia Draşovean (coordonatoarea proiectului), Mihaela Dreghici, Ildiko Balogh, Ana-Maria Achim și Teodora Simion, elevii au pornit într-o călătorie de descoperire a luminilor/valorilor în artă, cultură, religie, ştiinţă şi tehnologie.

Elevii Școlii Gimnaziale Ciugud au realizat materiale artistice dar şi tehnice, foarte interesante:

  • au ,,captat” lumina în desenele lor,

  • au parcurs etapele astronomice de la începutul universului odată cu Big Bang-ul şi până la apariţia vieţii pe pământ,

  • au rememorat cuvintele lui DUMNEZEU: «Să fie lumină!» Şi a fost lumină (Geneza 1:3),

  • alături de ,,despoţii luminaţi” Frederic al II-lea al Prusiei, Iosif al II-lea al Austriei şi Ecaterina cea Mare a Rusiei au parcurs ,,secolul luminilor” în căutarea reprezentaţilor iluminismului,

  • au descoperit misterul formării fulgerelor, vulcanilor sau pietrelor preţioase,

  • au înţeles multiplele aplicaţii ale luminii în medicină,

  • au creat poezii având ca temă lumina,

  • au interpretat motivul luminii în poeziile lui Lucian Blaga din volumul ,,Poemele luminii” și

  • au încheiat această fantastică călătorie la Paris, numit pe bună dreptate ,,oraşul luminii”.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

6 decembrie 2015

About Author

Cititorul


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...