Actualitate, Evenimente, Stiri

IGHIU: Cel mai mare spectacol de reenactment antic din România, la Festivalul Cetăţilor Dacice 2014. Numeroase surprize pregătite de organizatori

Organizatorii Festivalului Cetăţilor Dacice promit trei zile de excepţie la Ighiu. Ajuns la cea de-a opta ediţie, festivalul aduce în acest an cel mai amplu spectacol de reenactment din România, ţinând cont de numărul participanţilor. Pe parcursul acestui weekend, sunt programate ateliere dacice, reconstituiri de lupte daco-romane, expoziţii şi bineînţeles întreceri între reprezentanţi ai celor cinci cetăţi dacice din judeţul Alba.

Elementul cel mai spectaculos al ediţiei din acest an a Festivalului Cetăţilor Dacice îl reprezintă reconstituirile de lupte daco-romane, la care vor participa peste 180 de reenacteri antici din Alba Iulia, Zalău, Cluj Napoca, dar şi de peste hotare, din Polonia şi Bulgaria. Trupele de daci şi romani vor intra în bătălii de zi şi de noapte, vor executa ritualuri de incinerare şi aprindere a rugului lui Zamolxe, zeul dacilor. Spectacolul va începe vineri seara, când trupele de reenacment vor pleca în marş, cu torţe aprinse din Alba Iulia, de la Poarta a IV-a a Cetăţii, spre Bulevardul Transilvaniei, având ca destinaţie finală Ighiu.

An de an, festivalul are un prezentator de notorietate. Anul acesta va fi Marius Vintilă, pe care l-ați putut vedea de-a lungul anilor ca realizator Pro TV, Europa FM și Radio Guerilla. Ediția de anul acesta îi va avea pe scenă pe membrii trupei CARGO, în deschiderea cărora vor cânta formațiile Poarta 3, Zadar și Blackstar Band.

Din program mai fac parte un târg de meșteșuguri, expoziții de machete cu războaie daco-romane, expoziții de arme dacice și spații pentru tir cu arcul.

Concertul de orgă este primul eveniment major al festivalului, constituind de fapt prefața acestuia. Va avea loc în seara de vineri, 20 iunie, la ora 19.30, în biserica reformată din Ighiu. Solista concertului va fi conf. univ. dr. Maria Abrudan, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, o organistă celebră în Europa atât pentru concertele susținute, cât și pentru activitatea pedagogică. Repertoriul concertului va fi interpretat la orga bisericii reformate din Ighiu, un instrument splendid de secol XVIII, pe transmisie pneumatică, construit de Johann Hahn Jr. în 1796. De fapt, ținând cont că starea orgii nu e una excelentă, însuși concertul poate fi considerat un experiment de readucere la viață a acestui instrument valoros. Sonoritățile sale vor putea fi, deci, auzite din nou, cu ocazia acestui concert care va celebra atât identitatea culturală a Ighiului, cât și caracterul unic al Festivalului Cetăților Dacice.

Festivalul Cetăților Dacice înseamnă, de fapt, Întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea întrecerilor. Probele, care sunt cât se poate de antrenante, sunt „Arcul viteazului”, „Rapid şi puternic”, „Suliţaşul cetăţii”, „Cel mai iute de picior”, „Braţul de fier”, „Luptătorul”, „Îndemânare şi curaj”, „Să ne unim forţele”, „Voinicul din cetate”, „Cărăuşii cetăţii”.

Demonstrațiile de dresaj natural și arte marțiale ecvestre cu Denis Șerban. An de an, Festivalul Cetăților Dacice își uimește miile de spectatori printr-un moment insolit. Dacă în anii trecuți ne bucuram să vedem cascadorii și acrobații cu cai, anul acesta vom vedea demonstrații de dresaj natural și arte marțiale ecvestre. Protagonist: Denis Ștefan, un virtuoz al echitației, al dresajului de cai și al mânuirii armelor în timpul călăriei.

Expoziția de machete „Războaiele daco-romane”. Probabil cea mai atractivă secțiune a festivalului, expoziția de machete a istoricului Dan Anghel va putea fi și anul acesta admirată de toți cei care vor veni la Ighiu. Vitrinele cu machete vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.

Expoziția „Armele războinicilor daci din Apuseni”. Pentru prima dată în județul Alba, vor fi prezentate piese de armament și harnașament din epoca dacică, descoperite în zona orașului Zlatna. Donate și/sau achiziționate de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia în 2014, piesele cuprind pumnale de tip sica, zăbale, vârfuri de suliță și de lance, pinteni. Locația exactă a descoperirii pieselor e secretă, pentru a descuraja braconajul arheologic. Piesele sunt într-o stare excelentă de conservare, permițând, astfel, o bună analiză cu privire la metalurgia fierului la daci. Alături de aceste piese vor fi prezentate și ale dovezi materiale din epoca dacică, păstrate în colecțiile muzeului de la Alba Iulia, precum inventarul mormântului princiar de la Cugir, Tezaurul de argint de la Lupu și obiecte descoperite în cetatea de la Piatra Craivii. Vitrinele cu arme dacice vor fi amplasate în curtea bisericii reformate din Ighiu, de vineri până Duminică iar expoziția va fi vernisată vineri, 20 iunie, ora 19.00, înaintea concertului de orgă.

Acces spre Ighiu:

Prima variantă: Cluj-Napoca – Teiuș (DN 1) – Galda de Jos – Cricău – Craiva – Bucerdea Vinoasă – Ighiu (DJ 107 H). Descrierea accesului: din DN 1, la 3 km după ieșirea din Teiuș spre Alba Iulia, se face un drum la dreapta înspre Galda de Jos pe DJ 107 H. Drumul continuă prin satele Galda de Jos, Cricău, Craiva, Bucerdea Vinoasă și Ighiu. În Ighiu, la prima intersecție, drumul continuă la dreapta înspre centrul satului.

A doua variantă: Alba Iulia – Micești – Șard (DN 74) – Ighiu (DJ 107 H). Descrierea accesului: din DN 74, în direcția Alba Iulia – Zlatna, faci dreapta în Șard imediat după traversarea căii ferate. Drumul străbate în continuare satul Șard și duce direct în satul Ighiu.

Acces pe Dealul Măgulice de lângă Ighiu: din centrul satului, drumul continuă în direcția vest. Drumul este semnalizat și este accesibil oricărui tip de autovehicul. Timp de ajungere cu mașina: 5-10 minute. Timp de ajungere pe jos: 20 minute.

Cei care doresc să rămână pe tot parcursul festivalului la Ighiu au la dispoziţie loc de camping şi aproximativ 200 de locuri de parcare, în vecinătatea locului de desfăşurare a evenimentelor. De asemenea, STP Alba Iulia va asigura curse spre şi dinspre Ighiu, pe durata celor trei zile de festival.

Vezi Programul Festivalului Cetăţilor Dacice 2014.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

18 iunie 2014

About Author

Ziarul Apulum


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...