Actualitate, Social

Împrumut de 820 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene

bani-euro671Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, 9 octombrie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziția Autorităților de Management ale programelor operaționale sumele necesare pentru achitarea cererilor de rambursare și cererilor de plată depuse de beneficiari.

‘Guvernul României a aprobat un nou împrumut cu o valoare de 820 de milioane de lei pentru plata beneficiarilor de fonduri europene. Astfel, valoarea cumulată a împrumuturilor din Trezorerie alocate în acest an pentru efectuarea de plăți către beneficiari se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei. Acum, când avem toate programele operaționale deblocate, trebuie să intensificăm plățile către beneficiari, să continuăm simplificarea sistemului și să atragem sume cât mai mari din fondurile europene alocate pentru România‘, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Împrumutul aprobat în ședința de Guvern din data de 9 octombrie a.c. va fi folosit pentru efectuarea de plăți către beneficiarii de fonduri contractate prin intermediul a patru programe: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operațional Sectorial Mediu, respectiv Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.

Pentru efectuarea de plăți către beneficiarii Programului Operațional Regional a fost alocată o sumă de aproape 290 milioane de lei.

În același timp, pentru achitarea sumelor eligibile datorate beneficiarilor Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane au fost alocate fonduri cu o valoare de circa 250 milioane de lei, iar pentru pentru efectuarea de plăți către beneficiarii Programului Operațional Sectorial Mediu a fost aprobată o sumă de aproximativ 248 milioane de lei.

Reamintim că, marți, 8 octombrie a.c., Comisia Europeană a decis reluarea plăților către România prin ultimul program care mai era pre-suspendat: Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice.

Decizia Comisiei Europene de a relua plățile prin POS CCE este un succes al Guvernului României, care a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficiențele din trecut, din perioada 2009-2011.

POS CCE este unul dintre cele mai importante programe prin care România beneficiază de fonduri europene care susțin mediul privat.

Acum, când toate programele operaționale sunt deblocate, obligația noastră este să atragem sume cât mai mari într-un timp cât mai scurt‘, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Guvernul României a luat o serie de măsuri pentru a îndeplini recomandările Comisiei Europene, un exemplu în acest sens fiind începerea în luna august a.c. a evaluării a circa 4.000 de cereri de finanțare, depuse începând cu anul 2011.

Evaluările sunt realizate de experți independenți, cooptați de Ministerul Fondurilor Europene, în cadrul ‘Acordului cadru de prestări servicii pentru asigurarea unor experți care să vină în sprijinul autorităților de management pentru instrumentele structurale’.

În această toamnă au fost semnate deja peste 500 de contracte cu beneficiari din mediul privat, cu o valoare cumulată de peste 100 milioane de euro.

În perioada imediat următoare vor fi semnate, tot cu beneficiari din mediul privat, contracte de finanțare în valoare de 200 milioane de euro‘, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Fondurile europene alocate României prin intermediul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice se ridică la peste 2,5 miliarde de euro.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

10 octombrie 2013

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...