Actualitate, Stiri

Împreună împotriva „duşmanului”. PNL şi PMP Alba critică PSD pentru respingerea proiectului de lege privind prima întăbulare

teren agricolVotul de ieri a coaliţiei de la guvernare, împotriva proiectului de lege care prevedea gratuitatea pentru prima întăbulare a terenurilor agricole, a stârnit reacţii din partea partidelor aflate în opoziţie. PNL Alba a criticat dur decizia luată de foştii parteneri de alianţă, PSD, mai ales ţinând cont de faptul că proiectul de lege a fost iniţiat de liderul liberal din judeţ, Teodor Atanasiu. Filiala Alba a Partidului Mişcarea Populară a luat şi ea o poziţie fermă vizavi de acest subiect, prin preşedintele Clement Negruţ, care spune că social-democraţii îşi încalcă prin astfel de decizii promisiunile făcute în campanie.

„Din păcate, PSD continuă să își bată joc de interesul cetățenilor și dovedește că interesele pentru care luptă sunt interesele baronilor săi, sau interesul de partid. O nouă mostră în acest sens ne-a fost oferită în cadrul şedinţei Camerei Deputaţilor de marţi, 8 aprilie, ședință în care, noua majoritate parlamentară controlată de către PSD, şi din care fac parte şi parlamentarii UNPR, PC şi UDMR, a votat împotriva Proiectului de Lege iniţiat de președintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, privind prima întăbulare a terenurilor agricole şi forestiere. Deși Partidul Național Liberal a susținut continuu acest proiect, mașina de vot a PSD-ului a funcționat, iarăși, în detrimentul cetățenilor României, iar proiectul a fost respins, blocându-se astfel şansa a peste 4 milioane de români de a-şi întăbula gratuit terenurile.

PNL Alba condamnă această atitudine total contrară interesului public pe care PSD și asociații o dovedesc din nou. PSD a boicotat permanent acest proiect încă de la dezbaterile din cadrul Comisiei juridice sesizate pe fond, refuzând luni întregi să înainteze plenului raportul de adoptare a acestui proiect în urma solicitărilor formulate la fiecare şedinţă de deputaţii liberali din Comisie. După ce proiectul a fost inclus în cele din urmă, săptămâna trecută, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, reprezentanţii noii majorităţi parlamentare au respins solicitarea PNL ca raportul, aflat în dezbatere pe punctul 21, să fie trecut pe poziţia a 5-a pentru a permite dezbaterea şi adoptarea lui în regim de urgenţă.

Proiectul propus de președintele PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu, reprezenta un suport real pentru proprietarii de terenuri agricole şi forestiere din extravilanul localităţilor care nu dispun de resurse financiare pentru a achita costurile ridicate presupuse procesul întăbulării. În acest sens, PNL a identificat sursele de finanţare, constituite atât din fondurile europene, cât şi din cele bugetare, pentru a asigura gratuitatea înscrierii în cartea funciară a acestor terenuri, soluţie agreată şi de Comisarul european pentru agricultură, domnul Dacian Cioloş.

Din păcate, însă, prin votul din 8 aprilie, parlamentarii PSD, PC, UNPR şi UDMR au îngropat definitiv întăbularea gratuită a terenurilor agricole şi forestiere, dovedind încă o dată că, pentru PSD, garantarea proprietăţii rămâne un moft. Interesant este și numărul de voturi cu care a fost respins proiectul. Astfel, pentru a fi adoptat, proiectul avea nevoie de 162 de voturi. Din 324 de deputați prezenți, au votat pentru 160 (așadar, au lipsit doar două voturi), 147 de voturi au fost împotrivă (așa au considerat PSD și asociații că reprezintă interesul celor care i-au votat în 2012) și s-au înregistrat, de asemenea, și 16 abțineri.

După ce au scos PNL de la guvernare pentru a aduce în locul său UDMR-ul, PSD-iștii îşi dau arama pe faţă şi resping, iată, iniţiative legislative benefice pentru cetățeni. Iar ceea ce este culmea ipocriziei este faptul că proiecte precum cel respins azi de PSD și asociații, au fost asumate de PSD în numele USL în faţa cetăţenilor, acel USL pe care premierul Victor Ponta îl regretă teatral în fiecare zi.”, se arată într-un comunicat al PNL Alba.

„Partidul Mișcarea Populară constată că PSD își încalcă încă o dată promisiunile făcute în campania electorală și ajunge la performanța de a-și respinge prin vot proiecte de lege bazate pe propriul program de guvernare și inițiate de proprii săi parlamentari. Deși în programul de campanie al USL se specifică susținerea pentru realizarea gratuită a cadastrului pentru toate terenurile agricole, Camera Deputaților a respins astăzi un proiect de lege în acest sens, care ar fi scutit proprietarii de terenuri de la plata costurilor pentru prima întabulare. Tocmai parlamentarii PSD au votat împotriva proiectului de lege, în timp ce deputații PMP și ceilalți deputați din opoziția parlamentară l-au susținut.

Întabularea gratuită a terenurilor agricole este o măsură de multă vreme așteptată de cei cărora le-au fost retrocedate pământurile confiscate în mod abuziv de regimul comunist. În lipsa unei astfel de legi, mulți români (în special de la țară) nu vor reuși niciodată să-și întabuleze terenurile, fiindcă efortul financiar ar fi prea mare. În consecință, suprafețe foarte mari de teren rămân active moarte, în afara circuitului economic, neputând fi vândute sau cumpărate cu acte în regulă, iar agricultura românească întârzie să se modernizeze.

PSD se dovedește un partid mincinos în fața cetățenilor și credincios originilor sale comuniste prin ostilitatea față de exercitarea deplină a dreptului de proprietate și față de modernizarea mediului rural.“, spune deputatul Clement Negruţ într-un comunicat de presă.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

9 aprilie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Noi

Platforma Media Alba,
arie de acoperire tot județul Alba .
Platforma cuprinde:

Radio Hit FM Alba Regional
Radio Hit Fm din Apuseni
Revista Alba100%
Ziarul Sebesanul
Ziarul De Aiud
Ziarul Blajeanul
Ziarul Cugireanul
Ziarul Motilor
PMAB

12 pagini de social media.
Informațile live, sunt destinate celor 340.000 de locuitori ai județului Alba, pentru a fi auzite, văzute sau citite.

Site-uri Partenere
Scrie-ne pe Messenger
Loading...