Actualitate, Stiri

Idei inovatoare de îmbunătăţire a transportului public local, dezbătute la Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană

Forum mobilitate2Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană a debutat astăzi la Alba Iulia. La acest eveniment sunt invitaţi să participe importanţi factori de decizie din domeniul transportului public din ţară ce vor dezbate, în cadrul întâlnirilor programate pentru astăzi şi mâine, problemele pe care le au în desfăşurarea activităţii dar şi soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de transport.

Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană este un eveniment care își propune să promoveze în România necesitatea unei schimbări a modului de abordare a mobilității în aglomerările urbane. Oraşele din România, împreună cu localitățile suburbane aferente, trebuie să demareze procesul organizării unui transport public integrat, accesibil, în acord cu reglementările europene, care să folosească toate modurile de transport existente în aria de influenţă urbană luată în considerare și să reducă acțiunea nocivă a transportului individual motorizat.

Forumul pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană de la Alba Iulia va constitui un prilej de dezbatere a problemelor dar şi a proiectelor şi oportunităţilor în materie de mobilitate metropolitană din România, concentrându-se pe organizarea transportului public completat de promovarea mijloacelor de transport alternative precum bicicleta. Forumul va accentua în mod deosebit necesitatea unei planificări urbanistice dedicate facilitării unei mobilități inteligente și durabile.

Forum mobilitateMobilitatea înseamnă ca oamenii din orice colţ al judeţului să poată veni când doresc, când au probleme la Alba Iulia. Acest lucru trebuie să facă comunitatea locală şi guvernele, să-i ajute pe oameni să se mişte. Trebuie să creăm posibilitatea oamenilor să se mişte la preturi corecte. Astăzi nu mai putem discuta despre joburi lângă casă. Din păcate de lucrurile acestea se ocupă doar administraţiile publice şi asociaţii de oameni inimoşi  şi nu sunt implicate autorităţile mult mai mari, şi mă refer la consilii judeţene şi la Guvern, care ar trebui să se implice într-un transport corect. O să vorbim la anul despre un transport mai prietenos, unul verde. Sper sa câştigăm şi acest proiect la fel ca şi toate de până acum şi cred că îl vom câştiga”, a declarat Mircea Hava.

În ultimii ani, o parte importantă a fondurilor europene a fost folosită în România pentru dezvoltarea transportului public, în special în proiecte de infrastructură sau în sisteme inteligente de transport. În exerciţiul financiar următor, 2014-2020, se preconizează continuarea acestor investiţii, dublate de investiţii în modernizarea flotei de vehicule, pe fondul noilor posibilităţi de accesare în acest scop. Achiziţii de tramvaie, troleibuze sau autobuze noi EURO6 au fost deja anunţate sau lansate de mai multe oraşe. Toate aceste investiţii trebuie realizate într-un mod integrat, în strânsă legătură cu dezvoltarea urbană sau cu dezvoltarea marilor axe de transport naţionale şi europene. De altfel, accesarea fondurilor europene în orașele poli urbani de creștere din România va fi condiționată de realizarea unor planuri de mobilitate durabilă.

Participă la acest eveniment un număr important de reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene, ai Agenţiilor de Dezvoltare Regională, primăriilor şi operatorilor de transport, alături de reprezentanţi ai MDRAP dar şi ai Comisiei Europene. Printre vorbitori se numără Alain Flausch, Secretar General al UITP, Mircea Hava, Primar al Municipiului Alba Iulia şi Preşedinte al AIDA și László Kerényi, Director Strategie de Transport în cadrul BKK (Centre for Budapest Transport).

Inginerul Corneliu Birtok-Băneasa, recent medaliat cu aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, va prezenta dispozitivul premiat, care permite reducerea consumului de carburant cu până la 7%, testat și pe autobuzele operatorului din Aba Iulia, STP.

Forum mobilitate4Cu prilejul Forumului pentru Mobilitate Durabilă şi Dezvoltare Metropolitană de la Alba Iulia va fi semnat un Memorand de Înțelegere privind asigurarea interoperabilității sistemelor de tarifare ale operatorilor de transport public urban, metropolitan, județean și interjudețean din România. Semnatarii acestui memorandum vor fi UITP, AMM, AIDA-TL, STP Alba, RATB, Meditur SA Mediaș, Oradea Transport Local SA (OTL), Zona Metropolitana Oradea (ZMO). Organizațiile semnatare își propun să dezvolte unelte care să asigure transferul facil al utilizatorilor sistemului de tarifare electronică (e-ticketing) dintr-o rețea de transport întra-alta. Cu alte cuvinte, un locuitor din Alba Iulia, de exemplu, şi-ar putea folosi cartela electronică de călătorie şi pe liniile de transport în comun din alte oraşe.

Evenimentul este organizat de Club Metropolitan – Asociaţia pentru Mobilitate Metropolitană (AMM), cu sprijinul Uniunii Internaționale de Transport Public (UITP), alături de Primăria Alba Iulia, Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local (AIDA-TL), STP Alba Iulia şi Asociaţia Zona Metropolitană Oradea.

Distribuie Acum

Comentarii

Comentarii

8 aprilie 2014

About Author

Cititorul


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scrie-ne pe Messenger
Loading...